Lauantai 21.10.2017

Autoilun lopettaminen voi masentaa iäkkään kuskin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.3.2016 17:50
  • Kuva: PLL / Katso alta
    Kuva
    Autoilun lopettaminen voi masentaa iäkkään kuskin
|

Autoilusta luopuminen on kova paikka monelle iäkkäälle kuskille. Tuoreen tutkimuksen mukaan sitä voi seurata jopa masennus ja muita terveysongelmia.

Tulosten perusteella autoilun lopettavat sairastuvat masennukseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin autoilua jatkavat ikätoverit. Myös heidän fyysinen, sosiaalinen ja kognitiivinen toimintakykynsä heikkenevät todennäköisemmin, tulokset osoittavat.

Osittain tulokset kuvastavat niitä syitä ja terveysongelmia, joiden takia potilaat lopettavat autoilun, mutta todennäköisesti osa yhteyksistä johtuu myös autoilun lopettamisen vaikutuksista iäkkäiden elämään ja liikkumiseen. Autoilun päättyminen voi mm. vähentää harrastuksia ja sosiaalista elämää, mikä altistaa terveyden ja toimintakyvyn heikkenemiselle. Monille autoilusta luopuminen ja ajoluvan menettäminen voi myös olla psyykkisesti hyvin raskasta.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin kuudentoista tutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa yli 55-vuotiaita autoilusta luopuvia verrattiin samanikäisiin, jotka saivat jatkaa ajamista.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Suomessa on arviolta puoli miljoonaa yli 70-vuotiasta autoilijaa ja heidän määränsä tulee todennäköisesti kasvamaan. Suomessa ajoterveys arvioidaan aina ajokorttia haettaessa tai uusittaessa, mutta esimerkiksi muistisairaudet velvoittavat lääkäreitä arvioimaan potilaidensa ajokykyä ja tarpeen mukaan ilmoittamaan tuloksista viranomaisille. Ammattikuskien ajokykyä seurataan ja arvioidaan tarkemmin.

Driving Cessation and Health Outcomes in Older Adults. Journal of the American Geriatrics Society 2016;64:332–341

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
9 kysymystä: Ajokelpoisuuden arviointi
Liikennelääketieteen professori: Muistisairaudet näkyvät onnettomuustilastoissa yhä useammin

Tilaa Potilaanlääkärilehden uutiskirje

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Vuorivirta

Eiköhän masennus ole helpommin korjattavissa kuin kiduttava kuolema jossain ojanpohjalla vaihdekeppi kaulavaltimossa. Tiedä vaikka olisi joku toinenkin viaton sielä kuolemassa samaan aikaan. Taksit on keksitty. Samoin bussit yms. Kyllä se niin on, että kun pää ei käänny, eikä jalat toimi - ei ole auton rattiin enää mitään asiaa. Syynsä kaikkiin päätöksiin on. Tässä turvallisuus. Niin itse iäkkään ajajan kuin muidenkin sivullisten. Turha asioita romantisoida on.