Torstai 23.11.2017

Täysin tuntematon hiukkanen löytymässä? – ”Olisi iso paukku”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.1.2016 10:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    LHC-hiukkaskiihdytin. Kuva: EPA / All Over Press.
|

Suomalaista yhteistyötä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen Cernin kanssa johtava fysiikan professori Paula Eerola kommentoi mahdollista uutta hiukkaslöydöstä.

Cernin jättikiihdyttimen kokeissa on löytynyt loppuvuodesta 2015 merkkejä täysin tuntemattomasta painavasta hiukkasesta.

- Olisi kyllä iso paukku, jos siellä todella olisi uusi 750 GeV:n painava hiukkanen, tämä olisi vielä Higgsin hiukkastakin merkittävämpi löytö, Eerola sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

On kuitenkin mahdollista, että kyseessä oli pelkkä tilastollinen satunnaisheilahtelu.

- Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että ATLAS- ja CMS-kokeet havaitsivat samanlaisen ilmiön toisistaan tietämättä. Tänä vuonna kerättävän datan avulla signaalit voidaan sitten joko vahvistaa tai todistaa ettei niitä ole, Eerola kertoo.

Eerola aloitti tämän vuoden alussa Fysiikan tutkimuslaitoksen johtajana. Hän jatkaa myös Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana.

- LHC-kiihdyttimellä toimivat kokeet ovat nyt tuotteliaimmassa vaiheessaan. Viime vuonna kiihdyttimen törmäysenergia nostettiin ennätykselliseen 13 TeV:in, ja tällä energialla dataa kerätään vuoden 2018 loppuun. Tulossa on siis vielä valtavasti dataa ja hyvin paljon tieteellisiä tuloksia, Eerola sanoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: