Sunnuntai 21.4.2019

Kuka hyötyy lääkekannabiksesta?

Luotu: 
13.8.2015 15:32
  • Kuva: PLL / Katso alta
    Kuva
    Kuka hyötyy lääkekannabiksesta?
|

Fimea myönsi viime vuonna 223 erityislupaa Cannabis Flos -valmisteille. Vuonna 2013 lupia myönnettiin 120. Cannabis Flos -tuotteet valmistetaan standardoiduissa olosuhteissa kasvatettujen kannabiskasvien kukinnoista. Näiden tuotteiden positiiviset vaikutukset alkavat nopeasti etenkin höyrystimellä annosteltuna. Suusumutteena MS-tautiin rekisteröity tetrahydrokannabinolin ja kannabidiolin sekoite ei näytä pärjäävän kannabiskukinnoille suosiossa.

Ketkä sitten hyötyvät lääkekannabiksesta? Pohdin asiaa pitkään ja hyötyjien listasta tulikin yllättävän pitkä.

Lääkekannabiksesta hyötyy osa MS-potilaista, joiden spastisiteettia se lievittää. Tämä on myös ainoa virallinen käyttöaihe suusumutteena annosteltavalle lääkekannabikselle. Siitä voivat hyötyä myös yksittäiset potilaat, joilla on esimerkiksi harvinainen epilepsia, johon muut lääkkeet eivät tehoa, tai jotkut vaikeasti sairaat potilaat, joiden ruokahalua lääkekannabis lisää. Lääkekannabiksesta hyötyvät (ainakin lyhyellä aikavälillä) myös kaikki ne, joiden ahdistus ja elämän ankeus helpottuvat sen avulla. Stressin lievittyessä kipukin tuntuu siedettävämmältä.

Lääkekannabiksesta hyötyvät epäsuorasti ne, joille se tuo taloudellista hyötyä, medianäkyvyyttä tai liberaalin ajattelijan sädekehän. Taloudellisia hyötyjiä ovat kannabista kasvattavat ja myyvät liikeyritykset, kannabishoitoa määräävät yksityislääkärit ja kannabista potilaille toimittavat apteekkarit.

Kannabiksella tehdään kovaa liiketoimintaa Pohjois-Amerikassa. Kollega kertoi kanadalaisesta sukulaisestaan, joka ennakoi kannabiskaupan kasvumahdollisuudet hyvin ja hankki kasvatukseen sopivat kasvihuoneet. Ne on suunniteltu niin, että kannabishuuman hälvettyä rakenteita voi käyttää tomaattien tuotantoon.

Lääkekannabiksesta hyötyvät myös kaikki toimittajat, jotka työllistyvät tekemällä kannabiksesta juttuja, haastatteluja tai kuumia keskusteluohjelmia. Minäkin hyödyn lääkekannabiksesta, koska kirjoitan aiheesta kolumneja ja saan luentopyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin.

Onko ketään, joka ei hyödy lääkekannabiksesta? Tuore korkeatasoinen systemoitu katsaus ohjeistaa olemaan käyttämättä lääkekannabista hermovauriokivuissa, koska näyttö puhuu tehoa vastaan. Lääkekannabiksesta eivät hyödy ne potilaat, joille sitä määrätään väärillä indikaatioilla ja jotka joutuvat maksamaan jopa yli tuhannen euron kuukausilaskun. Koska lääkekannabiksesta saattaa olla vaikea päästä eroon, voi laskusta tulla pitkä.

Lääkekannabis aiheuttaa myös merkittäviä haittoja. Ne tunnetaan jo nyt, mutta ne otetaan todennäköisesti vakavasti vasta vuosien kuluttua, kun vahinko on jo tapahtunut. Näin juuri kävi opioideille Pohjois-Amerikassa.

Lääkekannabiksesta ei hyödy yhteiskuntakaan, joka päätyy lopullisen laskun maksajaksi. Lääkekannabiksesta ei myöskään saanut iloa se juontaja, jonka TV-ura taisi taannoin päättyä virhearviointiin kuumassa kannabiskeskustelussa.

Kirjoittaja:
Eija Kalso
LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

Kuva: Panthermedia

Lue myös: Keskustelua kannabiksesta ja pregabaliinista

Kirjoitus on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Tilaa Potilaanlääkärilehden uutiskirje

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Mikkonen

Eija Kalso voisi siirtyä eläkkeelle, hänen asenteellinen suhtautumisensa lääkekannabikseen estää monilta asianmukaisen lääkityksen saamisen, jos tämä kerta oli pitkän pohdinnan tulos. Tuosta hermokipututkimuksesta en tiedejargonin seasta löytänyt sanaakaan kannabiksesta, mutta itse hermo- ja kudosvauriokivuista kärsivänä, ainoa toimiva lääke niiden kurissa pitämiseen on kannabis. Sitten taas lääkekannabiksen merkittävistä haitoista, haittoja ei onneksi aiheuta vahvat opioidit ja muut kipulääkkeet ollenkaan, sekä niistä onkin vallan helppoa päästä eroon, jos terveys kohenee eikä niitä tarvitse, eikun..? Toimittaja joka otti loparit näyttävästi, sai Alaskassa lain muutettua laillistamis liikkeen yhtenä vetäjänä ja nyt on onnellinen lääkekannabisfirman omistaja.

Antti Mikkonen

Kummallista, ettei tästä ole sitten uutisoitu ja päinvastaisilla tuloksilla olevia tutkimuksia on pelkästään tältä vuodelta lukuisia (ilman maksumuureja). Tässä vaikka yksi. "An updated systematic review of randomized controlled trials examining cannabinoids in the treatment of chronic non-cancer pain was conducted according to PRISMA guidelines for systematic reviews reporting on health care outcomes. Eleven trials published since our last review met inclusion criteria. The quality of the trials was excellent. Seven of the trials demonstrated a significant analgesic effect. Several trials also demonstrated improvement in secondary outcomes (e.g., sleep, muscle stiffness and spasticity). Adverse effects most frequently reported such as fatigue and dizziness were mild to moderate in severity and generally well tolerated. This review adds further support that currently available cannabinoids are safe, modestly effective analgesics that provide a reasonable therapeutic option in the management of chronic non-cancer pain." http://link.springer.com/article/10.1007/s11481-015-9600-6

Aki Airomaa

Eija Kalson kaltaisten lääkefirmojen lobbareiden uskottavuus murenee ajan myötä täällä Suomessa, aivan kuten hänen lobbarikollegoillensa on käynyt Yhdysvalloissa.

Lyhytnäköistä toimintaa, saisitte hävetä.