Torstai 23.11.2017

Wahlroosin kumma heitto – ”Wannabe rich -porukan sankari”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.6.2010 18:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kuohuttaa.

Kansantaloustieteen tutkija, valtiotieteen tohtori Matti Tuomala puhuu asiasta vähän vastentahtoisesti. Hänen mielestään Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin uusin lausunto "menee jo kaiken alitse".

-Ei tällainen edellytä yhteiskunnallista keskustelua, kommentoi Tuomala Uudelle Suomelle.

-Veronmaksajat ja valtio ovat Wahlroosinkin tehneet rikkaaksi, mutta hän on tätä kiittämätöntä lajia, joka ei sitä ymmärrä.

Wahlroos toteaa tänään Financial Timesissa, että finanssikriisi johtuu epäluottamuksesta eurooppalaiseen "sosiaalitalousmalliin". Hänen mielestään ihmisten verottamista nykyisellä tavalla ei voida jatkaa, kuten ei myöskään köyhyyden ja rikkinäisten perheiden taloudellista tukemista - tai näin Wahlroosin englanninkielinen lausunto on Suomessa käännetty.

Liikkeellä on ollut myös epäilyjä siitä, ettei Wahlroos olisi tarkoittanut letkautustaan kuten se on Suomessa ymmärretty, vaan viitannut sosiaalitukien aiheuttamaan rakenteelliseen työttömyyteen. Sampo-konsernin viestinnästä ei kuitenkaan lähdetä selventämään hallituksen puheenjohtajan puheita Uuden Suomen kysyessä asiasta.

Viestintäpäällikkö Maria Silanderin mukaan Wahlroosin puheisiin ei ole lisättävää.

”Tilaisuuksissa, joissa hän puhuu, on kuulemma tietyiltä osin ihan uskonnollinen hurmos päällä”

Niin tai näin, Tuomala uskoo, että Wahlroosin puheille löytyy nyky-yhteiskunnasta yhä enemmän kannatusta.

-Suuri sankari hän tuntuu olevan Suomessa tällaisissa wannabe rich -porukoissa. Nyt hän kiillottaa taas kilpeään, Tuomala pohtii.

-Tilaisuuksissa, joissa hän puhuu, on kuulemma tietyiltä osin ihan uskonnollinen hurmos päällä.

Wahlroos on Suomen viime vuosikymmenten verotuskehityksen suuri puolestapuhuja - Tuomala taas kenties suurin kriitikko. Tuomala kirjoitti viime vuonna julkaistussa artikkelissaan, että Suomen suurituloisimpia on suosittu viimeisten 15 vuoden ajan verotuksessa täysin kohtuuttomasti.

Tuomalan mukaan vuoden 1993 verouudistus, jonka myötä pääomatuloja alettiin verottaa selvästi ansiotuloja kevyemmin, on eriarvoistanut Suomea vauhdilla.

Tuomala ei oikein jaksa uskoa, että wahlroosilaisten "vanhemman polven merkonomien" maassa verotusta tultaisiin palauttamaan tasa-arvoisempaan, tuloeroja kaventavaan malliin.

-Jonkun verran on ollut merkkejä, että laajatkin poliittiset tahot haluaisivat muutosta verotukseen, mutta on siellä aikamoiset voimat puhumassa vastaankin. Varmaan tässä päädytään jonkinlaiseen kompromissiin, joka ei korjaa tätä perustavanlaatuista ongelmaa, sanoo Tuomala viitaten alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotyöryhmään, jonka ehdotukset julkaistaan pian.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hymiö

Vahlroos on väärässä. Me olemme koko Suomi samassa veneessä. Se mitä tuotamme yli oman syönnin jaetaan keskenämme. Lisää siihen tulee viennistä tulevat tulot. Me olemme kaikki samassa veneessä ja jaamme tulot keskenämme.

Nyt jostain kumman syystä talouspelejä pelaavat koko maailman talouden vaarantavat lisää oikeaa varallisuutta tuottamattomat ekonomit ovat katsoneet ansaitsevansa esimerkiksi sata miljoonaa uurastuksestaan. Se on väärin eikä totta. Suuri vale. He eivät ole ansainneet senttiäkään, koska eivät ole tuottaneet mitään. Tämän lisäksi heidän töppäystensä jäljet aina maksavat enimmin keskituloiset veronmaksajat kuten nytkin. Kreikan tuilla pidetään kaiken maailman vaalruusseja pinnalla. Sietäisivät hukkua, loppuisi ainakin tuo ylimielisyys muita ihmisiä kohtaan. Oliver Stone kertoi hyvin asian Wall Street -elokuvassaan. Ekonomipöllöt eivät elokuvan viestiä tajunneet.

Jos yksi peluri voittaakin niin on aina toinen joka häviää. +-nolla on lopputulos ja tuotto. Siitä ei pidä maksaa centtiäkään palkkaa saati sataa miljoonaa, se on varkaus.

Muinoin sijoitustoiminta tuki yritysten kasvua ja yhteiskunnan hyvinvointia, mutta siitä on aikaa monta kymmentä vuotta. Nykyään ovat rosvot asialla. Oikeasti samasta kasasta ei pidä enempi ottaa kuin on ansio. Minun mielestäni esimerkiksi maata rakentaville insinööreille kuuluu paljon suurempi osuus, kuin uhkapelureille. Ovat fiksumpiakin kuin ekonomit.

kpyora

Juuri nyt tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua! Valitettavasti Nalle on oikeassa. Emme voi jatkaa nykymenoa. Ei siihen tarvita kovin ihmeelliistä laskupätä. Yli puolet valtion menoista kuluu sosiaali- ja terveystoimeen!

Meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa. Joko pistetään pää pensaaseen ja odotetaan rysähdystä, tai sitten hyvinvointivaltio ajetaan alas suunnitelmallisesti yrittäen pelastaa edes jotain. Hyvinvointivaltio on Suoemessakin vain lyhytaikainen kokeilu, jolla ei ole tulevaisuutta - valitettavasti.

Tlo

Juuri näin. Valitettavasti.

Olisi kivaa jatkaa hyvinvointiyhteiskunnalla, mutta se ovi on jo suljettu. Meillä ei yksinkertaisesti ole rahaa siihen.

Niitä "rikkaita", joiden verottamisesta meillä puhutaan ei meillä juuri ole. Palkkatyöllä ei voi rikastua. Ne harvat oikeat rikkaat ovat vieneet omaisuutensa verottajien ulottumattomiin jo ajat sitten.

Käytännössä tämän yhteiskunnan rahoittavien keskituloisten verojen lisäkorottaminen johtaa vain kysynnän laskuun ja lisätyöttömyyteen.

Koska me emme voi ottaa velkaa loputtomiin ja jokainen velkaeuro joudutaan maksamaan takaisin korkoineen, ainoa mahdollinen keino pelastaa yhteiskunta lopulliselta romahtamiselta on valtion menojen radikaali lasku.

Lempi

pelkät analyysit, joiden johtopäätökset eivät johda konkreettisiin ehdotuksiin ja toimenpiteisiin eivät hyödytä ketään. Tosiasiallisesti suomalaisista yrityksistä 99% on pk-sektorin yrityksiä. Kuinka heitä voitaisiin esimerkiksi tukea? miten tasokas koulutus voidaan toteuttaa jatkossa? entä terveydenhoito? miten ihmisiä työllistetään? voiko työn kannattavuutta edistää? tehostaa julkista sektoria? mitä esimerkiksi eduskunnan talousvaliokunta tai tulevaisuusvaliokunta tekee? yms. ihan muutamina esimerkkeinä.

Kaikki julkiset palvelut yhdessä osoitteessa www.suomi.fi

"Pieniä ja keskisuuria yrityksiä on Suomessa yhteensä liki 250 000. Tämä on yli 99% koko Suomen yrityskannasta. Näistä yrityksistä suurin osa on alle 50 henkeä työllistäviä pienyrityksiä, joiden palveluksessa toimii noin 615 000 henkeä. Yrittäjille-sivut sisältävät tärkeää perustietoa yrityksen ja yrittäjän tarpeisiin." http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/yrittajille/index.html

Työ- ja elinkeinoministeriö
"Työnvälitystilaston mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli huhtikuun lopussa 263 700 työtöntä työnhakijaa" www.tem.fi

Koulutuspolitiikka
www.minedu.fi/OPM/Koulutus/?lang=fi

Sosiaali- ja terveysministeriö www.stm.fi
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos www.thl.fi
Kansaneläkelaitos www.kela.fi

Eduskunta www.eduskunta.fi

Valtionhallinnon keskustelufoorumi www.otakantaa.fi
Keskusteluissa mm. "Stop köyhyys - mutta kuinka?"

Aiemmassa kommentissa muutamia konkreettisia ehdotuksia..

Reino Alho

Wahlroosin puheisiin ei pidä luottaa. Jos tosiasioihin pitää katsoa, niin häneltä itseltään pitäisi heti otaa julkiset tuet pois.
Toisaalta on totta, että julkinen tukipolitiikka kasvattaa myös elätettävien köyhien lauman hallitsemattoman suureksi. Näitä molempia ääripäitä eivät tavalliset veronmaksajat enää vastaisuudessa kykene ylläpitämään. Mutta köyhiä ei voida jättää osattomiksi kaikesta tuesta, kuten vauraalle Wahlroosille aivan hyvin voitaisiin tehdä.

TSV

Noh Nalle on Nalle liian fiksu ja liberaali junttilaan, missä ajatellaan, että jos verotetaan paljon ja mennään kaikki valtiolle duuniin saamme luotua maanpäällisen paratiisin.
On kyllä mennyt peruskoulussa aloitettu vasuri-shitti hyvin läpi. Vilkaiseppa mitä niissä koulukirjoissa lukee ja sitten mietitään yhdessä miksi ihmiset haluavat verottaa ja nostaa etuisuuksia.

Nalle on itse puhunut turhien tukien poistosta, mutta tyhmähän se olisi ellei ottaisi ilmaista rahaa pois? Ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa.

Matti Tuomala täysi verinen Keynesin seuraaja, mutta siitäkin vielä huomattavasti vasemmalla, hänen mielestää demarien ideat ovat oikeita.

Ruoan ALVn alennus oli ehkä typerin juttu mitä voitiin tehdä, mutta tämänkin kepu ajoi läpi, koska se auttaa "köyhiä" joo pertsa perusköyhää auttaa varmaan hirveesti, että hernekeitto purkki maksaa nyt 8o eikä 90 senttiä.

jarkkoph

"Ruoan ALVn alennus oli ehkä typerin juttu mitä voitiin tehdä, mutta tämänkin kepu ajoi läpi, koska se auttaa "köyhiä" joo pertsa perusköyhää auttaa varmaan hirveesti, että hernekeitto purkki maksaa nyt 8o eikä 90 senttiä."

Ruuan alv alennuksella naamioitiin verojenkorotus näyttämään verojen alennukselta. Yleinen alv nousi 22->23% tämä tarkoitti, että kun lasketaan yhteen ruuan alv alennuksesta saatava hyöty ja yleisen alv noususta tulevat lisämenot verotus nousi 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Lempi

1)Vaihdetaan työttömyyskorvaus vähätyöllisyyskorvaukseen ja työttömät siten oman alan työtehtäviin. Konkreettisesti mm. timpuri saisi 1000 euroa/kk siitä, että vko/kk kunnostaa vanhainkoteja sen sijaan, että on neljä viikkoa toimettomana. Ihmisten osaaminen ja vuorovaikutus säilyvät ja kansantalous elpyy kannattavalla työnteolla. (Vuonna 2010 työmarkkinatuen ja peruspäivärahan määrä on 25,63 e/pv. Tukea maksetaan 5 päivältä viikossa kela.fi). "Työnvälitystilaston mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli huhtikuun lopussa 263 700 työtöntä työnhakijaa" tem.fi.

2)Yliopisto-opinnot maksulliseksi 5. lukuvuoden jälkeen. Opintomaksujen osalta kaikki voisivat opiskella ilmaiseksi. Jos opiskelija mm. tekee töitä ja siksi valmistuminen hidastuu, on hänellä varaa maksaa koulutuksesta. Raskaus, armeija ja sairaus eivät kuluttaisi maksutonta opintoaikaa.

3)Lasten iltapäiväkerhot vanhainkoteihin. Säästöä, synergiaetuja julkisiin palveluihin ja myönteistä vuorovaikutusta.

4) Kouluihin mielenterveysoppia. Arvioiden mukaan EU:ssa kuluu vuodessa euroina noin 2/3 Suomen BKT:sta mielenterveyskuluihin. Osaamisella edistetään hyvinvointia, ennaltaehkäistään tragedoita ja säästettäisiin paljon ennaltaehkäisevästi.

5)Hyväosaisille täysin vapaaehtoinen mahdollisuus osallistua halutessaan kuluihin, kuten päivähoito- ja terveyspalveluihin.

6) Neuvoa-antavat kansalaisäänestykset verovaroista ja palveluiden kehittämisen tehostuksesta ml. www.otakantaa.fi .

AgenttiX

perittyä vaiko itse hankittua. Jotenkin tuntuisi siltä, että jos koko elämänsä on keskittynyt ensin opiskeluun ja sen jälkeen töissä tai harrastuksena omaisuuden järkevään sijoittamiseen, olisi ansainnut saamansa tulokset.
Ihmiset jotka eivät elämässä oikein menesty, tuhlaavat kaikki mahdollisuutensa elämän varrella intohimojensa tyydyttämiseen.
Eikö kaikilla ole, myös köyhällä ole oikeus ja jopa velvollisuus sijoittaa varansa ja työpanoksensa järkevästi?
***
Toinen kysymys on sitten kun hankkii varallisuutensa toisten typerien intohimoja tyydyttämällä. Onko se moraalisesti oikein? Yksi tehokas tapa on rikastua myymällä aivan laillisesti viinaa. Toinen on vaikka myymällä rasvaisia ruokia joita heikot eivät voi vastustaa. Kolmas myymällä pikavippeja satojen prosenttien korolla.
***
No, millä alunperin tavallinen pulliainen Wahlroos sitten rikastui? Laillista se varmasti oli, mutta oliko se moraalisesti oikein?
***
Nyt sitten kun on saavuttanut kriittisen massan omaisuudessa, se auttaa itse itseään sen kasvattamisessa. Työntekijöiden leegio kartuttaa omaisuutta ilman suurempia tekemisiä. Ja näin se taitaa olla valtaosassa yritystoimintaa. Ja se on loppujen lopuksi oikein, yrityksen johtajuus tarvitsee vastuunkantajia eri tasoilla organisaatiota.
***
Kiinassa kuulemma ylin johto puhuu vähiten. Neuvotteluissa päättäjä istuu hiljaa pöydän päässä kun alempi johtajisto vie neuvottelua eteenpäin. Suomessakin ylin johtajisto yleensä pysyy politiikan teon taustalla. Wahlroos taas haluaa itse tulla esiin. Oikeastaan sekin on hyvä, tiedetään mitä mies oikeasti ajattelee. On helppo todeta onko samaa vaiko eri mieltä miehen ajattelusta. Mitä tiedät muiden suuryritysten oikeasta ajatusmaailmasta?

jjr

Olisiko mahdollista että Wahlroos ajaa tukipolitiikan järkeistämistä siitä huolimatta että itse saa myös joitain tukia? (Toki Wahlroosin tuet ovat vähemmän kuin hänen maksamansa verot, viime vuonna 560000 euroa.)

Jonakin mukamas asiantuntijana haastateltu Tuomala ei tarjoa mitään muuta kuin henkilöönkäyviä matalamielisiä heittoja puhuessaan "kiittämättömyydestä" ja "wannabe rich -porukoista" jne. Jos Wahlroosin argumentit ovat niin huonoja kuin Tuomala antaa ymmärtää, niin luulisi niiden kumoaminen käyvän vaikka ohimennen vasemmalla kädellä jopa US:n haastattelussa. Vaan ei, ei mitään analyysiä tai keskustelua. Kaikki kuitataan sillä, että meillä täällä massatyöttömyyden ja heikon ostovoiman onnelassamme on jo valmiiksi se Oikea Totuus hallussa.

Kommentoija8

Rikkinäiset perheet, broken families, viittaa poliittisena koodina Ronald Reaganin tunnettuun viittaukseen welfare mothers. Reagan nousi aikanaan presidentiksi vetoamalla siihen, että veroja on laskettava, eikä niillä tuettava wellfare motherseja, eli sosiaalituella eläviä yksinhuoltajaäitejä.

Juju oli siinä, että Reagan tarkoitti sosiaaliturva-äideillä amerikan mustia äitejä, ja kaikki epävirallisesti tiesivät tämän. Reaganin todelline viesti äänestäjille oli: "verot alas lopettamalla rahan syytäminen mustille äideille!" Politiikan tutkimuksessa erittäin tunnettu esimerkki kiertoilmauksen käytöstä, jotta vältettäisiin rasismisyytökset.

Kun nyt Wahlroos antaa tällaisen lausunnon, jossa hän vaatii reiganilaisittain verorahoja pois sosiaaliturva-äideiltä, niin elinkeinoelämän eliitin viesti Suomen poliittiselle eliitille on selvä: Talouseliitti on hyväkysynyt maahanmuuttokriittisyyden ja on lähtenyt samoille teille, jolle demarit jo muutama kuukausi sitten lähtivät.

Reino Alho

Tuomalan sanomisiin ei pidä luottaa. Rikkaiden vainoaminen on turhaa, mutta veroa maksavan keskiluokan hävittäminen olisi vieläkin kohtalokkaampi virhe. Sillon viimeistään on edessä "ex nihilo nihil fit" tilanne. Maksukyvyttömyydestä nouseminen olisi valtavan hidasta ja vaikeaa. Vähäosaiset tarvitsevat siis aina sellaisia kanssaihmisiä, joita voi "lypsää", vaikka tätä ei yleisesti haluta tunnustaa.

JTK

Tuomala: "Tasa-arvon ja demokratian toteumiselle ei olekaan uhkana pääoman valta, vaan eräänlainen asiantuntijavallan kasvu sekä yrityksissä että julkisella puolella." ( http://paretory.org/pa/Wilfredo/w1_06/tuomala.html). Nyt tämä professori kertoo meille, jotka mielellämme kuulemme yksinkertaista ja ymmärettävää puhetta, että asiasta ei kannata keskustella. Hän tuntuu myös vähättelevän meitä yksinkertaisia tavallisia ihmisiä, jotka innostumme suorasta puheesta ja haluamme luoda vaurautta maailmaan.

Varjojen mies

halajaa takaisin politiikan areenoille, kun edellinen yritys epäonnistui.

Kun on rahaa, kaipaa valtaa.

Jos on tarve kaikkitietävästä diktaattorista, niin mikä ettei!

Monet Stalinin perilliset ovat Suomessa vallankahvassa.

Mutta onko Suomea enää heidän jälkeensä?

Sokarates

Hänhän saa mittavia maataloustuikiaisia, on tossa Nallen lausunnossa perääkin, varsinkin kodinhoitotuki on se magneetti joka houkuttelee tänne mamuja, näitä 4000 egen yksinhuoltajia. Toki lestadiolaisetkin hyötyvät perhetuista.

Ohan se vähän kumma kun 18 v. maksetaan lapsilisiä!

jokotaas

Parin viime vuosikymmenen aikana verotus on kiristynyt huomattavasti. Vuonna 1987 veroaste oli 39,3 % ja vuonna 2007 se oli 43,1 %, välillä vieläkin korkeampi. 35,7 % 1980.

http://www.stat.fi/til/vermak/2007/vermak_2007_2008-02-29_tie_001.html

Wahlroos ja Suomi keskimäärin olisivat rikkaampia, jos Suomessa veroaste ja hyvinvointivaltio olisivat vähäisempiä, kai siinäkin tapauksessa, että meillä olisi minimivaltio.

Wahlroos on oikeassa siinä, että nykyistä tukimallia ei pidä jatkaa. Erilleen muuttaminen ei saisi olla syy lisätukiin, vaan sosiaaliturvan tulisi olla mahdollisimman riippumaton osapuolten valinnoista. Köyhää ei saisi rangaista työnteosta näin paljon, vaan tarvitaan perustulo tai jotain vastaavaa.

Nalle vastustaa tukiaisia. Hän maksaa korkeita veroja, ja haluaisi, että ne käytetään järkevästi eikä tukiaisiin. Hänelle itselleen tukiaisina tulevan osuuden hän sentään mielestään käyttää järkevämmin kuin mihin valtio sen käyttäisi, mutta silti hän haluaisi tukiaisten lakkauttamista.

Tom B

Ollakseen niin korkealla paikalla on Nallella hämmästyttävän huonot tiedot Euroopan kehityksestä toisen maailmansodan jälkeen. Hänen kritisoimansa "sosiaalitalousmalli" on juuri se joka jälleenrakensi Euroopan sodan jälkeen. Ilman sitä Nallella ei olisi ollut pienintäkään mahdollisuuta saavuttaa sitä asemaa joka hänellä nyt on. Läntisessä Euroopassa kommunistit olivat hyvin nopeasti tulleet valtaan jos Nallen halveksimaa mallia ei olisi sovellettu.

Hymiö

Björn Vahlroosin mielestä verorahoja ei pidä kuluttaa, mutta talousekonomit ovat nyt maapallon eniten tuhlaavat rahojen haaskaajat. Kymmenet miljardit laitetaan haaskuuseen vain jotta heidän pelinsä ei romahtaisi. Toden totta olette ekonomit, Björn ja muut, epäpäteviä.

Björn on itse toinen tuplaverokarhu nimeään myöten. Käsi kansan kukkarolla on syvemmällä kuin kenelläkään köyhällä tai rikkonaisesta perheestä olevalla. Yhdellä ainoalla suomalaisella yksinhuoltajalla ei koura ole niin syvällä kansan kukkarossa kuin Björn Karhu Vahlroosilla.

Hymiö

''He sentään tekevät joka päivä rahaa''

Jos yksi peluriekonomi voittaa rahaa se voitto on pois toiselta. Jos yksi vakuutuslaitos tekee voittoja pörssissä pelaamalla, on olemassa toinen joka häviää sen saman summan. Kyllä minä pilkkaan. Eivät nämä tuota lisää rahaa kuten tuotantolaitokset ja oikeasti tuottavat yritykset. Sen lisäksi, että minä pilkkaan, minä myös halveksin pörssipelureita.

Jotain uutta tuottavaa kuten Applen Steve Jobbsia minä kunnioitan yli kaiken. Olen aina kunnioittanut. Siinä meilla on tuottava kapitalisti, ei pelurisurkimus.

salakankee

Ei kaikki Suomen ekonomit suinkaan käy pörssikauppaa, vaan ihan rehellistä kauppaa tavaroilla ja palveluilla!
Kyllä se on kuitenkin kaupanvääntäjä tässä yhteiskunnassa se joka pitää tämän yhteiskunnan pyörimässä, joka muuta väittää, ei tiedä mistään mitään.

Hymiö

Käytinkin tuossa sanaa peluriekonomi. Kyllä kauppa on hyväksi ja perinteinen pankkitoiminta.

Nykyaikainen riskipelaaminen ja kaikenlainen veikkailu pörssi- ja valuuttakurssien suunnasta on tuonut ongelmia niin, että koko maapallon talous meinasi kaatua. Sama riskilainoilla ja niillä kaupankäynti. Nämä pitäisi verottaa mitä ankarimmin samaten pikavoittojen haku pörssistä. Verolle vaan, jotta on sitten jostain ottaa, kun seuraavaksi pankkiiriliikkeet karahtavat omaa ahneuttaan karille.

Vierailija

"Taloustieteilijä on ekspertti tietämään huomenna, mikseivät asiat, joita hän ennusti eilen, toteutuneetkaan tänään.

Mistä tunnistaa ekonomin?
- Usein väärässä, mutta harvoin epävarma.

Kuinka kolme kansantaloustieteilijää voi päätyä samaan lopputulokseen?
- Kaikki tutkivat eri ongelmia."

-Verkkouutiset 2006-

erjuvain

Valtio voi päättää olla maksamatta velkojilleen korkoa ja vain lyhentää velkaansa. Uutta lainaa ei silloin varmasti saa, mutta silloin valtio käyttää verotulonsa kansakunnan omiin menoihin. Hätätilassa valtio voi itse säätämällään lailla nolata lainansa ja aloittaa puhtaalta päydältä. Lainan antoon liittyy aina riski, ettei saa rahoja takaisin. Ja nyt on tilanne, joka uhkaa kansainvälisiä rahotusmarkkinoita. Moni valtio suunnittelee, että mennään velkasaneeraukseen ja laitetaan lainat sijoittajien tappioksi.
Bjorn pohtii, pitääkö valtion hoivata sijoittajia vai kansalaisia.
terkuin Eki

MerjaH

on uskoakseni ihan muita etuja kuin harmaat, ällöt viikset. Värjäisi edes viiksensä.

Parran kanssa viikset ovat ihan hyvänkinnäköiset, kuten muutamilla kolumnisteillakin näyttää olevan (US:n). Heitä se yhdistelmä pukee miehekkäästi. Tuo ylläoleva herra näyttää joltain brittilinnan haamulta. Ja ajatukset kulkevat tyyliin sopivasti.

joonathan

Ystävälläni oli tili sampo pankissa jonne hänen pieni eläkkeensä tuli. Eipä siitä korkoa saanut vaan pankille meni enemmän tilinhoitomaksua kuin kuukauden korko oli. Kerran erehdyksessä hän ylitti tilin kaksi päivää ennen kuin uusi eläkemaksu tuli. Kuuauden päästä pankista soitettiin. Että olisi lopetettava kyseinen tili ja siirrettävä se jonnekkin muuhun pankkiin. Tietenkin siitä tulevasta tilillemaksusta perittii to 10€ korvaus ylityksestä No ystäväni soitti eläke kassalleen ja pyysi sitä siirtämään maksut toiseen pankkiin jonne hän oli avannut tilin. Mainittakoon ,että hänellä oli ollut kyseisessä pankissa tili vuodesta 1965 asti silloin se ei ollut vielä sampo vaan postipankki mutta tili oli kuitenkin suora jatkumo sieltä asti. Sampo ei kaipaa palkansaajia eilä eläkeläisiä assiakkaikseen. Tämä tuli hyvin selvästi sanottua-Eli ei tuo köyhyyden syrjiminen uutta ole sammossa.

atsoeerikainen

Japanissa ennakonpidätys on 10 %. Jos vuodessa ansaitsee euroissa 30.000 e, ennakonpidätystä on maksanut 3000 e.
Lopullisen veron laskee kukin verovelvollinen itse yksinkertaisella kaavalla, kun ensin bruttotuloista on tehty vähennykset, kuten perusvähennys 3500 e, puolisovähennys 3500 e terveysvakuutusmaksu noin 2500 e, jne.
Lopullinen valtionvero on 0% 30.000 euron tuloilla,ja valtio palauttaa koko ennakonpidätyksen. Korkeammista tuloista joutuu jyrkän progression takia maksamaan jotain tai paljonkin. Valtion veroa maksavat siis keskituloisia rikkaammat.

Valtion verotuksen jälkeen kunnat laskevat kunnallisveron palkansaajille. Se on noin 5 % 30.000 euron bruttotuloista eli 1500 euroa, mutta nousee progressiivisesti tuloista riippuen. Pakollinen terveysvakutuusmaksu on myös riippuvainen bruttotuloista ja progressiivinen. 30.000 euron tuloista se on noin 4 %. Rikkaat siis maksavat terveydenhoidosta köyhiä enemmän.

Kokonaisverotus 30.000 euron tuloista on siis vain 9 %.

Terveysvakuutus korvaa 70-90 %. Omavastuu on palkkatyöläisille 20 %, eläkeläisille 10 % ja muille 30 %.

Peruskoulu on ilmainen, mutta jo lukiosta alkaen koulumaksut ovat korkeita, varsinkin yliopistoissa.

Kansaneläke on kolmasosa suomalaisesta ja maksetaan 6 erässä vuosittain.

Lapsilisiä alettiin vasta äsken maksaa noin 100 euroa lapsesta kuukaudessa.

Siis Japani on paljon jäljessä tulojensiirrossa Suomeen verrattuna.

Silti Japani on maailman velkaantunein talous, yli 200 % BKT. Velka on otettu oman maan rikkailta ja maksetaan takaisin jos maksetaan.

Pantaisiinko Nalle ja kumppanit rahoittamaan suomalainen hyvinvointi, tosin Nallen toivomuksesta karsittuna?

atsoeerikainen

Japanissa alv. on vain 5 %. Sen nostamisesta hieman on keskusteltu vuosia, mutta yksimielistä päätöstä ei ole vielä saatu aikaan. Japanissahan kaikki tärkeät päätökset yritetään tehdä yksimielisesti eikä enemmistön ylivoimalla.

Sekä Yhdysvalloissa että Japanissa talouden perusta on kiihtyvä kulutus, jota Japani vuosi sitten vauhditti jakamalla puhdasta rahaa jokaiselle kansalaiselle noin 100 euroa(12.000 yeniä).
Autoteollisuus "pelastettiin" valtion toimesta maksamalla asiakkaille 3000 euroa uuden ekoauton hinnasta. Niinpä saadakseen esim. Toyota Priuksen joutuu odottamaan yli vuoden.

Jäämme odottamaan uutta autoa ja kuplan puhkeamista tai paremminkin talouden verenkierrossa aortan repeytymistä.

Waldemar

Ihan tiedoksi, että Wahlroos ei ole enää missään tekemisissä Sampo Pankin kanssa, kuten täällä näkyy eräät kirjoittelevan. Wahlroos on Sampo konsernissa, siis vakuutusyhtiössä päivätöissä.

Sampo Pankin omistaa Danske Bank.

Wahlroos on mielestäni erittäin hyvä herättämään, sitä paljon perättyä keskstelua asioista. Ei pidä tulkita ihan yksiniittisesti näitä hänen avauksiaan, vaan pysähtyä hetkeksi miettimään, mistä okein on kyse, jos kommentti ei heti aukea. Tässä kohtaa on ihan turha murista jostain maataloustuista. Hän on lain mukaan ihan tasavertainen saamaan niitä kuin muutkin tukea saavat. Siinä ei varallisuus vaikuta pätkääkään.

Saarelta

Kun rahapuun latva kasvaa liian isoksi ja yläilmoissa olevat oksat luulevat olevansa täysin omavaraisia ja eivätkä tuota tai välitä takaisin mitään ravintoa juuristolle saattaa pian koko puu kaatua kun tulee joku "finansikriisimyräkkä".
Wahlroos ja muut rikkaat ja vaikutusvaltaiset tahot käyttävät valtiota heidän omana "vakuutusyhtiönä" kun heidän sijoitushommat ovat menneet puihin.
Nyt yritetään uskotella keskiluokalle että on kaikenmaailman "elätettävien" syytä että rahakone ei tällä hetkellä hyrrää kuin kissa.
Ei kommunismi mihinkään ole kadonnut - se on vain siirtynyt oikealle!
Tänään "kansan valta" ei tarkoita kaikkia kansalaisia vaan se harva ja valittu "elinkeinottelijakansa".

totuuden torvi

kritiikkiä hyvinvointivaltion perusteita ja siellä vallitsevia asenteita kohtaan.On hienoa että hän herättelee keskustelua aiheesta koska ylivelkaantuminen luo enemmän kuin riittävästi haasteita tulevaisuutta silmällä pitäen.

Hedelmällistä olisi, että keskustelu pysyisi asiakeskeisenä, Wahlroosin henkilön solvaamisen sijaan.

Jos kulut ovat tuloja suuremmat täytyy jotain tehdä.Asian kieltäminen ja Wahlroosin haukkuminen ei tuo parnnusta asiassa.

hanari

Meillä on useita varjotalouksia parasiitteinä. On harmaa talous ja vähemmälle arvostelulle jäänyt sosiaaliturvatalous. Kummassakin on omat pelisääntönsä ja ovat osittain unionissa.

Kaikki ymmärtävät, että tilanne ei voi jatkua ja sosiaalitalouden kannattajille ei jää muuta argumentaatiota kuin haukkua henkilökohtaisesti asiasta keskustelun nostavia henkilöitä. Mikään ihme ei silloin ole, että asiasta ei haluta keskustella sellaisena kuin se on. Nousu köyhyysloukusta voi tapahtua vain omasta tahdosta ja työn kautta. Työtä pystyvät tarjoamaan vain markkinatalouden instituutiot.

Matti O Koskela

Ei suomipoikaa nyt häävisti kohdella. Median on vallannut ammatti-idioottien lauma, joka tonkii asian sijasta vain mediaseksikästä potaskaa. Oikeat toimittajat ovat luovuttaneet vallan riekkujille ja apaattisina vain myötäilevät kun ansiottomat palkitaan ja syyttömät kivitetään julkisesti.

Myös talousoppia raamattunaan pitävät ovat ainoat ahneen kansan saarnamiehet. Tämä Wahlroos raukka, onneton henkinen kerjäläinen, jonka osaksi tuli syntyä sininen lusikka kitalaessa ja joutuminen opiskeluaikoinaan muodikkaaseen stalinistiputkeen. Myllyyn, josta ei näemmä ikinä selvinnyt ilman parantumattomia moraalivaurioita.

Nämä ekonomistit ja alan proffat kehittävät taloustiedettä ja varainhallintaa sijoittamisen suuntaan, jolla kupataan ilman lisäarvoa nappulat tyhmemmiltä pois. Sitten tämän Wahlroosin tavoin ylvästellään ylimpänä kultaisen vasikan kaitsijana.

Laillistettua rosvoustahan tämä vaan on. Mitä muuta hän on saanut eläessään aikaiseksi, kuin asiantuntemuksellaan sitä tukevien lakien nojalla harjoitettua, kikkailemalla itselleen kääntämiä pääomia kansalaisten vahingoksi moraalinsa mukaan. Jäljissään vain saneerattuja työpaikkoja. Ts. sosialisoinut pätäkkää kaikilta muilta omiin taskuihinsa. Monipersoonainen heinäsirkkalauma yhdessä päässä, joka halveksii moraaliltaan korkealla itsensä yläpuolella olevaa kunniallista rahvasta.

Slaava

Voi hyvänen aika sentään. Eihän tässä ole nyt mitään ihmeellistä. "Kreivi" (Nallen suurin suuttumus lienee se, ettei hän ole eikä hänestä kuunaan tule oikeaa aatelista)Wahlroosin suusta ponkoilevat sammakot ovat vain johdonmukaista kaavan toistoa. Hän on Bastiatinsa lukenut yhtä tarkkaan kuin täti-Thatcher ja Ronald Reagan.

Ranskalainen talousfilosofi Bastiat oli jo 1800 luvun alkupuolella sitä mieltä, ettei valtion tule puuttua mihinkään. Yhteiskunnan järjestämä koulutus, terveydenhoito yms. olivat hänelle kauhistus. Yhdysvalloissa missä tätä oppia ollaan toteutettu on nyt Obaba nimitetty antikristukseksi Palinin ja kummppaneiden taholta, kun Obama sai jonkin sortin sosiaalivakuutuksen vihdoin ja viimein lävitse.

Herra Wahlroosin Suomessa hän ja muutamat muut ylirikkaat asuisivat omissa luxusreservaateissaan amerikkalaisen yksityisarmeijan suojaamina. Muu väestö olisi ajettu Kainuuseen leiriloosuhteisiin, jonne rikkaat joskus kun sille päälle sattuisivat lähettäisivät hieman lääketarvikkeita ja jouluna vanhoja lasten leluja.

Valtakunnallista nostetta tälle herralle ei kuitenkaan liioin näytä olevan. Viime presidentinvaalien yhteydessä hänenkin kannatustaan mitattiin, vaikkei tuo ollut edes ehdolla ja kannustusta ropsahti kokonaista yksi prosenttia. Se luku kai tulee Etelärannan, EVA:n ja kauppakamarien fundamentalistien joukosta.

Mitähän kaikkea Wahroos ehtii sen jälkeen vielä suustaan päästää jos hän joskus päättää ryhtyä päätoimiseksi ajattelijaksi kartanoonsa?

Hyeena

Yhteiskunnan loiset haluavat elää velkarahalla ja jota velkaa heidän ei tarvitse elinaikanaan itse maksaa.
Taidanpa ryhtyä keskiluokan loiseksi.
Kuuluisassa SAK:n vaalimainoksessa porvari syö pöydässäsi.
Mainosta pitäisi modifioida:
Työtä vieroksuva nilkkiloinen imuroi lompakkosi.
http://www.youtube.com/watch?v=gLx-xnBEswo
Nalle Wahlroos metafora:
http://www.youtube.com/watch?v=jed0F8QVwaA&feature=related

Nebuchanezzar

Wahlroos sanoi FT:lle:

“The ECB operates under too tight restrictions – it can only target inflation. It is also desperately short of really good economists, it just doesn’t have the manpower.

It is not that people are seriously worried that countries won’t pay back their debts, but it is a crisis of confidence in the European social model. We need to think about our social economic model. We can’t keep taxing people the way we do and we can’t go on subsidising poverty and broken families.

Most of these charlatanic Keynesians thought because they had never seen data like this, it was the most disastrous economic situation. But they misjudged how quickly capital in the modern world responds to changes.”

YLLÄ OLEVA EI OLE FT:N OMAISUUTTA, VAAN WAHLROOSIN SANOJA.

Loput voi kukin lukea FTstä.

Lempi

pelkät analyysit, joiden johtopäätökset eivät johda konkreettisiin ehdotuksiin ja toimenpiteisiin eivät hyödytä ketään. Tosiasiallisesti suomalaisista yrityksistä 99% on pk-sektorin yrityksiä. Kuinka heitä voitaisiin esimerkiksi tukea? miten tasokas koulutus voidaan toteuttaa jatkossa? entä terveydenhoito? miten ihmisiä työllistetään? voiko työn kannattavuutta edistää? tehostaa julkista sektoria? mitä esimerkiksi eduskunnan talousvaliokunta tai tulevaisuusvaliokunta tekee? yms. ihan muutamina esimerkkeinä.

Kaikki julkiset palvelut yhdessä osoitteessa www.suomi.fi

"Pieniä ja keskisuuria yrityksiä on Suomessa yhteensä liki 250 000. Tämä on yli 99% koko Suomen yrityskannasta. Näistä yrityksistä suurin osa on alle 50 henkeä työllistäviä pienyrityksiä, joiden palveluksessa toimii noin 615 000 henkeä. Yrittäjille-sivut sisältävät tärkeää perustietoa yrityksen ja yrittäjän tarpeisiin." www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/yrittajille/index.html

Työ- ja elinkeinoministeriö
"Työnvälitystilaston mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli huhtikuun lopussa 263 700 työtöntä työnhakijaa" www.tem.fi

Koulutuspolitiikka
www.minedu.fi/OPM/Koulutus/?lang=fi

Sosiaali- ja terveysministeriö www.stm.fi
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos www.thl.fi
Kansaneläkelaitos www.kela.fi

Eduskunta www.eduskunta.fi

Valtionhallinnon keskustelufoorumi www.otakantaa.fi
Keskusteluissa mm. "Stop köyhyys - mutta kuinka?"

Aiemmassa kommentissa muutamia konkreettisia ehdotuksia..

Bircitta

BW:tä ei voi syyttää siitä, että hän nostaa tukia itsekkin. Onhan hänellä suomalaisena ihmisenä oikeus nostaa työttömyystukea, peruspäivärahaa tai sitten kun paremmin on mennyt niin noita maataloustukia. Hän maksaa veroja ihan samalla tavalla, mitä kuka tahansa Matti Meikäläinen.
Hänen lausuntonsa köyhien tukemisesta ovat täysin oikeita. Pitää tukea verohelpotuksin niitä, jotka jaksavat painaa vuosikymmeniä pienellä palkalla raskasta työtä. Ei niitä, ketkä eivät ala siivojien sun muiden alipalkattujen työntekijöiden hommiin ja nostavat tukia vuosikymmenet kotona. Verohelpotus siivojalle on parempi, mitä tukien maksaminen eroperheille ja muille yhteiskunnan eläteille, jotka eivät tuota yhteiskunnalle euroakaan. Suomessa keskimääräinen avioliitto kestää noin 7 vuotta ja ihmisistä täällä eroaa noin puolet. Ei tälläistä kehitystä voida tukea veronmaksajien rahoilla.