Lauantai 20.7.2019

Ääniviestejäsi todella kuunnellaan – Suomalainen työntekijä HS:lle: ”Oli se jotenkin sairasta”

Luotu: 
12.7.2019 09:58
Päivitetty: 
12.7.2019 10:00
  • Kuva: EPA / ALBA VIGARAY
    Kuva
    Muun muassa Applen ja Googlen laitteista peräisin olevia viestejä kuten ääniohjauksen komentoja sekä ääniviestejä kuunnellaan järjestelmällisesti, paljasti belgialainen VRT.
|

Teknologiayhtiö Google kuuntelee järjestelmällisesti ääniviestejä- ja komentoja, joita älylaitteiden käyttäjät antavat Google Assistant -mobiiliapplikaatiolle ja Google Home -kaiuttimille, paljasti belgialainen VRT kuohuttaen maailmaa.

Suomi ei ole poikkeus, sillä teknologiayhtiöiden suomalaistyöntekijät käyvät läpi myös suomalaisten viestejä, Helsingin Sanomat kertoo.

”Sitä tietää, että tietoja kerätään, mutta sitten kun se käytännössä tapahtuu – oli se jotenkin sairasta”, yksi haastateltava kertoo HS:lle kokemuksistaan.

Lehden mukaan työntekijät kuuntelivat lyhyitä puheenpätkiä – muun muassa ääniohjauksen komentoja ja ääniviestejä – ja tarkistivat, olivatko teknologiayhtiöiden käytössä olleet ohjelmistot muuntaneet puheen tekstiksi oikein. Haastateltavien mukaan joukossa oli sekä Applen että Googlen laitteista peräisin olevia viestejä. Joissain viesteissä jopa puhujan henkilöllisyys saattoi paljastua.

LUE MYÖS: Kansanedustaja: ”Ihmiskunta on lähes Orwellimaisessa seurannassa - lainsäädäntö laahaa perässä”

Tivi kertoi VRT:n paljastuksesta aiemmin. Belgialainen mediayhtiö VRT kuvailee jutussaan yksityiskohtaisesti, kuinka äänitteet päätyvät muiden yritysten työntekijöiden kuunneltaviksi. VRT kuunteli erään vuotajan avustuksella useita Google Assistant -digiapurin tallentamia ääniklippejä, joista pystyi tunnistamaan kuunneltujen belgialais- ja hollantilaiskäyttäjien kotiosoitteet.

Osa ääniklipeistä oli tallennettu tavallisesta taustapuheesta eikä ainoastaan silloin, kun käyttäjä oli aktivoinut älykaiuttimen, VRT kertoo. Ne saattoivat sisältää sensitiivistä tietoa puhujasta.

Nimetön vuotaja näytti VRT:lle äänitteitä joka puolelta maailmaa, mikä viittaisi siihen, että Google Homen omistajia kuuntelevia yrityksiä voi olla jopa tuhansia. VRT:n mukaan Google Homen palveluehdoissa ei ole mainintaa siitä, että tuntemattomat ihmiset kuuntelisivat äänitteitä.

Äänitteet pyritään anonymisoimaan ennen kuin ne päätyvät Googlelta muihin yrityksiin kuunneltavaksi. Hyöty on kuitenkin melko olematon, jos äänitteitä kuuntelemalla voi saada selville käyttäjien henkilöllisyyden ja heidän kotiosoitteensa – kuten VRT:n tapauksessa onnistuttiin tekemään.

Google vastasi VRT:n väitteisiin toteamalla, että se litteroi vain 0,2 prosenttia kaikista äänitallenteista parantaakseen puheentunnistustekniikkaansa.

Älykaiuttimien yleistyminen tarkoittaa sitä, ettei oma kotikaan takaa enää välttämättä yksityisyyttä. VRT kuuli äänitteiltä muun muassa pornoa etsivien miesten sananvaihtoa sekä avioparien riitelyä.

Älykaiuttimien kautta tapahtuva tiedonkeruu aiheutti kohun aiemmin heinäkuussa. Selvisi, etteivät Amazonin Echo-kaiuttimen tallentamat keskustelut katoa kaikilta osapuolilta, vaikka käyttäjä itse ne päättäisikin hävittää.

LUE MYÖS:

Suomen valtion suunnitelmista löytyi ”isoveljen märkä uni” – Tietosuojavaltuutettu kauhistui

Asiantuntija varoittaa: Google petti räikeästi lupauksensa – Suomenkin terveystiedot lipuvat helposti väärään käyttöön

Lääkäreiltä tyrmäys geenitietoja koskevalle lakihankkeelle: ”Suorastaan uhka laajamittaiselle tutkimukselle”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kokko

Jos ei ei älylaitteita käytä niin ei voi varmaan mitenkään ymmärtääkään mistä on kysymys, minä en puolestani ymmärrä ihmisiä jotka jättäytyy tekniikan kehityksen, tulevaisuuden ja tämän tuomien uusien mahdollisuuksien ulkopuolelle ja vieläpä kehuu itseään tällaisella asenteella...