Keskiviikko 21.3.2018

Pieni koe, hätkähdyttävä tulos – Löytyikö lääke parantumattomaan sairauteen?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.10.2015 08:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Parkinsonin tauti on etenevä liikehäiriösairaus, joka alkaa tavallisesti yli 50 vuoden iässä.

Georgetownin yliopiston tutkijat Yhdysvalloissa kertovat, että Parkinsonin taudin oireita on ensi kertaa pystytty parantamaan.

Tutkijat testasivat pienelle potilasjoukolle Tasigna-nimistä lääkettä, jota on aiemmin käytetty leukemian hoidossa.

Tutkijat kertovat yliopiston sivulla, että yksi pyörätuolipotilas sai lääkettä otettuaan kävelykykynsä takaisin ja kaksi puhekykynsä menettänyttä pystyi taas käymään keskusteluita.

Kansainvälisessä lehdistössä arvioidaan, että vaikka potilaita oli kokeessa vain 11, heistä kuitenkin kymmenen oireet paranivat merkittävksi. Uutistoimisto Bloomberg huomauttaa, että tutkimustulos on merkittävä siksikin, ettei Parkinsonin taudille ole tällä hetkellä olemassa parannuskeinoa.

Kokeessa mukana ollut eläkkeellä oleva professori Alan Hoffmann on myös kertonut tilanteensa parantumisesta. Parkinsonin tautia sairastava Hoffmann kertoo, että lääkekuurin seurauksena hän kykeni tyhjentämään roskakorin, laittamaan astiat paikalleen astianpesukoneesta, pesemään pyykkiä, kattamaan pöydän ja jopa ottamaan vastuun grillaamisesta. Ennen lääkkeen ottamista hän ei ollut kyennyt juuri mihinkään kotitöihin.

Tutkijoiden mukaan nyt on erittäin tärkeää tehdä laajempia ja kattavampia tutkimuksia ennen kuin leukemialääkkeen tehosta Parkinsonin taudin hoidossa voidaan sanoa mitään varmaa.

Parkinsonin tauti on parantumaton, hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, joka alkaa yleensä yli 50 vuoden iässä. Se johtuu tietyn keskiaivojen alueen hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta. Syytä tähän ei tiedetä. Lääkityksen avulla oireet voidaan saada hallintaan.

Suomessa oli viime vuonna Parkinson-liiton mukaan 14 000 parkinsonpotilasta. Liiton mukaan kyseessä on kohtalaisen yleinen sairaus.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: