Perjantai 18.1.2019

Maa julistettu sotatilaan

Ti, 12/01/2009 - 06:00 -- admin

Neuvostoliiton oudoin menetelmin päivä päivältä jännittyneemmäksi kiristämä tilanne huipentui järkyttävällä tavalla: Neuvostoliitto pommitti useita Suomen kaupunkeja.

Hyökkäyksen jälkeen Suomi julistettiin sotatilaan ja ylimmäksi päälliköksi nimitettiin sotamarsalkka Mannerheim.

Ulkoministeri Eljas Erkko piti radiopuheen, jossa hän painotti, ettei suomalaisilla ole muuta keinoa kuin koettaa käytettävissä olevin voimin taistella vapauden ja olemassaolon puolesta.

-Suomi ei ole sellaisessa asemassa, että se voisi uhata Leningradia, eikä sillä ole vähimmässäkään määrin halua, Erkko sanoi radiopuheessaan, joka oli suunnattu Amerikkaan.

Uuden Suomen toimittajat raportoivat, että Helsingissä sai surmansa ainakin 44 henkilöä, Viipurissa kuolonuhreja oli 11. Kaikkiaan lentopommien uhreja oli 62.

Jo sodan uhka sai helsinkiläiset varuilleen. Helsinki joutui kahdesti ilmahyökkäyksen kohteeksi. Ilmahälytykseen varautuminen näkyi Uuden Suomen toimittajan mukaan siinä, ettei paniikkia syntynyt.

-Korkeintaan olivat äidit huolissaan lapsistaan, jotka olivat ehtineet mennä kouluun. Ja moni äiti kiirehti koulutaloon noutamaan pienokaisiaan. Tällaisen vakavana hetkenä tuntuu levollisemmalta, jos pienokaiset ovat äidin huomassa, lehti kertoo sivulla 4.

Puolen päivän aikaan Helsingin katukuva muistutti rauhallisuudessaan keskikesän sunnuntain aamuhetkiä.

Uudessa Suomessa annetaan ohjeita ilmahyökkäysten varalle. Ihmisiä kehotetaan hakeutumaan pois kaduilta, joilla saattaa joutua vaaraan, koska oman tykistön kranaatinsirpaleet tai ilmatorjunnan kiväärinluodit voivat osua sinne.

-Älkää minkäänlaisin harkitsemattomin sanoin, perättömin puhein tai hätiköivin teoin herättäkö toisissa levottomuutta, todetaan ohjeissa ilmahyökkäyksen varalta.

Evakuoitaville annetuissa ohjeissa korostetaan, ettei pakkoevakuoinnin sattuessa saa ottaa mukaansa enemmän tavaraa kuin mitä asianomainen itse jaksaa kantaa.

Alkuperäinen julkaisupvm (digilehti): 
30.11.1939