Torstai 17.1.2019

Mihin läski menee, kun ihminen laihtuu? Tutkijat löysivät vastauksen, joka yllättää jopa asiantuntijat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2018 15:00
  • Kuva: Colourbox
    Kuva

Australialaiset tutkijat Ruben Meerman ja Andrew Brown ovat tutkimuksessaan selvittäneet, miten rasva häviää ihmisen kehosta laihtumisen yhteydessä. Osana tutkimustaan he testasivat myös terveysalan asiantuntijoiden tietämystä aiheesta.

Paljastui, että 150:stä lääkäristä, ravitsemusterapeutista ja personal trainerista vain kolme tiesi oikean vastauksen kysymykseen.

Suurin harhakäsitys on tutkimuksen mukaan se, että rasva muuttuisi kehossa energiaksi. Tämä ei heidän mukaansa ole kuitenkaan mahdollista, sillä teoria rikkoisi massan säilymislakia, jota kaikkien kemiallisten reaktioiden on todettu noudattavan. Lain mukaan aineen massa ei muutu riippumatta siitä, miten rakenteet järjestäytyvät.

Jotkut ammattilaisista taas esittivät, että rasva muuttuisi lihakseksi. Sen australialaistutkijat taas tyrmäävät yksinkertaisesti ”mahdottomana”. Oikein ei ole sekään luulo, että rasva poistuisi kehosta suoliston kautta.

Sen sijaan Meerman ja Brown kertovat, että laihtumisen yhteydessä rasva poistuu kehosta samoin, kuin suurin osa muistakin ihmisen syömistä hiiliyhdisteistä: uloshengityksen mukana.

–Rasva muuntuu hiilidioksidiksi ja vedeksi, tutkijat kirjoittavat.

–Hengität ulos hiilidioksidin, ja vesi sekoittuu verenkiertoosi, kunnes se poistuu virtsana tai hikenä.

Tutkijoiden mukaan 10 kilogramman laihtumisesta 8,4 kiloa tulee kehosta ulos hengitysteitä pitkin, ja loppuosa muuntuu vedeksi. Toisin sanoen lähes kaikki painonpudotus häviää kehosta keuhkojen kautta.

–Jokainen sulattamasi hiilihydraatti ja lähes kaikki rasvat muuntuvat hiilidioksidiksi ja vedeksi, tutkijat toteavat.

Sama pätee myös alkoholiin ja proteiineihin, joskin proteiineista osa poistuu kehosta virtsan kuona-aineina.

LUE MYÖS:

Asiantuntijat varoittavat Britanniassa: Millenniaaleista tulossa läskien sukupolvi

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyllähän tuossa logiikka on pettämätön. Mitä lihavampi, sitä enemmän hiiltä sidottu ja mitä laihempi sitä enemmän on hiilidioksidia per ihminen ilmaan lykätty kun syöty on ilman varastointia muutettu hiilidioksidiksi ja vedeksi.

Tämä siis jos irroittaa koko totuudesta yhden osan ja käsittelee sitä koko totuutena

Juha Kuikka

Kyllä se toimii, sillä jos panet itsesi hengittämään tarmokkaasti, niin ainoa tehokas keino siihen on juosta tai rehkiä. Jos kymmenen kilometrin päivittäisen juoksun avulla saat hengityksesi monikertaistettua, huomaat, että se todellakin on auttanut läskien poistumiseen.

Kari Kallio

"Tutkijoiden mukaan 10 kilogramman laihtumisesta 8,4 kiloa tulee kehosta ulos hengitysteitä pitkin, ja loppuosa muuntuu vedeksi. Toisin sanoen lähes kaikki painonpudotus häviää kehosta keuhkojen kautta."
Tarkemmin kun ajattelee, ihan looginen vastaus.