Maanantai 17.6.2019

Entinen Facebook-pomo varoittaa: Ette ymmärrä miten teitä ohjelmoidaan – lopettakaa somen käyttö

Luotu: 
12.12.2017 15:10
Päivitetty: 
12.12.2017 19:47
  • Chamath Palihapitiya katuu rooliaan Facebookin kehittämisessä. Hän itse on lopettanut sosiaalisen median käytön sekä kieltänyt sen lapsiltaan.
|

Facebookin varajohtajanakin toiminut palvelun kehittäjä Chamath Palihapitiya kokee syyllisyyttä siitä, että auttoi luomaan ihmisiä koukuttavan ja sosiaalisia rakenteita rikkovan välineen.

Palihapitiya on itse lopettanut sosiaalisen median käytön sekä kieltänyt sen lapsiltaan. Hän toivoo muidenkin jättävän somen ainakin pitkälle tauolle, Tivi kertoo.

– Ette ymmärrä sitä, mutta teitä ohjelmoidaan. Nyt on aika päättää, missä määrin olette valmiita luopumaan itsenäisyydestänne, hän sanoo.

Palihapitiya viittaa ilmeisesti siihen, että Facebookin algoritmit osaltaan säätelevät, minkälaisena käyttäjät maailman uutisineen näkevät ja kokevat. Hänen mielestään palvelu heikentää yhteiskunnan perusteita ja julkista keskustelua levittämällä väärää tietoa ja epäluottamusta. Suuria ihmisjoukkoja kyetään manipuloimaan somen avulla.

Palihapitiya aloitti työnsä Facebookilla vuonna 2005 ja vetäytyi syrjään vuonna 2011. Ex-pomo katuu järjestelmää, joka perustuu nopeaan hyvää mieltä tuottavaan palautteeseen – kuten peukutuksiin ja jakoihin.

– Sosiaalinen media turmelee inhimillisen käyttäytymisen perustan, hän väittää.

Chamath Palihapitiya, joka työskenteli Facebookissa käyttäjämäärän kasvattamisen parissa, toimii nykyisin muun muassa pääomasijoittajana. Kannanotollaan hän liittyy useiden muiden some-skeptikoiksi kääntyneiden entisten alan kehittäjien joukkoon.

Lähde: Tivi. Palihapitiyan näkemyksistä kertoo alun perin muun muassa Quartz-sivusto.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Se on hiukka sillai, että Facebookin ulkopuolelle jättäytyneitä pidetään jostain kumman syystä outoina ja epäilyttävinä kuten uutiset kertoo (olisikohan tuokin uutisointi nyt sitä ohjailua)...Ei kuulemma ole normaali jos ei ole face-profiilia.

"Saksalaislehti muistuttaa vertauksellaan siitä, että Facebook-profiilin omistaminen on jo nykyisin merkki normaalisti käyttäytyvästä ja tasapainoisesta ihmisestä, jolla on mitä todennäköisimmin sosiaaliset verkostot kunnossa. "

http://www.iltalehti.fi/digi/2012080715927705_du.shtml?_ga=2.70557840.16...

Uutisessa kerrotaan, että jopa töihin pääsy voi vaarantua ilman facebook-profiilia. Vaikuttaa että joku (mahd. tiedustelutaho) halua tietää ihmisistä aivan kaiken...

Jukka Mattsson

Vai niin. Onneksi somesta löytää myös rehellistä ja oikeaa tietoa kun taas maamme valtamedia uutisoi nykyisin pelkää valetta ja kansalaisten aivopesua!

Taas Sipilän hallitus pääsi yhden päivän eteenpäin kun päätoimittajat keksivät yhteiseksi päivän uutisaiheeksi eduskunnan perseenpuristelut.

Jari Koponen

Juurikin näin. Lisäksi valittu tai muuten syntynyt seuraajien joukko ohjelmoi "kehunkipeää" muokkaamaan viestityksensä suuntaan, josta tulee peukkuja ja sydämiä.

...kyllä ne "kaverit" lukevat muutkin postaukset, mutteivät kehtaa tunnustaa...

Mut tosiaan palautekipeät ovat vietävissä "kuin litran mitta".

Harri Tapani

Suomessa jo Veikkauskin uusissa sopimusehdoissaan haluaa tietää pelaajan poliittisista suuntauksista ja taustoista. Etuasiakkaan pitää selvittää ja antaa tarkistaa onko hän " laissa tarkoitettu poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö tai muu laissa tarkoitettu taho. Etuasiakkaaksi rekisteröityvä/Etuasiakas antaa Veikkaukselle oikeuden selvittää asiaa myös kolmansilta osapuolilta."

https://www.veikkaus.fi/fi/sopimusehdot

Orwellin sanotaan olleen optimisti...