Keskiviikko 19.9.2018

Palkkanauhat kohta historiaa? Tivi: Suomeen tekeillä uusi 90 milj.e:n tulorekisteri

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.10.2017 09:25
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomeen on tekeillä uusi, kansalaisten tuloja reaaliaikaisesti seuraava tulorekisteri. Uusi järjestelmä vähentää työantajien byrokratiaa, helpottaa tuensaajien arkea sekä mahdollistaa koko sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisen. Asiasta kertoo Tivi.

Vaikka laki rekisteristä on vasta tekeillä ja eduskunta lähetti lakiesityksen tiistaina valiokuntakäsittelyyn, on käytännön työ tulorekisterin pystyttämiseksi jo alkanut.

Verohallinnon kilpailuttaman hankkeen kokonaiskustannus 15 vuoden sopimusajalle on arviolta 90 miljoonaa euroa, josta ohjelmistotoimitsijaksi valitun Digian osuus on noin 60 miljoonaa euroa.  Hankkeen parissa työskentelee noin 30 Verohallinnon asiantuntijaa ja noin 40 henkeä Digialta. Lisäksi esimerkiksi automaatiotestauksen tukena on muutamia konsultteja.

Palkkatietojen on tarkoitus siirtyä reaaliaikaiseen rekisteriin vuoden 2019 alusta ja esimerkiksi Kelan ja muiden tahojen maksamat etuudet kytketään järjestelmään vuoden 2020 alusta. Rajapintatestaukset palkkatietojen tuomiseksi rekisteriin alkavat ensi vuoden maaliskuussa.

Tulorekisterillä on tarkoitus korvata työnantajien ja etuuksien maksajien nykyisin antamat kuukausi-ilmoitukset, vuosi-ilmoitukset ja erilaiset palkkalaskelmat. Keskitettyyn tulorekisteriin tiedot toimitetaan vain yhden kerran välittömästi palkanmaksun yhteydessä.

Valmistuessaan järjestelmästä on kansalaisille hyötyä etenkin silloin, kun pitäisi toimittaa erilaisia palkkaselvityksiä vaikkapa sairauden, työttömyyden tai vanhemmuuden vuoksi maksettavien etuuksien laskemiseksi.

Vaikka tulotietoja on reaaliaikaistettu muissakin maissa, on Suomen tulorekisterihanke laajimpia tiedossa olevia. Norjassa, Virossa, Britanniassa ja Englannissa on reaaliaikaisia järjestelmiä käytössä, mutta niiden käyttäjäorganisaatiot eivät ole yhtä monilukuisia kuin Suomessa. Suomalaista rekisterihanketta ja sen kokemuksia on seurattu myös Ruotsissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Ans kattoo kuinka sen "julkisuuden" kanssa käy?

Verotietojen julkisuudessa painaa kaksikin asiaa.
- Perustuslaissa on määritelty yksityisyyden suoja,
-mutta toisaalta viranomaisten tiedot ovat julkisia.

Köyhät tuskin on vaatimassa "yksityisyydensuojaa"!

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #7

Totta.Ei vain koske köyhiä. Verotiedot,tiliotteet,säästöt,omaisuus, kaikki on sossu/Kelan tiedossa oltava.
Tuskin kysytään papereita noista muilta kun OP seinän tulee 12x vuodessa esim.lapsilisät tai muut kelan etuudet. Yhdenvertaisuuden takiakko?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #10

Kelle tulee ,kelle ei. Köyhille toimeentulotukea saaville ei lapsilisiä ole tullut 23 vuoteen.Ei -94 jälkeen. (kepu,kok,rkp,Krst.)
Laki HE/Stvm-94
-Lisä lapsen elantoon ei ole tarpeen tulottomalla.Vain tuloja saaville tulojen päälle.
Köyhät hakekoon lapsen elantoon lisänsä Hurstin-valinnasta "parasta" ennen-30%.

Asko Telinen

Toivottavasti ollaan nyt sen vertaa fiksuja (jota epäilen vahvasti), että koko järjestelmän toteutus lähdekoodeineen kuuluu valtiolle!!!! Pitäis kai olla jo niin paljo kokemusta siitä, miten Tieto ja kumppanit rahastaa jatkosopimuksilla ja veronmaksajat maksaa itsensä kipeäksi virkamiesten tyhmyyden takia sopimusasioissa...