Keskiviikko 14.11.2018

Vakava varoitus: Eurooppalaiset juovat itsensä hengiltä – Luulitko viinin olevan terveellistä?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.7.2017 10:44
Päivitetty: 
6.7.2017 11:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Halpa viini ja viininjuontiin liitetyt väitetyt terveysvaikutukset lisäävät eurooppalaisten syöpäriskiä.
|

Riippumaton asiantuntijaryhmä United European Gastroenterology on julkaissut synkän ja jyrkkäsanaisen varoituksen eurooppalaisten tuhoisasta alkoholinkulutuksesta. Raportti keskittyy alkoholiin syöpien aiheuttajana ja siitä selviää, että erityisesti viini on vaarallinen altistaja syövälle, Talouselämä kertoo.

Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että suurin osa ihmisistä ei ole tietoinen alkoholin osuudesta paksusuolen ja ruokatorven syövissä.

Esimerkiksi viinin kulutukseen liittyy uskomus kohtuullisen viininjuomisen terveysvaikutuksista. Tämä ei tiettyjen tutkimusten mukaan ole täysin virheellinen käsitys, mutta hyötyjä rapauttaa se, että monilla säännöllisesti juovilla on kuitenkin jonkin tason alkoholiriippuvuus ja siten riski kulutuksen kasvusta – ja ylipäätään kaikki alkoholinkulutus kasvattaa syöpäriskiä. Professori Stephan Haas sanoo raportissa, että kolme kertaa suositeltua määrää enemmän juovilla on kahdeksankertainen riski saada ruokatorven syöpä.

Raportin mukaan eurooppalainen ongelma ovat etenkin halvat viinit, jotka sisältävät paljon muitakin haitallisia ainesosia kuin alkoholi. Suurimman syöpäriskin aiheuttaa mittava halvan viinin litkiminen, jota harrastetaan etenkin Välimeren maissa. Olutta ja viinaa ei kuluteta yhtä suuria määriä, joten niistä ei koidu myöskään yhtä suuria haittoja Euroopan mittakaavassa.

Raportin mukaan Euroopassa havaituista paksusuolen, ruokatorven ja maksan syövistä naisilla 80 prosenttia ja miehillä 57 prosenttia liittyi säännölliseen alkoholinkulutukseen, mikä tarkoitti yli yhtä (naiset) tai kahta (miehet) alkoholiannosta päivittäin. Raportin mukaan Euroopassa tarvitaan ”seisminen asennemuutos” niin sanotun sosiaaliseen juomisen suhteen.

Liettua on raportin mukaan Euroopan kovin maa kuluttamaan alkoholia. Tilastossa mitattiin 15 vuotta täyttäneiden keskimääräinen alkoholinkulutus litroina per vuosi: Liettuassa määrä oli yli 18 litraa. 28 maasta Suomi sijoittui vasta 18:nneksi 11 litralla.

Lue myös: Suomalaisyhtiö väittää uutuuspillerin vähentävän krapulaa – Alkoholitutkija: Ei täysin mahdotonta

Lue myös: Älykäs ihminen juo enemmän alkoholia kuin tyhmä – syy löytyi

Jaa artikkeli:

Kommentit

toni poutiainen

"Luulitko hiivabakteerin ulostetta sisältävän juoman olevan terveellistä?"

Kohtuukäytettynä tuskin tuhoisaa, mutta hölmö saa mielestäni olla, jos joku on luullut sillä olevan terveyttä edistävää vaikutusta. Jollai osa-alueella ehkä, mutta kokonaisuutta katsoessa ei.

Mikko Toivonen

Täysin kiistämätön fakta kuitenkin on, että Keskieuroopan täysin vapaan alkoholin saatavuuden maissa ex. itäblokki poisluettuna, ihmiset elävät pidempään ja paremmassa kunnosssa kuin suomalaiset kieltomentaliteetissään.

Paikalliset Kepu Puskat ovat ilmeisesti tilastoineet kaikki mainitut taudit alkoholista johtuviksi vaikka niin ei välttämättä lainkaan ole.

Kaj Nyyssönen

Vaihtoehto on syödä itsensä kuoliaaksi. Kaikki se ruoka mitä syömme vie hengen ennen pitkää, hautausmaat täynä todisteita tästä.
Ei syömällä kestä sen kauempaa elossa kuin sopivasti juodenkaan.

Aasiassa on maita joissa tuskin juodaan alkohoolia mutta silti keskiikä huitelee 50 vuodessa.