Perjantai 24.5.2019

”Hurjia voittoja ihmisten hädällä” - Suomessa jo ylikuumentuminen?

Luotu: 
9.7.2010 09:02
Päivitetty: 
9.7.2010 09:17

Faktakulma

Vuoden alusta lähtien pikaluottoja myöntävien on pitänyt ilmoittaa markkinoinnissaan todellinen vuosikorko. Lainojen maksu yöaikaan on kielletty ja lainan myöntäjien pitää varmistua asiakkaan henkilöllisyydestä. Lainayritysten on rekisteröidyttävä.

Lakimuutokset eivät ole vähentäneet pikavipeistä koituvia ongelmia, kertoo Yle Uutiset. Kuluttajaliitto kieltäisi kaikki pikavipit niistä aiheutuvien maksuvaikeuksien takia.

- Se on tuote tai palvelu, joita ei pitäisi olla markkinoilla ollenkaan. Siinä kerätään hurjia voittoja ihmisten hädällä. Ne jotka pikavippejä ottaa, on kaikkien tilastojen perusteella ihmisiä, joilla on velkoja jo muutenkin, ja jotka eivät veloistaan muutenkaan selviä. Kun korot voi olla 3 000 prosentin luokkaa, niin siinä ei paljon maalaisjärkeä tarvita minkä takia se ei ole hyvä tuote, sanoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario Yle Uutisille.

Sarion mukaan lainsäädännön tiukentuminen ei ole vähentänyt luottojen ottamista.

Pikavippimarkkinat ovat siinä mielessä tasaantuneet, että annettavan lainan määrä ei enää juuri kasva. Uusia toimijoita kuitenkin tulee yhä Suomen markkinoille.

- On puhuttu jopa siitä, että Suomessa olisi ylikuumentuneet markkinat, sanoo Suomen pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto Ylelle.

Pitäisikö pikavipit kieltää kokonaan? Vastaa US-kyselyssä.

Faktakulma

Vuoden alusta lähtien pikaluottoja myöntävien on pitänyt ilmoittaa markkinoinnissaan todellinen vuosikorko. Lainojen maksu yöaikaan on kielletty ja lainan myöntäjien pitää varmistua asiakkaan henkilöllisyydestä. Lainayritysten on rekisteröidyttävä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Domanjana

Kenenkään elämä ei mene pilalle vaikka ottaisi pikalainan joka helvetin varteenotettavasta pikalainafirmasta.

50 tarjoajalta kun ottaa keskimääräisen pikalainen 200 euroa, niin 10000 euroa on kasassa. VAikka ne vetäis ihan tappiin asti vuosien päähän, niin summa ei nouse yli 15000e kuin ääritapauksissa. Tämä summako pilaa jonkun elämän? No kuinka monen elämää pikalaina on auttanut kun rahaa ei vaan saa mistään?

Täysin tekaistu ongelma, jonka haukkuminen on trendikästä kuten USA:n haukkuminen. Todellinen syy löytyy sieltä että voitot ovat suuria, täällä ollaan vaan niin kateellisia. Jos voittoja ei olisi, niin silloin nähtävästi asiat olisi paremmin eikä näistä "hädänalaisista" tulisi välittää?

Suomessa tuhansia paljon vakavampia rakenteellista pahoinvointia aiheuttavia asioita kuin pikavipit. Ja sen lisäksi Suomessa on paljon muitakin busineksiä jotka ovat paljon tuottavampia kuin pikavipit, esim Pankki ja VAkuutustoiminta. Ne ovat todellista ihmisten riistoa lain voimalla. "Oltava pankkitili", "Oltava liikennevakuutus", "Oltava kotivakuutus"... jne.

Kaitsu

Pikavippien todellinen vuosikorko nousee Helposti yli 500% jopa 1000 prosenttiin.

Lasket näillä prosenteilla "yhtälösi" uudestaan,niin
yllätyt millaisista luvuista keskustellaan...:)

Aivan selvää on että, tällainen korkoprosentti täyttää koronkiskonnan tunnusmerkit.

Jos pikavippien vuosikorkokatto olisi sama kuin korkolain mukainen viivästyskorko eli Suomen Pankin viitekorko lisättynä korkolain 7 prosenttiyksiköllä. Tällä hetkellä se olisi n.11,25 prosenttia.

Domanjana

Vuosikorko lasketaan lain takia laina-ajalta ja käsittelykulut ja muutkin maksut on pakko kohdentaa siihen. Aivan samalla tavalla kun autolainaa tarjotaan 4% korolla mutta maksujen ja tilinhoitopalkkioiden jälkeen siihen tuleekin 100-150% lisäys ja todellinen vuosikorko onkin yht'akkiä 8-15%. JA SE JUOKSEE KOKO AJAN, kuten katala pankkilaina.

Ei ole mitään 3000% vuosikorkoa että jos et maksa vuoteen niin maksat tuhatkertaisena takaisin. HERRAN JUMALA MITÄ IDIOOTTEJA.

Ei niillä firmoilla ole sen kummempaa perintäkorkoa kuin kellään muullakaan. Käsittelykulut luotonajalta ovat mitä ovat. On naurettavaa lähteä johtamaan asiaa sille polulle, että erääntynyt korko olisi 3000% koko ajan. 11% on viivästyskorko kuten muillakin.

Mulle on aivan sama onko täällä yhtään pikavippaajaa vai onko niitä joka kadunkulmassa. Mutta tämä sosiaalidemokratian perusarvo, eli harhaanjohtavilla argumenteilla keskustelu pitää ojentaa välittömästi. Tässä maassa on idiootteja niin paljon että täällä on mies päässyt miljonääriksi myymällä hirven paskaa, piste.

Kaitsu

Suomeksi; kysymys on hädänalaisen ihmisen, huonon taloudellisen tilanteen hyväksikäyttämisestä ja heidän
kusettamisesta - ei tämä voi olla vaikeeta ymmärtää?

Niin selvää tietämättömien kusetusta, että pitäisi kieltää pikavippien antaminen kokonaan.

Yleensä pikavipin ottaja on lisäksi nuori, joka ei ymmärrä kyseisen lainan "kalleutta".

HERRAN JUMALA MITÄ IDIOOTTEJA jos tämä vielä jollekin on hyvä asia,että saadaan nuoret koukkuun jonkin pikavippi
narikan koronmaksajiksi.

Taidat itse pyörittää tällaista p**** businessta kun tunnut
antavan niin ÄÄLIÖMÄISIÄ puolustuksia ko.toiminnasta.

Kaikki pikavippi firmat pitäis lopettaa HETI!

asa

Jos jotkut eivät kykene olemaan elämättä yli varojensa, miksi pitäisi kieltää pikavippi kaikilta?
Ensimmäinen pikavippifirma, joka kuukkeloimalla tulee vastaan, kertoo "Todellinen vuosikorko 2500 € lainalle
24 kk:n maksuajalla on 29,36 %.". Onko tuo nyt niin paha korko _vakuudettomasta_ lainasta? Monelle pienituloiselle, mutta tulojensa puitteissa eläville on tuommoinen vippausmahdollisuus ihan hyvä, jos vaikka sattuu useampi kodinkonerikko tms. kohdalle. Pikavipin saa heti vaikka lomalla ja loman jälkeen voi sitten mennä neuvottelemaan pankkiin kulutusluoton jolla maksaa vippi pois. Kaikilla ei ole kavereita tai sukulaisia joilta vipata, joten kaupallinen palvelu on sitä tarvitseville ihan paikallaan.
Uutisesta on saatu näyttävä suurilla prosenteilla kun suuri osa ei hallitse prosenttilaskuja ja ymmärrä että mikä se korko ja muut kulut ovat euroissa.

Hädänalaisten hyväksikäyttämisestä tulee mieleen ennemminkin sairaille puoskarihoitoja tarjoavat tai maasäteilysuojien yms. roinan myyjät.

Domanjana

Siinä 5min hoito maksaa 95 euroa, se ei ole kusetusta? Mutta 50 euron lainaaminen 7 euron käsittelykululla on ?

Kuten sanottu, pikavippien vastustaminen on yksi tälläinen trendiaalto johon jotkut jostain syystä haluavat yhtyä. Mitään todellista perustetta ei ole kohdistaa energiaa pikavippiin.

Yksi aiheellinen kysymys joka viittaa suoraan sosiaalidemokraattiseen kurjuuskusetukseen ja tuhanteen muuhun väärin hoidettuun asiaan Suomessa: Miksei esim Sveitsissä ole pikavippimarkkinoita?

TV-pappa

Kyllä sekin aika vielä tulee, kun on pakko alkaa näille viherpipertäjien, ihan omien metodiensa mukaisesti kasvattamille, Hellanlettaksille opettaa oikeata käytännön elämää alkeista asti, ja heti esikoulusta alkaen. Ei olisi koko pikalainaongelmaakaan, kun olisi järjenkäytön alkeet hallussa. Ja silloinhan pikalainasysteemikin olisi tarpeessa tosi hyödyllinen saada pikaista apua. Ei missään nimessä kiellettävää. Mutta kun koko yhteiskunnan pitää laittaa toimimaan kaikista törpöimpien tomppeleiden käyttäytymisen mukaan.

Hannu Mikael

ja ihmisen hädänalaisen tilanteen sekä tyhmyyden hyväksikäytön suuremmalla voitolla, kuin päihdemaailman koronkiskojilla tai pimeän viinan myyjillä.
Vapaan yrittäjyyden hengessä.

Se, että samalla pilataan monien nuorien taloudelliset mahdollisuudet kauas tulevaisuuteen on eduskunnalle sivuseikka.
Kansanedustajilta tosin ei voi odottaa moraalista ryhtiä, koska moraalia ei tunnu olevan heillä itselläkään.

varpunen

Pikavipeillä varmaan on tarve, eihän niitä muuten olisi. Kaikilla ihmisillä ei kuitenkaan ole harkintakykyä ja maksukykyä, eivätkä osaa laskea tavallisia prosenttilaskuja, mikä todellinen korko on. Osaisinko itsekään? Pikavipit joutavat pois, taloudellinen ahdinko on tosi kestämätön tilanne. Ei se pikavipeillä parane!

Domanjana

Ymmärtääkö ihmiset että jos pikavipit kielletään, niin käytännössä se johtaisi kaikkien kulutusluottojen kieltämiseen. Silloin vain pankeillä olisi oikeus myöntää lainaa ja hehän eivät ovat vakuudeksi kuin reaalivakuuksia, Eli osakkeita ja tai kiinteistöjä. Jos pankinjohtaja ei halua vastata toimistaan käräjäoikeudessa on vakuutta oltava vähintään 50%, mielellään kuitenkin 70-80%. Siitä sitten vaan 80% Suomesta ottamaan autolainaa kun koti on jo pantattu asuntolainaan. Aika toimimaton yhtälö maassa jossa yksilön on tarkoituskin olla persaukinen.

Ja kielletään, no mikä estää tarjoamasta niitä Virosta, jossa niitä ei tulla kieltämään lähimmän 100 vuoden aikana, kuten ei mitään muutakaan businessta. Kyllä täällä AY-perslävessä täytyy jo ymmärtää että ollaan osa maailmaa ja jos siellä meinataan pärjätä niin pitää olla mukana eikä vaan yrittää valita rusinoita pullasta, kun se ei vaan toimi niin kuin sosiaalidemokraatin unissa. Niistä on jo käytännön esimerkkejä satojen miljoonien ihmisten kohtalona, joten eiköhän siirrytä miettimään miten demarit saataisiin kiellettyä.