Sunnuntai 20.1.2019

1,6 miljardia Kreikalle - eduskunta sanoi ”Jaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.5.2010 23:02
Päivitetty: 
12.5.2010 23:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunta hyväksyi jättilainan.

Eduskunta hyväksyi myöhään keskiviikkona Kreikalle annettavan 1,6 miljardin euron suuruisen lainan. Tiukan keskustelun päätteeksi äänet jakautuivat 108–63.

Opposition rinnalla pakettia vastaan äänesti Markku Uusipaavalniemi (kesk.). Tyhjää äänestivät Hannu Hoskonen (kesk.) ja Anne Kalmari (kesk.).

Ensimmäinen erä lainasta annetaan Kreikalle ensi viikolla. Lainaohjelma on kolmivuotinen, ja lainan viimeinen erä erääntyy maksettavaksi takaisin vuonna 2018.

Lainapäätöstä edelsi monituntinen keskustelu. Esityksen vastustajia huoletti Kreikan kyky maksaa laina takaisin. Kannattajat puolestaan pelkäsivät, että Kreikan konkurssi voisi aiheuttaa laman, joka toisi työttömyyttä myös Suomeen.

Myös EU-komissio pohti keskiviikkona Kreikan tilannetta. Komissio haluaa välttää vastaavat talouskriisit jatkossa sillä, että jäsenmaiden budjetit joutuvat suurennuslasin alle jo valmisteluvaiheessa.

Komissio ehdotti, että jäsenmaat ryhtyvät valvomaan toistensa budjettien tasapainoa jo niiden laatimisvaiheessa, jotta Kreikan kaltaisilta ylisuurilta budjettialijäämiltä voitaisiin välttyä.

Komission ehdotus on raju siihen nähden, että budjettien laatiminen kuuluu jäsenmaiden ja ennen muuta niiden parlamenttien päätösvaltaan eikä EU:lla ole ollut prosessiin juuri sanomista. Ehdotus herättikin pohdintoja siitä, yrittääkö komissio talouskriisin varjolla siirtää valtaa kansallisista pääkaupungeista Brysseliin.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

MURSU

Rahat ehkä meni, mutta Suomessa on jo nyt hyvä köyhien pohja, ja lisää tulee. Köyhäthän ovat juuri mitä parhain säästöalustaa, nuo kun muodostavat suurimmat julkiset menoerät, tämän on Kokoomuksen Nuorten Liittokin Wille Rydmanin johdolla jo huomioinut. Julkiset terveyspalvelut, vanhusten hoidot, sosiaalituet, lapsilisät, vammaistuet, kelakorvaukset, jne. jne., kaikki mikä tulee tuottamattomaan julkiseen menoon liitettäväksi vain yksinkertaisesti totaali seis!

Kokoomuksen Nuorten Liittokin Wille Rydmanin lausunnoin toteaa: "Pankit ja liiketalous ei ole Kreikan kurimuksen syyllisiä, vaan julkiset menot", noin siis tuo pahuksen varakkaita vähäosaisempien joukko tuhoaa maan, niitä pitäisi olla kaikkialla vain sen verran kun tarvitaan haalari-duunareita tehtailla ja laitoksilla, kaikki muu alempi sos-luokka joukko on silkkaa turhaa menoerää.
Tuolla menokuristus sivalluksella siis ekonomian balanssi palautuisi nopeasti ja näppärästi ehkä menetetystä 1,6 miljardista huolimatta ihan kotimaisin konstein.

Risto Koponen

No niin kaikki suomalaiset. Nyt alkaa 2010 luvun sirkuksen interaktiivinen pääesitys: Pelastakaamme Eurooppa ja sen pankit. Parasta tässä on että käteinen ja lautakasa matti ovat PYYTÄMÄTTÄMME varanneet meille liput aitiopaikalta
On siis aika valmistautua interaktiiviseen sirkukseen
hyvä sirkuksen yleisö: miehet ja naiset
Ottakaamme esille sipsit ja kokis sekä liukuvoide.
Kyseessähän on INTERAKTIIVINEN SIRKUSESITYS

ErlandP.Salo

Se, mitä tapahtui 10 tai 20 tai 30 vuotta sitten ei auta yhtään mitään juuri nyt. On typerää, siis todella typerää, muistella sitä, mitä on joskus ehkä joku tehnyt tai ollut tekemättä. Nyt on nyt ja tulevaisuus odottaa sekä se riippuu niistä päätöksistä, mitä me teemme juuri nyt.

Vanhanen ja Katainen ovat sanoneet, että Suomen täytyy tehdä just niin kuin he haluavat. Tämä ylipullistunut ego on johtanut siihen, että he eivät ole edes keskustelleet saati sitten neuvotelleet opposition kanssa. Hallitus on ihmeissään, kun oppositio ei olekaan heidän takanaan tosta noin vaan.

Typeryksiä ovat minusta juuri nyt hallituksen jäsenet. Hieman toisin toimien eikä vain omassa ylimielisyydessä uiskennellessa, olisi lopputulos ollut parempi.

puutarhamies

Mitä haittaa kansalaiselle olisi siitä, että keinottelutappiot olisi jätetty pankkien piikkiin?

Silloinhan pankien osakkeenomistajien sijoitusten arvo vain laskisi. Entä sitten? Niistä olisi parhaiten varaa ottaa.

Outo ja epäoikeudenmukainen on vallan järjestys.

Brandheim

Jotta voimme maksaa kaikki 300 euroa sijoittajille on kaikkien tehtävä työtä.

POPULISTIT eivät olisi halunneet maksaa.
ELITISTIT halusivat että POPULISTIT maksaisivat heidän sijoituksensa.

ELITISTIT elävät hyvin ja määrittelevät miten POPULISTIT elävät.

Kim Lindblom

Nyt kun Kreikan julkisentalouden tila, joka muuten oli tiedossa kun Suomi liittyi EU:niin ja kun Kreikka otettiin mukaan euroon, on aiheuttamassa lisää maksavaikutuksia myös suomalaiselle veronmaksajalle, herää ainakin minussa pieni ihmetys. Tähänkin asti olemme maksaneet Kreikalle, tosin Brysselin kautta. Onko tosiaan niin, että Suomessa ei ole mitään käyttöä sille 1,6 miljardille jonka nyt heti kättelyssä olemme kreikkalaisille antamassa.

Toki tiedän, että nyt puhutaan lainasta, mutta niin kuin yritysmaailmassa, niin myös valtioiden välillä on niin, että jos konkurssiyhtiölle tänään lainaa, niin huomenna sen luottotappioksi kirjaa. Jossain on sanottu, että kreikkalaisten eläkkeelle pääsyn 50-vuotiana, kannattamattoman tupakanviljelyn ja muun julkishallinnon pöhön turvaaminen tulee maksamaan meille muille 135 miljardia.

On siis syytä jatkossakin nostaa suomalaisten eläkeikää, leikata lisää terveydenhuoltopalveluita, kasvattaa luokkakokoja ja korotta veroja, sillä paljon lisämaksettavaa ovat itse valitsemamme poliitikot taas kerran saaneet aikaiseksi.

http://lindblomkimi.blogit.kauppalehti.fi/

Kim Lindblom

Huomaan usein ihmetteleväni maamme poliittisena eliittinä itseään pitävien päätöksiä asioissa kuten: Itämeren kaasuputki, Kreikalle rahojen lahjoittaminen, harjoitettu maahanmuuttopolitiikka , puolustusmäärärahajoen tuhlaaminen maanpuolustuksellisesti täysin turhaan, uusi aselaki, vanhusten hoitoon ohjattujen varojen vähyys ja vaikkapa sitoutuminen kotimaiselle teollisuudelle haitallisiin ”ilmasto”sopimuksiin, että miksi ne ovat niin isänmaan edun vastaisia.

Sitten pieneen mieleeni tuli ajatus siitä, että mitä jos tehtyjen toimien on tarkoituskin olla isänmaan edun vastaisia. Aloin tutkimaan nykyisten päättäjien aikaisempia edesottamuksia. Kas kummaa, historiasta löytyikin selitys nykyiselle toiminnalle. Kun Neuvostoliitto oli vielä voimissaan, niin eikö vaan ollutkin niin, että suuri osa nykyisistä päättäjistämme olikin tavalla tai toisella liittämässä Suomea osaksi tuota suurta kansojen kotia. 1970 ja 80-luvuilta löytyy mielenkiintoisia lausuntoja ja tekoja, joita ainakaan minun on vaikea pitää osoituksena kovin suuresta isänmaanrakkaudesta.

Löytyy tällaista:

Tarja Halonen on vastustanut Suomen EEC-vapaakauppasopimusta YYA-sopimuksen hengen vastaisena ja onpa istunut DDR:n tunnustamista vaatineessa komiteassa.

Paavi Lipponen: "Meillä on äänekäs sisäinen oppositio, jonka tulkinta yya-sopimuksesta poikkeaa virallisesta ja joka harjoittaa kansan keskuudessa myrkynkylvöä Neuvostoliiton suhteen."

Matti Vanhanen tuomitsi vuonna 1985 ne, jotka kritisoivat Neuvostoliiton kansallisuuspolitiikkaa tai halusivat muuttaa Neuvostoliitossa vallinnutta järjestelmää ja vuonna 2004 ehti hän tuomita Eugen Schaumanin teon ja nimetä tämän terroristiksi, jota ei ole syytä juhlia.

Asia taitaa olla niin myös isänmaan edun vastaisessa toiminnassa, että sen minkä nuorena oppii – sen vanhana taitaa.

http://lindblomkimi.blogit.kauppalehti.fi/

hoikkapoika

Opposition vastustaessa oikeisto teki päätöksen.Vastuu tulevasta siirtyi oikeistolle.Suomi alkaa maksamaan vieraan valtion menoja tai valtioiden,puhtaalla velalla.Oikeisto koki ulkomaalaisen pankkien tukemisen,omaa kansaa tärkeämmäksi.Demokratia toimii vaaleissa.

jussilaari

Se pitää paikkaansa, että maksumies muuttui. Kreikan konkurssissa maksajat olisivat ainakin osittain olleet riskisijoittajat, mutta nyt laskun maksavat kokonaisuudessaan veronmaksajat.
Aivan kuten subutex-hoidossakin.

Huumekauppaan vertaamalla nyt ollaan siinä tilanteessa, että muiden maiden veronmaksajat maksavat huumevelkaisen Kreikan velat huumediilereille. Ja ovat luvanneet maksaa myös mahdollisten muiden maksukyvyttömien huumevelkaisten valtioiden velat tulevaisuudessakin.

Vieras

Muuta merkittävää en SDP:n puolelta huomannut, kuin että Jutta Urpilaisen tukka oli kammattu uuteen tyyliin, hieman kevyempi kevätmeikki ja myös decolte on hieman antavampi.

Sitten se ukko joka aina huutaa pyöreä pää punaisena, sen puheesta en saanut selvää halusiko se puhua puusta vai heinästä.

Vieras

Ei kannata toki Lipposta yksin syyttää Eurosta, Lipponen Niinistö yhteistyössä ja varsin harvainvaltaisasti määritti pitkälti tuon ajan poliittisia linjauksia, kuten varsin selvästi tuon ajan ministereiden elämänkerroista. Valitettavasti he tekivät useita tuhoisia päätöksiä, joista Suomalaisten hyvinvoinnille merkittävimpiä olivat mm. tietyt kuntatalouden ratkaisut.

Vieras

Katainen valehteli raivostuneena eduskunnassa. Tässä saksalaislehden todisteet:
Katainen höykytti urakalla SDP:tä. "Ei päätä, ei häntää"
_
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010051211654427_uu.shtml

--
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) syyttää sosiaalidemokraatteja totuuden vääristelystä Kreikka-paketin käsittelyssä. Tuohtunut Katainen todisteli eduskunnalle, että Sdp:n väite Saksan pankkien osallistumisesta lainapakettiin ei ole totta.
"Nämä väitteet, että Saksan pankit olisivat jollakin tavalla rahoittaneet Kreikka-pakettia ei pidä paikkaansa. Se on täyttä virhettä, se on täyttä bluffia", Katainen sanoi.
_
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Katainen+Sdpn+puheissa+ei+p%C3%A4%...

--
Hannoversche Allgemeine|04.05.2010 14:08 Uhr
Bailout

Saksalaiset pankit osallistuvat vapaaehtoisesti miljardin dollarin tukipakettiin Kreikalle.
Saksan keskuspankin johtaja Josef Ackermann tällä Euro-valtioden avulla "ei ole vaihtoehtoa".

Pankit haluavat säilyttää nykyiset luotot ja lainat Kreikan hallitukselle ja pankeille ja pitää sen euro-maana.
He haluavat myös osallistua Saksan osuuteen Ateenaan, ilmoitti valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble (CDU) Berliinissä tiistaina, saksalaisten pankkien kriisineuvottelun jälkeen.

Saksan keskuspankin johtaja Josef Ackermann sanoi tukea euroalueen maiden ja Kansainvälisen valuuttarahastolla (IMF) ei ollut muuta vaihtoehtoa: "On erittäin tärkeää, että me estämme tämän talon palamisen, joka on alkanut kuumentua, nyt sen todella sammuttaen."
Tämä oli ollut erittäin tärkeä signaali euroalueelle ja maailmantaloudelle ", sanoi Ackermann.

Hän korosti, että myös kansainväliset pankit voisivat vapaaehtoisiksi auttaa Kreikka.
Tämä osoittaisi pankkimaailmassa, että pelastus -ja kuntoutus -paketti on vakuuttava.
DPA
_
Rettungspaket
Banken beteiligen sich an Hilfe für Griechenland
Die deutschen Banken wollen sich an dem milliardenschweren Hilfspaket für das angeschlagene Griechenland beteiligen.
http://www.haz.de/Nachrichten/Wirtschaft/Deutschland-Welt/Banken-beteili...

Juha_Vuorio_Oulu

annappa kassan avaimet oikeistopuolueille, niin sosialisointi alkaa heti. Siis sen jälkeen kun on ensin suurituloisten verotus alennettu (oikeistolaisen Paavo Lipposen johdolla). Tai jopa mitätöity kun ottaa huomioon Suomessakin oleva veroparatiisimyönteinen lainsäädäntö.

Nyt sosialisoitiin Suomen varallisuutta ja siirrettiin se Jyrki Kataisen pankkiiriystäville.

Lähihistoriassahan on ylivelkaantuneiden maiden kohtalona ollut joutua Kansainvälisen valuuttarahaston ohjaukseen. Esimerkkeinä Englanti 70-luvulla, Argentiina 80-luvulla ja Venäjä 90-luvulla. Tuossa ei ole mitään dramaattista ja homma hoituu kuntoon. Tosin ylivelkaantuneita maita rahoittaneet pankkiirit saattavat joutua kärsimään.

Nyt ovat Kataisen EU-oppi-isät kertoneet että minkään euro-maan rahoittajat eivät kärsi tulevaisuudessa normaaleja liiketalouden tappioita. Sen sijaan hyvät korot ja Pohjolan hölmöläisten hoitamat pääomien takaisinmaksut takaavat erinomaiset tuotot. Loistava bisnes!

Ihmetyttää että miten Kataisen EU-kolleegat onnistuivat tekemään pienen EU-maan velkaongelmista maanosanlaajuisen finanssikriisin.

Johtuuko tämä siitä että:
a) Kataisen kolleegat eivät ymmärrä asiaa?
b) Kataisen kolleegat eivät välitä siitä (kunhan vain pankkiirikaverit saavat osansa)
c) Kriisiä ehkä jopa haluttiin? Tällöinhän omaa valta-asemaa voidaan nostaa kun ilman näitä valopäitä Eurooppa ei selvästikään tule toimeen.

Tyhmempi ajattelee että mitään ongelmaa ei olisi jos vakaussopimusta vain noudatettaisiin ja EKP:n virkamiehet hoitaisivat työnsä. Ja riskisijoituksia tekevät pankkiirit saisivat kärsiä joskus myös tappioita.

Eikä senkään pitäisi olla ongelma jos markkinatalouden normaalien lakien mukaisesti yli varojensa elävä taho (tässä tapauksessa valtio) joutuu maksamaan korkeaa korkoa.