Perjantai 18.1.2019

Kampaamot rikkovat lakia – ”Syrjinnän loputtava”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.5.2010 13:35
Päivitetty: 
25.5.2010 13:37
  • Kuva
    Naisia syrjitään kampaamoissa ja partureissa.

Kuluttajaviraston ja tasa-arvovaltuutetun mukaan partureiden ja kampaamoiden on luovuttava palveluidensa hinnoittelemisesta sukupuolen mukaan.

Kampaamot ja parturit perivät yleisesti palveluistaan naisilta kalliimman hinnan kuin miehiltä. Hinnoittelusta tulee toistuvasti yhteydenottoja Kuluttajavirastoon ja tasa-arvovaltuutetulle, minkä vuoksi ne ottavat asiaan kantaa – jälleen, sillä alaa on muistutettu asiasta jo vuodesta 2006.

–Sukupuoleen perustuva hinnoittelu on kielletty sekä EU-direktiivissä että Suomen tasa-arvolaissa. Kuluttajalla on myös mahdollisuus vaatia syrjinnästä tuomioistuimessa hyvitystä. Tuomioistuin voi tuomita tasa-arvolakia rikkoneen yrityksen hyvitykseen, kirjoittavat Kuluttajavirasto ja tasa-arvovaltuutettu kannanotossaan.

Kannanotossa todetaan, että parturi- ja kampaamoyrittäjät voivat vapaasti valita, millaista palvelua asiakkailleen tarjoavat. Palvelut pitää kuitenkin hinnoitella hiuksille tehtävän toimenpiteen, ei asiakkaan sukupuolen perustella. Palvelun vaatiman työmäärän lisäksi hintaan saa vaikuttaa esimerkiksi tekijän ammattitaito, työn vaativuus, käytetyt aineet ja liikkeen sijainti.

Tasa-arvovaltuutettu voi tarvittaessa viedä tasa-arvolain vastaisen hinnoittelun tasa-arvolautakunnan käsiteltäväksi. Tasa-arvolautakunta voi kieltää syrjivän hinnoittelun jatkamisen sakon uhalla. Syrjintä elinkeinotoiminnassa sukupuolen perusteella on kielletty myös rikoslaissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

koomikko

hinnoittelussa perustella sen, miksi parturointi on niin kallista Suomessa! Esim Lontoon vilkasliikenteisimmällä asemalla Eustonissa miesten tukanleikkuu on 13 puntaa siis n 15 euroa!!! Täällä se on 26 euroa Espoon liikekeskuksessa!!! Onko partureilla Suomessa korkeakoulututkinto vai miksi moinen hintaero?

Vieras

Ei voi olla niin vaikeaa vaihtaa sanoja "miesten hiukset" ja "naisten hiukset" sanoiksi "lyhyet hiukset" ja "pitkät hiukset". Onko muka liian vaikeaa hinnoitella:

pitkä tukka lyhyeksi: 20 e
lyhyehkö tukka hieman lyhyemmäksi ja siistiksi: 10 e
pitkän tukan leikkaus ja kampaus nro 1: 30 e
pitkän tukan leikkaus ja kampaus nro 2: 40 e

Ja jos erityisesti haluaa syrjiä, niin sen saa tuollakin tehtyä mutta niin että se on laillista: tekee jomman kumman sukupuolen yleisemmin käyttämistä leikkauksista hieman halvempia.

Vieras

Minun tukanleikkuussani kuluu aikaa max 10 minuuttia. Viereisellä tuolilla istuvien naisten kanssa siinä ajassa ei ole päästy kuin vähän alkuun. On se siis aika syrjivää että heidän pitää maksaa siitä enemmän? Taidanpa arvata kuinka tässä(kin) käy. Tasa-arvon nimissä hinnat yhtenäistetään, ja käytännössä minä joudun maksamaan tasa-arvosesti nykyistä enemmän. Mutta se että minä joudun maksamaan naisten puolesta tasinkoa, ei vissiin ole "syrjintää" vaan oikeudenmukaisuutta?

Vieras

Kyse ei tuossa ole sukupuolesta vaan vaatimuksista. Jos asiakas selviää 10 minuutin leikkauksella, samanpituisilla hiuksilla, sama leikkaus tehdään, ei hinta voi olla eri. Mutta jos toisella leikataan pitkät hiukset, vaatii niihin erikoismuotikampauksen, kolmiväriraidat sekä tekohiuksista pidennyksen, voi siitä pyytää suurempaa hintaa. Ihan yhtä hyvin joku mies voisi pyytää tuollaista.

Jos tuollaisen jälkeen valittaa hintaerosta, valittaa väärin. En voi millään uskoa, että kukaan sellaisesta valittaisi. Eihän? Eihän kukaan ole niin höhlä, että siitä valittaisi? Eihän? Eihän nämä ilmoitukset ole tuollaisesta? Eihän?

Epäilys herää, onko tässä uutisessa sittenkin takana väärät valitukset.

Vieras

Hyvä ja nopea parturi voi leikata jopa 12 miehen pään työpäivän aikana, mutta silloin pitää olla asiakaskunta kunnossa, toimiva liikepaikka ja todella osaava tekijä.

12 x 26€ = 312€/päivä
Jos työpäiviä 21 kuukaudessa tekee se 6552,00 euroa myyntiä kuukaudessa.

Suomessa kyllä harva parturi pääsee tähän, ja valitettavan moni osaavakin tekijä on palkallisena tai ns. vuokratuolilla, josta maksaa liikkeen omistajalle kiinteää kuukausivuokraa, joka voi olla jopa useita tuhansia / kuukausi, tai sitten maksaa prosentteja omista tuloistaan, ja prosentti voi olla
jopa 35%.

Palkkatyössä olevan Parturi-kampaajan TES palkka on kuitenkin ihan jotain muuta,
taitaa olla vasta valmistuneella noin 1300€/KK, ja keskimäärin noin 1800€. Tuohon kun lisätään työnantajan kulut tulee parturin leikata 5-6 asiakasta päivässä jos hinta 26€/mies, ja tämä varmaan aika lailla se todellinen määrä jonka 70-80% partureista tekee päivässä.

Kampaamohinnoista voi sitten tehdä laskelmia erikseen :-)

Jos se Lontoon parturi on nopea ja ammattitaitoinen, voi se tehdä jopa 15 hiustenleikkausta päivässä, ja jos tekee vaikka 6 päivää viikossa töitä, niin saa se myyntiä kuukaudessa 5400€, joten ei sekään mikään ihan pieni summa ole.

Matematiikkaa, ja asian voi laskea monella eri tavalla.

Mutta jos parturi laskuttaa 1/2 tunnin "käsityöstä" 26€, on se 52€/tunti jos olisi koko ajan töitä, ei taida putkimies tai sähkömies liikahtaa noilla hinnoilla :-)

JAK

Kuluttajaviraston ja tasa-arvovaltuutetun idioottimainen narina jotaa vain siihen, että miesten hinnat nousee. Se on takuuvarmaa, että mikään hinta ei laske. Suomalaiseen kateus- ja sosialismiyhteiskuntaan tietysti kuuluu kollektiiviset rangaistukset. Jos joku on päässyt halvemmalla, niin on tämä heti yhteisenhyvän nimissä kiellettävä.

TV-pappa

viimeksi istuin oikeassa parturintuolissa elokuussa 1975. Sehän on vain ihmissuhdekysymys. Tosin väleissä tarvii pysyä, että kehtaa liikkua ulkonakin lopputuloksen kanssa.

Nimimerkkipelkuri

Minulta loppui parturissakäynti arvonlisäveron korotuksen myötä. Olen käynyt parturissa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ehkä kolme kertaa.

Parin, kolmen parturikäynnin hinnalla saa kaupasta hiustenleikkuukoneen, jolla saa muutamassa minuutissa itselleen siilitukan.

Lyhyen tukan siistiminen niskasta ja korvien päältä on helppoa, ei vaadi paljoa harjoittelua. Jo se, että minä osaan tehdä sen, todistaa tämän.

Tosin hieman haikeana muistelen erästä Kolmannen linjan hippikampaajatarta joka hieroi ja nysväsi päätäni aina lähes tunnin ajan parturoidessaan :-)

Vieras

Aina joku aktivisti syyttää maailmaa epäreiluksi naisia kohtaan. Katsokaapas joskus gilleten terä hintoja, naisille suunnatut terät paljon halvempia kuin miehille. Miksei kukaan tasa-arvovaltuutettu puutu vakuutusyhtiöiden hinnoitteluun? otetaanpa vaikka tarkasteluun tapaturmavakuutukset. Miehille maksaa vakuutukset nuoremmalla iällä enemmän kuin naisille. Pitääkö miesten maksaa korkeampia vakuutusmaksuja peniksensä takia? Nyt vaadinkin että tasa-arvovaltuutetut ottavat päänsä pois takapuolestaan ja ryhtyvät tekemään jotain oikeaa työtä ja lakkaavat kiusaamasta ja häiritsemästä vähävaraisia vuokratuolilla palkansa ja eläkkeensä ansaitsevia yrittäjiä.

Hennaaaaa

;ietipä sitä, että naiset joutuu maksaa tamponeista ja siteistä täydet verot. Aika kivasti kilahtelee valtion kassaan naisilta veroeuroja sen myötä ja sä vikiset jostain gilletten terien hintaerosta? Suurin osa mun kavereista maksaa kanssa omat e-pillerinsä ihan yksin, se kun ollee naisen tehtävä huolehtia ehkäisystä, joten suuta soukeammalle siellä.

TSV

Voin rehellisesti sanoa, etten tiedä yhtään naista joka valittaisi kokevansa syrjintää kampaajalla? Se ei vielä kerro mitään, mutta olettaisin ainakin tietäväni YHDEN?

Kaljuuntuvien ei ole tarvinnut maksaa moneen vuoteen parturista, tosin kyllä saisi valtio huolehti korvauksen koneesta.

Mailikki

Kampaamoilla on kaikenlaisia kuluja, liikehuoneistojen vuokrat jne. Oma kampaajani sanoi käteen jäävän kuussa puolisentoista tuhatta kuussa, vaikka asiakaskunta kuulemma vakiintunutta ja liikehuoneisto on pienehkö ja ei katutasossa + vuokratuolilaisia.
Oon tosin miettinyt kanssa, miksi ihmeessä miesten hiusten leikkuu on niin paljon halvempi kuin naisten-jos vaikka pitkähiuksinen mies tulee leikkauttamaan fledansa ja se sit maksaa jostain kumman syystä sille paljon vähemmän kuin mun polkkatukan leikkuu?! Omituista.

asa

Pitäisi saada vielä kemikaalit ja käytetyt laitteet lisäksi laskuihin mukaan.
Ilmeisesti pitäisi naisten ja miesten hiusten leikkausten hinnoittelun asemesta hinnoitella naisellisen ja miehekkään hiusmallin leikkaaminen.