Keskiviikko 16.1.2019

Tutkijat: Väite miesten ”rautakangesta” osa massahuijausta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.5.2010 17:55
Päivitetty: 
25.5.2010 17:58

Faktakulma

-Pharmageddon - Kuinka sairausteollisuus tekee meistä kipeitä -pamfletti julkaistiin eilen.

-Markku Myllykangas on Itä-Suomen yliopiston terveydenhuollon tohtori, Tomi-Pekka Tuomainen Kuopion yliopiston kansanterveyden yksikön tutkija.

Koska useimpien oikeiden sairauksien hoito on huono bisnes, on lääketeollisuus kehittänyt liudan uusia "sairauksia" pyörittääkseen bisnestään, väittävät terveydenhuollon tutkija Markku Myllykangas ja lääketieteen tutkija Tomi-Pekka Tuomainen pamfletissaan. Näihin keksittyihin sairauksiin lukeutuvat muun muassa erektiohäiriöt.

-Esimerkiksi antibioottikuuri kestää vain viikon ja terveysongelma on siltä erää hoidettu. Jos sen sijaan "hoitaa" keksittyjä ongelmia, kuten hiusten värin puutetta tai karnosiinin vajausta, "hoitoa" tarvitsee loppuikänsä. Mitä nuorempana ja mitä useampi aloittaa, sen parempi rahasampo syntyy, tutkijat kirjoittavat teoksessaan Pharmageddon - Kuinka sairausteollisuus tekee meistä kipeitä.

-Kaikkein paras olisi tuote, jota käyttäisi kaikki kansa syntymästä kuolemaan ja jota tulisi ottaa useita kertoja päivässä.

Myllykangasta ja Tuomaista ihmetyttää se, että normaaliin elämään kuuluvista vaivoista on tehty terveysongelmia. Esimerkiksi erektiopulmat olivat pamfletin mukaan aikaisemmin lääketieteellisiä ongelmia vain, jos niiden taustalla oli jokin biologinen syy. Lääketeollisuus ratkaisi ongelman alkamalla puhua erektiohäiriöstä, jonka avulla "sairaan leiman voi iskeä heti, kun joskus ei seisokaan ihan rautakankena".

Tutkijoiden mielestä erektio-ongelmia määrittävät kyselylomakkeet ovat lääketehtaitten pomminvarmasti asettelemia.

-Tuskin kovinkaan sarvimies saa kyselystä puhtaita papereita. Lähes jokaisen on nöyrryttävä ja hakeuduttava lomake kourassa lääkäriin pyytämään jotain jäykistävää, he kirjoittavat.

”Kuluttaja osaa valittaa, jos televisiosta ei näy kuvaa, mutta ei turhista tutkimuksista tai tarpeettomista lääkkeistä”

Edes vanhuuteen ei enää saisi kuulua vaivoja.

-Vanhuudesta on tehty hoidettava sairaus, todellinen kansantauti. Normaaleiden ja patologisten vanhenemismuutosten erottaminen toisistaan on haastavaa, usein täysin mahdotonta. Lääketieteessä raja terveen ja sairaan välillä on yleensä sopimuksenvaraista, jopa mielivaltaista, kirjoittavat Myllykangas ja Tuomainen viitaten taannoiseen MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmaan, jossa kerrottiin lääketehtaiden innokkuudesta värvätä lääketieteen tutkijoita keksimään uusia sairauksia.

Tutkijoiden mukaan on arvioitu, että lääketehtaat käyttävät vähintään kaksi kertaa enemmän rahaa lääkkeiden mainontaan ja lääkäreiden voiteluun kuin tutkimukseen ja tuotekehittelyyn. Pamfletin mukaan lääke- ja terveysmainokset ovat entistä enemmän pelkkää luontaistuotteiden kaltaista "harhaista mielikuvamainontaa".

Hyvä esimerkki tavallisesta pikkutaudista, johon tarvittua hoitoa lääkefirmat ja heidän talutusnuorassaan olevat lääkärit liioittelevat, on poskiontelontulehdus. Pamfletin mukaan poskiontelontulehdusta on Suomessa mainostettu jopa "kuolemaan johtavana sairautena" yksityislääkäriaseman mainoslehdessä, kun tutkijoiden mukaan suurin osa tulehduksen sairastavista ei koskaan edes tiedä sairastaneensa sitä.

-Perusteettoman pelottelun tarkoituksena oli tietysti saada mahdollisimman monet hakeutumaan kyseiselle lääkäriasemalle rahastettaviksi, turhiin tutkimuksiin ja hoitoihin. Kyseinen sairaus, kuten suurin osa ihmisten kokemista oireista ja vaivoista, tokenee itsestään, usein hoidoista huolimatta.

Moderni terveydenhoito on tutkijoiden mielestä pystynyt muuttumaan "sairausteollisuudeksi", koska kuluttajat eivät ymmärrä valittaa terveydenhuoltoon liittyvästä humpuukista.

-Kuluttaja kyllä osaa valittaa, jos kaupasta kotiin kannetusta televisiosta ei näy kuvaa, mutta ei tiedä mitä tehdä, jos hänelle määrätään turhia tutkimuksia, hoitoja ja tarpeettomia lääkkeitä, pamfletissa kirjoitetaan.

Lääkärin diagnoosin avulla ihmiset voivat myös "ulkoistaa" ongelmansa.

-Sitten kun saadaan diagnoosi, oli se kuinka hölmö tai paikkansapitävä tahansa, niin voidaan sanoa että vika ei ole minussa vaan sairaudessa. Ihmiset ovat hirmu tyytyväisiä kun heillä on epämääräisiä oireita, ja sitten lääkäri antaa jonkin diagnoosin, joka ei ole mitään muuta kuin latinankielinen nimitys vaikka käsikivulle, sanoi Tuomainen tiistaiaamuna Radio Rockin haastattelussa.

Faktakulma

-Pharmageddon - Kuinka sairausteollisuus tekee meistä kipeitä -pamfletti julkaistiin eilen.

-Markku Myllykangas on Itä-Suomen yliopiston terveydenhuollon tohtori, Tomi-Pekka Tuomainen Kuopion yliopiston kansanterveyden yksikön tutkija.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tavallinen maisteri

Vieras kysyy: "Anteeksi tyhmyyteni, mihin aikuinen ihminen tarvitsee antibiootteja?"

Esim. tulehdusten ja turistiripulin hoitamiseen. Voi niillä häätää myös siimaeläimiä sun muita lemmmikkieläimiä.

Tässä vain yksi esimerkki: Olin työmatkalla Afrikassa, ja muutaman viikon jälkeen alkoi olla todella väsynyt olo. Pari päivää ihmeteltyäni ja vessakäyntien tihennyttyä ja tavaratoimitusten viskositeetin lievennettyä mittasin lopulta kuumeen - 39,2 astetta mallia C.

Aloitin Norfloxacin-kuurin matka-apteekistani. Jo ensimmäinen tabletti vei kuumeen pois muutamassa tunnissa. Jatkoin kuuria reseptin mukaisesti kolme päivää, eikä ongelmia enää ollut.

Väärä Signaali

"mihin aikuinen ihminen tarvitsee antibiootteja?"

Provo, mutta vastaan.

Esimerkiksi sellaisiin bakteerien aiheuttamiin tulehdussairauksiin, jotka hoitamattomina pitäisivät työkyvyn huonona tai aiheuttaisivat merkittävän äkkikuoleman, pysyvän vammautumisen tai jälkisairauksien vaaran. Ole tyytyväinen jos kohdallesi ei ole koskaan tuollaista sattunut.

Sepetius Kangas

Vieläkin antbiooteista ne lienevät varmasti parhaita keksitöjä ihmiskunnalle lääketieteen alalta, Antibiootteja käytetään bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoitoon, jos sinulla on kuumetta. Ne eivät tehoa viruksiin. Kannatta vaikka googlata niin löytyy tarkenpaa tietoa.

SariLa

Takavuosina työskentelin päiväkodissa. Siellä oli muutama vanhempi rouva, jotka kantoivat aina Buranaa käsilaukussaan. Pienikin paha haju, kirkas valo yms. aiheutti niin julmetun päänsäryn.

Sit kun kauniisti kerroin, että halvemmat lääkkeet, joissa on sama vaikuttava aine, tepsivät yhtä hyvin, meni nenä jo nyrpylle.

Mutta oli siinä ja siinä, ettei minua savustettu talosta ulos, kun kerroin rouville, että käsikauppalääkkeet aiheuttavat riippuvuutta siinä missä reseptilääkkeetkin.

Ainakin Burana oli takavuosina sellainen hieno lääke, jolla hienot rouvat paransivat neuroosejaan, ja siinä sivussa kohottivat omaa statustaan.

Kuka se muka on, joka pärjää ilman päivittäistä Buranaansa?

Vieras nainen

Antibiootteja aikuinenkin tarvitsee bakteeritulehduksiin (tämä vastaukseksi ykköskommentoijalle). Itse söin antibioottikuurin viimeksi muutama vuosi sitten, kun sormeni tulehtui pahoin kynnen alta. Ilman antibioottikuuria olisi verenmyrkytys uhannut.

Kannattaa kuitenkin yrittää tulla toimeen mahdollisimman vähillä lääkkeillä. Flunssaan on turha ottaa mitään, päänsärky tokenee usein tilkalla kahvia. Päänsäryn voi myös usein välttää, kun ei syö suklaata eikä juo kaakaota tai punaviiniä.

Lipastonlaatikkoni on täynnä lääkärien väkisin tuputtamia reseptejä, joille joskus naureskelen, sillä en ole niissä määrättyjä lääkkeitä koskaan hakenut. Reseptejä on statiineista melatoniiniin ja masennuslääkkeisiin, diabetestableteista voimakkaisiin kipulääkkeisiin. Ilman on pärjätty mainiosti. Maksa, hermosto ja kukkaro kiittävät.

Salaneuvos

"päänsärky tokenee usein tilkalla kahvia"

Kuulostaa siltä, että tämä päänsärkysi on ollut kofeiini-nimisen psykoaktiivisen piristeen (päihteen) vieroitusoire, joka on mennyt menojaan otettuasi uuden päihdeannoksen. Et kai vaan ole koukussa?

Sepetius Kangas

Minunkin Tutttava oli sellainen joka ei oikein uskonut lääkkeisiin. No nyt ne viety apteekkiin hävitettäväksi. Jätti syömättä lääkkeitä jotka li määrätty leikkauksen jälkeiseen komplikaatioon. Joukossa mm antibioottita. Tosin kuoli vasta sairaalassa mutta syy oli kotona hoidon laimilyöminen.

Vieras

Nykyään surukin on joku "hoidettava vaiva". Mielialalääkkeitä lääkärit kirjoittaa hyvinkin herkästi jos vähän kertoo joskus masentavan tai jos eukko lähti kävelemään eikä jaksaisi töitä tehdä. Kuolema ja sen sureminen pitäisi myös lääkkeillä parantua lääkäreiden mukaan. Normaaliin elämään kuuluvat vastoinkäymiset ovat muka pahasta ja niitä on hoidettava. Toki jos masentuu pitkiksi ajoiksi jne. on hoitoa toki annettava ja otettava mutta normi-vitutus tai lyhytaikainen saamattomuus silloin tällöin eivät ole sairauksia mielestäni. Lorvikatarri ei ole pahaksi silloin tällöin, ei ihminen ole kone joka 110% lasissa voi elämäänsä "suorittaa".

semi

On vankka kokemus asiasta, luotammeko pillereihin vai oikeaan käteen ja vasurit vasempaan. Kummalla pelaat Lefti vai Righti vai pillerillä, kahdella ensinmäisellä saa mailan nousemaan jos on noustaakseen ja maalattua Suomalaiset voittoon. :)

Venäläiset osoittivat juuri että kovallakaan mailalla ei saa maalia jos hermo pettää, tarvitaan peli iloa ja huumoria ja suorituspaineet on parempi unohtaa vaikka hyvä jännitys onkin sitä jopa lisäävä.

Kaminiitto

Eräs pääjutulle analogiaa sisältävä "tositarina" tapahtui kymmeniä vuosia sitten pääkaupungissa.

Päätuotteenaan Jallua myyvä liikeyritys oli jostain syystä eli kun halvalla sai lähinnä kai ostanut ison erän miesten työrukkasia. Liikkeenjohto oli jo kippaamassa tilaa vievät laatikot kaatopaikalle, kun toinen kavereista kiljaisi, että Heureka suomalainen geisha on syntynyt. Kohtuullisen kaukana pääkaupungista leviäviin lehtiin ilmestyi pika pikaa mainokset suomalaisesta geishasta. Kauppa kävi ja suomalaista geishaa ostettiin muutamassa kuukaudessa yli miljoonalla markalla postitse jälkivaatimuksella. Lähetyksen sisältönä oli miesten vasemman käden hanska ja pieni purkki tummelia (vaseliinia). Yhtään valitusta ei tullut, joten siitä päätellen asiakaskunta oli saamaansa tyytyväisiä. Oikean käden hanskan kohtaloksi muodostui kaatopaikka, kun liikemiehet jostakin syystä loivat katseensa muihin liikeideoihin.

kk

Lääkebiznes on laaja ja julma biznes. Valitettavasti liian kiltiti vuomalaiset uskoo liian usein lääkäreitä, Nyt meillä valitettavasti on ministerinäkin kiltti ja ahkera lääketeollisuuden kouluttama Risikko. Kirjoittiko Antti Arstila aikanaan kirjan Varo lääkäriä? Minä ainakin varon.

I. M. K.

...on kääntynyt liiassa aktiivisuudessaan jo suureksi häiritsijäksi yhteiskunnassa!"Päivänäytös" helsinkiläisessä puistossa, varkautelainen "pitsakohtaus", kertooko jo lääkityksen "yliannostuksesta", tuoden "tapain turmelluksen".
Tuo turvattomuutta yhteiskuntaan, kuka vastaa?

Tuntematon potilas

Männä viikolla menin yksityiselle lääkäriasemalle, kun piti uusia työterveyslääkärin loppuun käytetty verenpainelääkeresepti. Työterveyslääkärille en voinut enää mennä, kun olin jäänyt eläkkeelle.

Kokenut lääkäri venytti vastaanoton 10-12 minuuttiin, vaikka reseptin uusiminen ja laskun tulostaminen veivät aikaa runsaan minuutin. Hoito-ohjeet olin kuullut jo monesti aiemmin. Lääkäri vannotti hankkimaan verenpainemittarin ja merkkaaman lukemat ylös ja tulemaan takaisin.

En tule, koska maksoin nimikirjoituksesta ja leimasta 39 euroa, joka jäi kontolleni Kela-korvauksen jälkeen. Otan ajan terveyskeskuksesta, vaikka sen saaminen kestäisi puoli vuotta.

TapsaR

Yksi lääketehtaiden keksimistä/liioittelemista taudeista oli todellinen lottovoitto: sikainfluenssa. Kuinka monta sataa miljoonaa euroa länsimaat upottivat rokotteisiin, kun koko tauti tappoi olemassaolonsa aikana suunnilleen yhtäpaljon kuin mitä ihmisiä kuolee päivässä auto-onnettomuuksissa.

Kovasti hehkutettiin, että ei tästä taudista mitenkään selviä, vaikka länsimaisella tartunnan saaneella selviytymisprosentti n.99,99% luokkaa. Tauti lähtee lämpimällä kananuudelikeitolla. Enemmän kuolee tavalliseen flunssaan. Ja sitten tuulipukukansa paniikissa jonottaa elohopeapiikkiä joka maksaa valtiolle (eli siis veronmaksajille) 100€/laaki. Hyvin oli lobattu lääkefirmoilta.

laurimunkisto

"Sitten kun saadaan diagnoosi, oli se kuinka hölmö tai paikkansapitävä tahansa, niin voidaan sanoa että vika ei ole minussa vaan sairaudessa."

Onko nuo tosiaan ne vaihtoehdot? Eli joko olet sairas tai sitten muuten vaan viallinen? Mitäs jos vika onkin välillä vaikka porvareitten paskayhteiskunnassa?

Matti O Koskela

Just luin vanhasta unelmarohdosta, jota mainostettiin uutena ihmeenä siitä kertovan kirjan mukaan. Ruokasooda, tepsii joka asiaan. Kissankusen ja koiranpaskan hajukin on mennyttä kalua kun vähän jätteen päälle lusikalla rohtoa sipaiset.
Hyvin todennäköisesti vaikuttaa kaikkeen, mihin nykyajan tyhmä ihminen ees älyää kokeilemaan. Siis myös erektio'vaivoihin'.
Toimivaa ja testattua ja luetteloitua vaikutusta kerrottiin pulverista löytyvän 312 kpl. Siinä lääketehtaat menevät polvilleen alta aikayksikön. On nääs sellanen rohto.

Vieras

Joskus nuorempana taktisesti oikeaan kohtaan osunut erektiohäiriö olis säästänyt muutamalta kiusalliselta tulehdukselta, juu. Mutta kun pitää olla typerä! Onneksi ne olivat lievää lajia, sellaisia mihin nuorukainen sitten antibiootteja syö.

terve, sairas!

Pitäisikö nyt sitten Myllykangaksen mielestä lääkefirmojen lopettaa lääkkeiden tuottaminen "vääriin" sairauksiin?

Ovatko jotkut vaivat jotain "jumalan tahtoa" josta ihmisen vain täytyy kärsiä, vaikka omilla rahoillaan olisi valmis avusta maksamaan?

Kannattaa muistaa, että se, mikä on "tervettä" ja mikä "sairautta" ei ole mikään selvärajainen asia. Moni sellainen ruumiillinen ongelma, jota vakuutusyhtiöt tai etenkään julkinen terveydenhuolto eivät katso "sairaudeksi", saattaa tuottaa suurtakin haittaa ihmiselle.

Tuo Myllykangaksen asenne kuulostaa vähän siltä, että esim. erektiovaivoja ei saisi hoitaa, mutta jos niistä seuraa vaikkapa masennusta ja pelkotiloja, niin niihin voidaan kyllä suoltaa lääkettä lääkkeen perään ja kallista terapiaa päälle? Mutta sitä itse ongelmaa ei saisi hoitaa, koska se ei ole "sairaus"? Menkööt nyt jo jonnekin höpöilyjensä kanssa...

I_K_L

ja kauneusteollisuus sekä plastiikkakirugria ovatkin iskeneet tähän naisten heikkoon kohtaan ja näköjään heidän omasta laumasieluisesta tahdostaan. Itse koen pesulla käyneen naturaalin naisen vetävimmäksi.
Liikkukaa luonnossa omaan tahtiin, se pitää monet vaivat pois.

Tlo

"Sitten kun saadaan diagnoosi, oli se kuinka hölmö tai paikkansapitävä tahansa, niin voidaan sanoa että vika ei ole minussa vaan sairaudessa."

Ihmiset tosiaan tulevat diagnoosista onnelliseksi. Näin se on ollut aina.

Nykyään google on tehnyt tämän roolin suurelta osin tarpeettomaksi. Jokainen voi googlella itse etsiä itselleen sopivan diagnoosin. Lääkärit tietävät tämän ja olettavat nyt potilaiden tulevan heidän luokseen saamaan lääkereseptejä.

Tuntuu että jopa tällaisen perusterveen on mahdotonta käydä hakemassa nuhakuumeen takia parin päivän sairaslomaa, ilman että lääkäri tuputtaa varmuuden vuoksi jos jonkinlaista hirvittäviä *yleisiä* sivuoireita tuoteselosteessaan mainostavaa steroidia.

Onneksi lääkärin määräämiä lääkkeitä ei ole pakko syödä. Kunpa kaikki vanhuksetkin ymmärtäisivät tämän.

Mikko Lehtovirta

Joopa joo. Osin herrat ovat tietenkin aivan oikeassa mutta samalla oma hinku tehdä kohujuttua = myydä omaa kirjaa saa oikomaan mutkia railakkaasti.

Poskiontelotulehdus on lisäksi huono esimerkki. Siinä ollaan tulossa yhä enemmän lääkkeettömän seurannan suuntaan. Korvatulehduksissa vanhemmat osaavat jo usein hoitaa 1-2vrk kipua ja jättää ab-hoidon tarpeen arvion myöhemmäksi.

Kaikista ristiriitaisinta on tutkijoiden puhe lääkäreiden voitelusta. Voi toki olla, että lääketeollisuuden fokus on siirtynyt nimekkäiden tutkijoiden rekrytoimiseen niin, että syntyy näennäisen objektiivisia tieteellisiä julkaisuja, jotka ovat suosiollisia uusille lääkkeille. Toisaalta julkaisut vaativat nykyisin artikkeleiden loppuun listauksen kirjoittajien sidonnaisuuksista. Rivilääkäripuolella "voitelu" on ainakin oman kokemukseni mukaan mitätöntä - myös hyvin masinoidun kateuspohjaisen kampanjoinnin ansiosta - verrattuna vaikkapa omaan opiskeluaikaan 80-luvulla.

Olen hiljan kuullut Ylen Radio Puheen haastattelemana tutkija Myllykangasta. Ennen kuin tiesin, kuka puhui, mietin että onpa kyyninen ja fanaattinen ulosanti joltain joka on ns. "nähnyt valon" ja julistaa sanaa. Puheenvuorossa asiasisältö jäi mielikuvamaalailun ja tunnepohjaisen todistelun varjoon. Ei vakuuttanut.

Lopuksi: innokkaat yksittäiset äänekkäät, ja toki rohkeatkin, opportunistit saavat huomattavan paljon julkisuutta, oli kyse ilmastonmuutoksesta tai lääkebisneksestä. Vaikka tarkoitus saattaa olla oikeutettu, menee tällaisessa lapsia pesuveden mukana.

Ja US otsikkoon viitaten: jos joku on keksinyt lääkkeen, jolla mies kuin mies saa, oman mittapuunsa mukaan kukin, jättimäisen erektion, ei todellakaan tarvita "olet sairas" -kampanjaa synnyttämään mielipuolista kiinnostusta ainetta kohtaan. Ihan sama millä vuosisadalla tai -tuhannella asiaa miehiltä kysytään.