Keskiviikko 28.9.2016

Applen sopimusvalmistaja ilmoitti: Liikevaihto laski jopa 20 prosenttia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.1.2016 22:04
  • Kuva: AfterDawn
    Kuva
    Applen sopimusvalmistaja ilmoitti: Liikevaihto laski jopa 20 prosenttia

Maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn on kertonut sen joulukuun liikevaihdon pudonneen vuoden 2014 tasosta jopa 20 prosenttia. Tietoa ei ole päivitetty Foxconnin omille verkkosivuille, mutta asiasta uutisoi Reuters. Liikevaihdon jyrkkä lasku lisää aiemmin ilmaantuneita huolia uusimpien iPhonien kysynnästä.

Vaikka Apple olisikin rajoittanut iPhonien tuotantoa rajusti joulukuussa (mikä selittäisi Foxconnin liikevaihdon putoamisen), ei se välttämättä kuitenkaan merkitse rajua laskua puhelimien kysynnässä. Foxconnin liikevaihto oli lokakuussa yli seitsemän prosenttia korkeampi kuin vuoden 2014 lokakuussa ja marraskuussakin 0,5 prosenttia korkeampi. Jos Foxconnin loka-joulukuun liikevaihtoa vertaa vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon, on liikevaihto pudonnut viitisen prosenttia. Se voi tarkoittaa alentunutta iPhone-myyntiä, mutta pudotus ei ole niin raju kuin pelkkä joulukuun liikevaihtoa tuijottamalla voisi päätellä.

Vastaavasti iPhonien toisena sopimusvalmistajana tunnetun Pegatronin lokakuun liikevaihto oli peräti 47 prosenttia korkeampi kuin vuotta aikaisemmin ja marraskuussakin 2,7 prosenttia korkeampi. Joulukuun osalta lukemia ei ole paljastettu.

Voi siis olla, että puhelimia on onnistuttu tuottamaan etupainotteisesti kysyntään nähden, jolloin asiakkaille ei ole tarvinnut myydä "ei-oota", vaan tavaraa on päinvastoin alkanut kertyä varastoihin. Varastojen purkamiseksi tuotantoa on haluttu ehkä rajoittaa. Tuotannon määrän laskeminen ei siis välttämättä ole suora indikaatio kysynnän laskemisesta.

On kuitenkin täysin mahdollista, että iPhone 6s:n kysyntä on todella ollut heikompi kuin Apple on arvioinut tai mitä iPhone 6:n kysyntä oli vuosi sitten. Tämä tieto selviää kuitenkin vasta 26. tammikuuta, jolloin Apple julkaisee osavuosituloksensa.

Talousjulkaisu Nikkein mukaan Applen komponenttitoimittajat odottavat yhtiön valmistavan aikaisempiin arvoihin nähden 30 prosenttia vähemmän puhelimia tammi-maaliskuun aikana.

Myytyjen ja siten käytössä olevien iPhonien osuutta seuraa esimerkiksi Fiksu. Palvelu seuraa kuinka suuri osa tietty iPhone-malli edustaa koko aktiivisesta iOS-laitekannasta. Seurantapalvelun mukaan iPhone 6s:n osuus olisi selvästi pienempi kuin iPhone 6:lla vuosi sitten. Tosin lukuja vertailessa pitää muistaa se, että iOS-laitekanta on kasvanut paljon viimeisen vuoden aikana, joten samoihin osuuksiin pääseminen edellyttää selvästi suurempaa myyntiä kuin iPhone 6:lta vuosi sitten.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: