Sunnuntai 20.1.2019

Nokia-pomolle pian potkut? – ”Paljon vialla”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.5.2010 18:47
Päivitetty: 
3.5.2010 18:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Olli-Pekka Kallasvuon suuri kompastuskivi on ollut Yhdysvallat.

Faktakulma

- Maailman viiden suurimman matkapuhelinvalmistajan joukkoon lukeutuvat Nokia (108 miljoonaa myytyä matkapuhelinta kuluneella vuosineljänneksellä), Samsung (64 miljoonaa), LG (27 miljoonaa), Research in Motion (11 miljoonaa) ja Apple (9 miljoonaa).

- Kaikkien matkapuhelimien myynti nousi alkuvuonna maailmanlaajuisesti 21 prosenttia.

- Vuoden takaisesta kalliiden älypuhelimien myynti on noussut jopa 50 prosenttia.

- Nokia on perinteisesti pärjännyt halvempien mallien myynnillä varsinkin kehittyvissä maissa, vaikka sen markkinaosuus kasvoi myös älypuhelimissa vuoden takaisesta.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon asema yhtiön johdossa on ruvennut horjumaan vain muutamaa päivää ennen torstaina järjestettävää yhtiökokousta. Ulkomaiset analyytikot arvioivat uutistoimisto Reutersille, että nokkamies voi vaihtua jopa aivan lähitulevaisuudessa.

- Se saattaisi miellyttää sijoittajia, uskoo Carolina Milanesi tutkimusyhtiö Gartnerista.

Myös investointipankki Jeffriesin analyytikot sanovat, että Nokiassa on edelleen paljon vialla. Analyytikkojen mukaan johdon kasvaneet paineet saattavat tuoda muutoksia, joilla voitaisiin saada helpotusta Nokian yllä leijuvaan synkkään ilmapiiriin.

Myös Ilta-Sanomat kertoi maanantaina saaneensa yhtiön sisältä tietoja, joiden mukaan Kallasvuo vaihdettaisiin jo torstaina. Nokia kieltäytyi kommentoimasta Kallasvuon asemaa millään tavalla.

Yksi iso kompastuskivi

Nokian suunta on ollut joka tapauksessa Kallasvuon aikakaudella vain alaspäin. Viime viikolla julkistetun maailman sadan arvokkaimman brändin listalla Nokia oli romahtanut vuotta aiemmalta 13. sijaltaan 43:nneksi. Kehnoa sijoitusta selittää yhtiön huono asema varsinkin Yhdysvalloissa, sillä Manner-Euroopassa Nokian brändi menestyi ja oli tänä vuonna Euroopan kuudenneksi arvokkain.

Juuri Yhdysvallat on muodostumassa Kallasvuon todelliseksi kompastuskiveksi. Toimitusjohtaja on Nokian entinen Yhdysvaltain-toimintojen johtaja, ja noustuaan toimitusjohtajaksi 2006 hän kertoi keskittyvänsä nimenomaan Yhdysvaltain-markkinoiden selättämiseen.

Toisin on kuitenkin käynyt. Kallasvuon toimitusjohtajakauden alussa Nokia piti hallussaan viidennestä Yhdysvaltain-markkinoista. Nyt yhtiöllä on niistä enää seitsemän prosentin osuus.

- Yhdysvalloissa vuosikymmenen jatkuneen alamäen jälkeen sijoittajat kysyvät aivan oikein, onko Nokialla edes halua korjata ongelmaa, sanoi Strategy Analyticsin analyytikko Neil Mawston Reutersille.

Apple innostaa enemmän

Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan Nokia on silti edelleen 36,6 prosentin markkinaosuudellaan maailman suurin puhelinvalmistaja. Sen pahin kilpailija on eteläkorealainen Samsung, joka myy 21,8 prosenttia maailman matkapuhelimista.

Silti analyytikot nostavat Nokian pääasiallisiksi kilpailijoiksi toistuvasti joukon pienempiä matkapuhelinvalmistajia, kuten amerikkalaisen Applen.

Varsinkin kalliissa älypuhelimissa ja sovelluspuolella Applen tekemisistä on innostuttu huomattavasti herkemmin kuin Nokian vastaavista. Tässäkin syyttävä sormi osoittaa Nokian huonoon asemaan Yhdysvalloissa.

Apple on vahva kotimarkkinoillaan, ja sen tekemiset leviävät nopeasti ja suurella kiihkolla suosittujen yhdysvaltalaisblogien ja teknosivustojen kautta koko maailmaan. Nokia ei ole onnistunut herättämään lähellekään samanlaista kiinnostusta, ainakaan merkittävimmillä it-verkkosivustoilla.

Nokian vastaus Applen älypuhelimille saatetaan nähdä pikapuoliin, sillä Nokia joutui kiirehtimään uuden huippuälypuhelimensa julkistamista viime viikolla. Puhelimen keskeneräisestä versiosta vuodettiin tietoja venäläiselle sivustolle, ja yhtiölle tuli kiire kertoa lopullisen tuotteen olevan vuodettua parempi.

Näillä näkymin uusi N8-mallin puhelin tulee myyntiin vasta heinä-syyskuussa. Reutersin lähteiden mukaan uuden N8-puhelimen menestys voi ratkaista myös Kallasvuon kohtalon yhtiön johdossa.

 

Faktakulma

- Maailman viiden suurimman matkapuhelinvalmistajan joukkoon lukeutuvat Nokia (108 miljoonaa myytyä matkapuhelinta kuluneella vuosineljänneksellä), Samsung (64 miljoonaa), LG (27 miljoonaa), Research in Motion (11 miljoonaa) ja Apple (9 miljoonaa).

- Kaikkien matkapuhelimien myynti nousi alkuvuonna maailmanlaajuisesti 21 prosenttia.

- Vuoden takaisesta kalliiden älypuhelimien myynti on noussut jopa 50 prosenttia.

- Nokia on perinteisesti pärjännyt halvempien mallien myynnillä varsinkin kehittyvissä maissa, vaikka sen markkinaosuus kasvoi myös älypuhelimissa vuoden takaisesta.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Miilu

Alusta alkaen väärä valinta Nokian nokkamieheksi.

Kallasvuo olisi varmaankin tehokas ammattimies jossakin hallintotehtävässä, mutta kirveellä veistetty harmaa olemus ja ressukkamainen esiintyminen ja hävettävän kömpelö englanninkieli upottavat imagon jonnekin Esson baarin ja peräkammarin välimaastoon.

Tällä alalla ei pelkän säälin voimalla pärjätä.

jepuli

Jorma Ollila voisi näyttää lopultakin esimerkkiä ja erota Kallasvuon kanssa samanaikaisesti.

Aikansa kutakin. Ei se ole luovuttamista, jos osaa jättää tehtevät "uudelle sukupolvelle". Nokian sisäistä pahanoloa ei paranneta enää pienille tuoteuutuuksilla ja käyttöjärjestelmäversioilla. Nokia tarvitsee uudenlaista leadershippiä ja sitä kautta draivia.

Herätkää nyt ihmeessä siellä Nokian hallituksessa. Sijoittajilla on jo mennyt usko.

AskoJ

Pöydälläni on nököttänyt pari viikkoa uusi iPhone 3 GS 16 GB.
Mukana tulleessa pikaoppaassa ei kerrota edes miten SIM-kortti asennetaan, akun latauksesta puhumattakaan. OK, kaikki löytyy netistä kun kaivelee, vain n. 220 sivua. Kiva sieltä on ohjeita lueskella samalla kun päivittelee laitetta iTunesista ? Yhteystietoluettelokin ( pitkä ) täytynee käsin naputella, tuskin tuo Noksun Ovesta niitä nappaa. Mitä tästä opimme? Uusälykkyys puhelimissa on nuorempia varten, eli olisinpa Kallasvuosta huolimatta tai ansiosta, pysynyt Nokiassa.

Apple+Nokia

Oman kokemuksen mukaan tällä hetkellä optimilaitteisto olisi:
Apple Touch(ylivertainen käyttöliittymä, näppärin musiikille, valokuva-arkistolle, videoille, mailille,kodin langaton lähiverkko hoitaa yhteydet)
ja jokin perusNokia(puhelintoiminnot ja peruskamera, ei muita hienouksia)

Muuten: Touchin käyttö ei tarvitse mitään käyttöohjekirjoja,
kaikki selviäää trial and error menetelmällä(mahdollisuuksia on aina sopivan vähän ja ne ovat suomeksi). Mailin asetukset ovat uskomattoman helpot(ei mitään typeriä kysymyksiä)

zsi

Jos Applen puhelimissa on ongelmia, ei se ole aidan toisella puolella sen vihreämpää. Itse ostin monen vuoden tauon jälkeen nokialaisen, "älypuhelimen" malliston huipulta. Viikon käytön jälkeen tuntuu, että olisi voinut jäädä ostamattakin. Sinänsä puhelin on kyllä ok, mutta kaikki muu sen ympärillä ohjekirjasta alkaen on ala-arvoista. Älykkyys näkyy Nokialta loppuneen siinä vaiheessa, kun olisi ohjeita pitänyt laatia.

Nokia ei myöskään näy ymmärtävän, että tuon luokan puhelimen ostaja haluaa usein ottaa mukaan tekstitiedostoja, taulukoita ym. toimistosta ja muokata niitä puhelimella. Toimisto-ohjelmista on mukana vain rajoitettuja kokeiluversioita ja puhelimen ostajan tuleekin lähteä samantien Nokian nettikauppaan ostoksille, jotta puhelimesta olisi oikeasti hyötyäkin.

Oma lukunsa ovat sitten mukana tulleet älypuhelimelle tarpeelliset Ovi-ohjelmat PC:lle. Viimeisen viikon aikana olen viettänyt n. 10 tuntia ohjelmia asennellen ja poistellen Nokian teknisen tuen ohjeiden mukaan, eivätkä tietokoneeseen Nokian ohjelmien myötä tulleet ongelmat vain ota ratketakseen ja valmistaja on yhtä neuvoton kuin asiakaskin. Pisteenä i:n päällä on vielä Nokian Ovi-sivusto, johon älypuhelimen toiminnot osin tukeutuvat ja joka on solmussa päivittäin.

Asiakkaana voi vain olla samaa mieltä anlyytikkojen kanssa siitä, että muutoksia Nokiaan kaivataan ja kipeästi. Peruspuhelimet Nokia osaa, mutta tuottavammissa älypuhelimissa yhtiö on perässähiihtäjä ja jää yhä pahemmin jälkeen nykymenolla.

noksuosku

Alkaisi Nokialta pukkaamaan jos jonkinlaista sosiaalista härpäkettä. Junger valottaisi, ei vain Yhdysvaltoja, vaan kaikki tunnetut mantereet. Junger söisi applen aamupalaksi. Jungeria ei pysäytä edes syöpä. Junger Nokian johtoon!

lim0n

N8 on pullollaan ominaisuuksia joita kenelläkään kilpailijalla ei ole eikä ole mitään tietoa että olisi edes suunnittelilla.

Toki Nokialla olisi pitänyt olla kalliimman hintaluokan jonkinmoinen huippumalli iPhonen kilpailijaksi näiden viimeisen vajaan 3 vuoden aikana.

Silti tämä huhu vaikuttaa lähinnä tekaistulta, vaikea uskoa että Kallasvuota vaihdettaisiin juuri nyt saati nopealla aikataululla.

Miilu

Ala-Huhta nimenomaan kieltäytyi Nokian johdosta vuonna 2006; ilmeisesti tiesi yhtiön tilan ja mitä tuleman pitää.

Kallasvuo sanoi silloisessa tiedotustilaisuudessa, ettei Ala-Huhdalla ollut tarvittavaa kipinää. Itseään Kallasvuo luonnehti "englanniksi" näin: "Pat ai hääv tö faiör!"

Miksiköhän Nokia ei menesty Yhdysvaltain markkinoilla?

jussi vaarala

Tässäkö Nokian hallituksen megaluokan moka
4.5.2010 15.42 | jussi vaarala | Yleinen

Jos siis Kallasvuo oli Nokian Yhdysvaltojen markkinoiden vastaava - jotka markkinat ei sitten menneet tyydyttävällä tavalla - ja kun Kallasvuo piti nostaa nimenomaan Nokian koko toimitusjohtaksi jotta Nokia saisi Yhdysvaltojen markkinat nousuun -

niin onko Nokian hallituksen ja samalla myös Kallasvuon superluokan moka tämä:

ajateltiin että lastaamalla Kallasvuon niskaan koko Nokian vastuu entisen Yhdysvaltojen vastuun lisäksi saadaan sekä Nokia että Yhdysvaltojen markkinat nousuun

siis

kun hevonen ei jaksa vetää kuormaansa niin liitetään sen vedettäväksi muidenkin hevosten kuormia.

Eli kun Kallasvuo ei kyennyt nostamaan varsinaisena työnä Yhdysvaltojen markkinoita niin ajateltiin että siinä se hoituu niin Yhdysvaltojen markkinoiden nousukin kuten koko Nokiankin nousu laittamalla Kallasvuo toimitusjohtajaksi.

Sehän kuulostaa hallituksen toimintana suurin piirtein samalta kuin että jos toimitusjohtaja ei pärjää niin valitaan porrasta alempaa, jos hänkään ei niin taas alempaa jne - kunnes on portinvartija valittu toimitusjohtajaksi - ja jos hänkään ei pärjää niin sitten kuka vaan - vaikkapa ensimmäinen kadulla vastaantuleva.

Niin että kun ei kykene niin lisäämällä taakkaa kykenisi.

Jeh jeh.