Keskiviikko 22.5.2019

Näin rahaa kiskotaan köyhiltä: korko 3100%

Luotu: 
13.7.2010 09:41
Päivitetty: 
13.7.2010 09:50

Suomalaisten pikavippiyritysten lainoissa saattaa olla järjettömän suuret korot eikä niitä aina ilmoiteta lain edellyttämällä tavalla.

Lainamarkkinat-sivuston tekemän selvityksen mukaan kalleimmaksi pikavipiksi tulee 50 euron laina, jota haetaan tekstiviestillä. Pahimmillaan lainan todellinen vuosikorko nousee tällöin yli 3100 prosenttiin. Kuluissa se tarkoittaa, että 50 euron lainan ottaminen maksaa 30,6 euroa. Kallein vuosikorko oli Easylainan pikavipissä.

Kuluttajaliitto on arvostellut pikavippejä siitä, että niillä kerätään hurjia voittoja ihmisten hädällä.

Pikavippiyritysten pitäisi julkaista lainan todellinen vuosikorko markkinoinnissaan, mutta näin kaikki yritykset eivät vertailun perusteella toimi. Osa myös ilmoittaa todellisen vuosikoron ilman tekstiviestikuluja.

Eri pikavippien lainakuluissa on huomattavat erot.

Vertailun perusteella suurin hintahaitari on 200 euron lainoissa, joissa kuukauden laina-ajalla otetun lainan kulut vaihtelevat 49 ja 182 euron välillä lainantarjoajasta riippuen.

Edullisimman ja kalliimman lainan erotus on näin ollen jopa 133 euroa. Vuoden 2010 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna lainakulujen ero on kuitenkin kaventunut 11 euroa markkinoiden muuttuessa.

Suomalainen lainoihin keskittyvä Lainamarkkinat-sivusto keräsi heinäkuun alussa kaikilta suomalaisilta pikavippiyrityksiltä lainakulut ja vuosikorot ylös vertailua varten. Selvityksen mukaan suurin hintahaitari on 200 euron pikavippien kohdalla. Edullisinta 200 euron pikavippiä tarjoavat Fastcash, Gsmlaina ja Luottopalvelu.

Toiseksi laajin hintahaitari oli 400 euron lainojen kohdalla. Lainakulut vaihtelivat tällä sektorilla 79 euron ja 211 euron välillä. Edullisinta 400 euron pikalainaa tarjosivat Monetti, Eurovippi ja Mobilaina.

Katso koko vertailun tulokset ja lainojen korot tästä (PDF).

Jaa artikkeli:

Kommentit

Silakka

Pikavippi on nimensä mukaisesti pikaisesti otettavissa mutta myös pikaisesti maksettava takaisin. Usein maksuaikaa on 14 päivää. Miksi ihmeessä pitää laskea tällaiselle vipille vuosikorko? Miksei samantein lasketa 10 vuoden korko. Se vasta pahalta näyttäisi...

Domanjana

Eikös se ole riistoa, pienen ihmisen henki panttina. 20min maksaa 100 euroa, mutta se on ok?

Aivan naurettavaa hakea pikavipeistä jotain syntipukkia mihinkään. Summat ovat niin kertakaikkisen mitättömiä. Koska kyseenalaistetaan koko pankkilainajärjestelmä superahneine pankkeineen? Rakenteellisia ongelmia on tuhansia yhteiskunnassa ja joku puupää syyttää pikavippejä niistä?

Jos ottaa kymmenen keskimääräistä pikavippiä, niin 2000e saa ilman vakuuksia ja 2500e joutuu maksamaan takaisin. Ottaa satatonnia lainaa, niin joutuu maksamaan korkoja 40000e. Onko 500 euroa yhtäkkiä enemmän kuin 40000 euroa?

Eero Koskinen

Tämähän oli ja on yhä pankkien ja ylemmän tahon taktiikka raivata kilpailijat pois tieltä. Pikavipit ovat tietenkin aiheuttaneet tuhoaan niiden helpon saatavuuden takia, mutta useimmat isot ongelmat syntyvät, kun työpaikka lähtee alta ja alla on asuntolainaa, remonttilainaa tms.

Ja ongelman synnyn syy nro 1: Asuntolainalyhennykset tuottavat ongelmia ja paniikkiratkaisuna otetaan pikavippiä toisensa perään. Tämä on aiheuttanut suurta "tuhoa" ja paljon maksuhäiriömerkintöjä.

Onko tästä sitten syytettävä vippejä vai vippaajaa? Tietenkin tältä vuosilukemalta katsottuna on selvää, että pikavipeistä on tullut syntipukkeja, mutta oliko tämä kuitenkaan oikein? Korkoprosentit ovat kovia, mutta todellinen vuosikorko on harhaanjohtava mittari, kun puhutaan 100 euron lainasta 14 vuorokaudeksi. Totta kai lukemat ovat rumat.

Todellisuudessa kuitenkin ihmisten välinpitämättömyys ja saanko sanoa suoraan, tyhmyys, ovat taustalla kun tarkastelemme nykyistä vajaata 400 000 maksuhäiriömerkintää. Yksi asia mikä hämmästyttää, että moni koulutettu ja entinen palkansaaja (irtisanottu tai lomautettu) onnistuu sotkemaan asiat niin pahasti, että se johtaa maksuhäiriömerkintään asti. Miten ihmeessä, kysynpähän vain. Ratkaisuja on kuitenkin olemassa, muutamat pikavipit eivät tuhoa ketään ja nekin pystyy paikkaamaan, jos halua löytyy. Monet palvelut tarjoavat mm. mahdollisuutta entisten velkojen ja lainojen yhdistämiselle, kuten https://www.kulutusluottoa.org/freedom-rahoitus tai vielä parempaa, jos oma pankki vielä myöntää luottoa. Silloin tässäkin voi säästää 1-2 prosenttiyksikköä.

Mielestäni panikointi on osasyy, miksi niin moni lähtee hamstraamaan vippejä. Ikään kuin todellisuus sumenee ja mietitään, että eihän tästä mitään tule. Strategiasuunnittelu pelaa suuressa roolissa tässä vaiheessa ja aina löytyy joku ratkaisu jostain. Korkeakorkoisten pikalainojen ottaminen ei ole se ratkaisu! Herätkää hyvän sään aikana ihmiset - ainakin te, jotka vielä voitte!

vippi

Mikä siinä on että tuo <a href="http://www.vippi-vertailu.fi">vippi</a> tuntuu olevan kaiken pahan alku? Käsittääkseni kenekään tilille sitä ei väkisin tungeta? Ja korko vertailussa on turha ruikuttaa vuosikorosta joka voi olla jopa sen 1500% kun kuitenkin kyse on yleensä 2 viikon ajanjaksosta, ei silloin vuosikorko ole järkevä asia kauhisteltavaksi? Ei se raha ole ilmaista sieltä pankistakaan.

Jude

<a href="http://www.pikavippivertailu.eu">Pikavipit</a> tuntuvat olevan populistisien toimittajien lempiaiheita tällä hetkellä. Huikeista korkoprosenteista saadaan hienoja otsikoita ja asiaa lainkaan tuntemattomat ihmiset saadaan kirjoittamaan moralisoivia kannanottoja keskusteluihin.

Tosiasiassa näitä huikeimpia prosentteja, joista otsikot kirjoitetaan, esiintyy vain parissa pikavippisivustossa ja nekin on tarkoitettu vain muokkaamaan mielikuvaa muista pikavipeistä edullisempaan suuntaan. Kettuja ovat markkinamiehet.

Toinen asia on <a href="http://www.pikavippivertailu.eu/index.php?page=todellinen-vuosikorko">pi... korot</a>, joiden laskentaperusteita ei haluta artikkeleissa sen kummemmin valaista. Jos 10 € lainasta tulisi maksaa kahden viikon kuluttua takaisin 25 €, olisi tuo tietenkin vedetty todella yläkanttiin. Mutta jos asiaa katselee pelkkinä euroina, todellista korkoa siinä tulisi vain hieman yli euro päivässä. Kuitenkin tuosta 15 euron korosta saadaan lähes 4000% korko.

Jokaiseen otsikkoon ei kannata retkahtaa ja on viisautta ottaa asioista hieman selvää ennen kommentointia. Sillä jos kettuja ovat markkinamiehet, sitä ovat myös populistiset toimittajat.

pikavippivertailu

Tottahan se on että pikavippien korot eivät ole halvimmasta päästä ja että joku niillä saa itsensä pahoihin velkaongelmiinkin asetettua, mutta mielestäni niin kauan kuin <a href="http://pikavippisivut.com">pikavippi</a> -yritys ilmoittaa selkeästi todellisen vuosikoron niin mitään ongelmaa ei ole.

Mielestäni pahempi ongelma on järkyttävän kokoiset asuntolainat ja niiden tyrkyttäminen pienituloisille. Niihin verrattuna parin tonnin vipit eivät tunnu missään.

vippi

Kyllähän se on jo pelkkää darwinismia, että luonto karsii heikommat, eli tässä tapauksessa jos ei oma järki riitä siihen että ei vippejä ota jos ei pysty maksamaan niitä takaisin, mielestäni ei ole silloin voi vain tuijotella sitä omaa napaansa ja miettiä et kenessä on vika?

Sitähän tosiaan olisi helppo syyttää noita pikaruoka-paikkoja liikalihavuudestaankin?

Pikavippien vertailu

Tottakai pikavippejä on moneen lähtöön, kuten mitä tahansa yrityksiä maailmassa. On kusettajia, jotka huijaavat asiakkaitaan keräämällä ylisuuria tekstiviestimaksuja tai hurjia korkoja, mutta on myös rehellisiä toimijoita, jotka pitävät hyvästä luotonantotavasta kiinni ja pyrkivät tekemään pitkäaikaista, luotettavaa bisnestä. Tarve on lähinnä sopivalle alan sääntelylle ja informaatiolle liittyen eri firmojen luotettavuuteen. Eri vaihtoehtojen <a href="http://www.vippisivut.com/">vertailu</a> nyt on vähintä mitä voi tehdä kun ottaa noita suurikorkoisia lainoja.

Joshua

Jokainen aikuinen, niin köyhä kuin rikas, saa toimia pikavippien ottamisen suhteen juuri niinkuin haluaa. Turha sitä on yhteiskunnan rajoitella kun kerran markkinataloudessa eletään. Kysyntä määrää tarjonnan, jos ei kysyntää ei myöskään tarjontaa. Ja nähty on että pikavipit ovat tarpeellisia ja joskus jopa välttämättömiä!

annaholma

Kohtahan pikalainat kielletään kokonaan, niin voidaan lopettaa keskustelu koko aiheesta. Tosin uskon, että tilalle tulee jokin uusi tapa myöntää pienlainoja. Kyllä keinot aina löytyy. Mutta niin kauan kuin pikalainoja myönnetään, kannattaa ne vertailla http://www.pikalaina.me/ niin ei ainakaan tarvitse maksaa 50 euron vipistä 3100% vuosikorkoa. Pikalainaa voi saada myös edullisemmin, tuo sattuuu vaan nyt olemaan pahimmasta päästä.