Lauantai 23.9.2017

Tuhoisa trendi? – ”6 g kahvia, 3 g jätettä – kielletään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2016 17:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kapselikahveista on tullut iso tredi maailmalla. Arkistokuva.
|

Hampurin kaupunki Saksassa on päättänyt ensimmäisenä maailmassa kieltää kahvikapseleiden käytön kaikissa julkisissa virastoissa. Hampurin ympäristösyistä tehdystä ratkaisusta on uutisoitu ympäri maailmaa ja sen koetaan lähettävän voimakkaan viestin myös kuluttajille.

Hampurin ympäristö- ja energiaosaston edustaja Jan Dube on kertonut tiedotusvälineille, että kahvikapselipakkaukset ovat tarpeetonta resurssien kulutusta ja jätettä. Kapseleita ei myöskään ole aina helppoa kierrättää.

– Siinä on kuusi grammaa kahvia kolmen gramman pakkauksessa. Me Hampurissa ajattelimme, että näitä ei pitäisi ostaa veronmaksajien rahoilla, Dube sanoo.

ScienceAlert-sivuston mielestä kahvikapselitrendi on erittäin tuhoisa ympäristölle. Samansuuntaiseen lopputulokseen päätyy myös BBC, joka selvityksessään kuitenkin toteaa, että kahvivalmistajat ovat parantaneet tuotteidensa kierrätettävyyttä.

Piotr Barczak Euroopan ympäristötoimistosta kuitenkin huomauttaa BBC:llä, että kierrättäminen ei poista alkuperäistä ongelmaa, jätteen määrän lisääntymistä.

– Tarkoitus on vähentää sitä tavaran määrää, jota meidän on heitettävä pois tai kierrätettävä, hän toteaa.

Kapselikahvi on kasvattanut kovaa vauhtia suosiotaan ympäro maailmaa. Kapseleiden myynti kasvaa yhdeksän prosentin vuosivauhtia, kun kahvimarkkina ylipäänsä kasvaa alle kahden prosentin luokkaa, BBC kertoo.

CNN puolestaan nostaa esille sen, että Hampuri ei kiellä ainoastaan kahvikapseleita vaan myös koko joukon muita tuotteita, muun muassa kertakäyttöastiat ja juomat kertakäyttöpakkauksissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Esimerkkinä voin mainita, että tässä päivänä eräänä huomasin tarvitsevani muutaman liittimen, no tilasinpa netistä sitten parikymmentä kappaletta. Tulivat, ja rupesin äimistelemään paketin kokoa. Ensin oli tuollainen tietosanakirjan kokoinen laatikko, aikani kaivelin, ja löytyihän sieltä styroxin seasta muovinen paketti, jossa oli liittimiä. No, sitten avaamaan sitä pakettia, mutta eipäs se nyt niin vaan onnistunut, tarvittiin tuhdit sakset, oli sen verran paksua muovia. Sattui olemaan tarkkuusvaaka pöydällä, joten päätinpä punnita paljonko oli pakkausmateriaalin osuus toimituksessa. Se oli kutakuinkin prikuulleen 99%! Siinä liittimien pakkauksessakin oli muovia viisi kertaa sen verran, kuin liittimissä! Onko tässä enää mitään järkeä?

Seppo Harkönen

Joopa joo! Samanlainen kokemus. Tilasin kynnenkokoisen anturin tulostimeeni näennäisesti suomalailta toimijalta. Toimitus tapahtui kuitenkin Ruotsista sikäläisen logistiikkayhtiön suorituksena. Seurasin sen vaiheita. Ensin Turkuun, jossa välikuormaus, sitten jakelukeskukseen Lahdessa, josta taas uudella kulkuvälineellä Etelä-Karjalaan. Sitten Postimme toi ilmoituksen, että lähetys on noudettavissa lähimmästä Matkahuollon asioimispisteestä, etäisyys kotoani 6 km. Hyvin oli pakattu. Toimituskustannukset olivat 16 €, anturin hinta 12 €. Ihmettelin ääneen, miksi ei voitu laittaa kirjekuoreen (postimerkki 3 SEK) ja lähetys olisi ollut kirjelaatikossani. Ei ole vielä tullut vastausta.

Unto Toivainen

Verkkokaupat eivät halua käyttää nykyisellään kirjepostia tuotteiden toimittamiseen, koska siihen ei saa vastaanottokuittausta.

Ilman vastaanottokuittausta myyjä on hyvin heikoilla tilanteessa, jossa ostaja reklamoi, ettei ole saanut tuotetta.

Siksi.

Ilkka Sorri

Tulipa sorruttua minunkin Dolce Gusto -laitteeseen, kun sain oikeastaan kaupan päälle ostaessani reilusti kapseleita ...

Ei siinä kyllä mitään muuta järkeä ole, kuin että saa espressoa siistimmin, kuin mutterikeittimellä. Niissä pikakahvi- ja tee-juomissa ei sitten yhtään mitään järkeä: Vedenkeitin on kätevämpi.

Rupesin aika pian futsailemaan, josko hankkisi täytettäviä kapseleita. 3kpl muovisia saa ~15€ hintaan ja olipa kiinassa teräksinenkin ~60$ hintaan. Onko se sitten enää yhtään helpompaa tai siistimpää, kuin perinteisellä espressokeittimellä ... ?!?

Voisi kieltää koko systeemin samantien!

Irja Laamanen

DeLonghi ollut monta vuotta. Jauhaa pavut. Hiukan sotkuista, mutta kahvijätteet saa kasvimaalle tai kompostiin. Hyvänmakuinen kahvi. Tekee myös cappuccinoa. Ei saastuta luontoa ja kahvia tulee sen verran, kun kerralla haluaa juoda. Ei mene hukkaan kuten perinteisissä keittimissä. Toki isommalle joukolle tarjotessa ei ihan kätevä ja nopea.

Jorkka Jaatinen

Ihmettelin nykyihmisen laiskuutta, kun nuo kapselikoneet ilmestyivät. Eikö enää jakseta mitata kahvipuruja tavalliseen keittimeen?

Itse tahdon tehdä omia kahvisekoituksia, säätää purujen määrää ja jauhamiskarkeuksia. Miten nuo asiat tehdään kapseleilla?

Jorma Pekonen

Kapselikoneet kuuluvat kyllä turhakehyödykkeiden kärkikastiin. Papujen jauhamisessa itse saattaa olla kyllä tolkkua, mutta silloinkaan ei itse kahvin tekoon tarvita välttämättä parin kolmen euron hintaista Melita suppiloa enempää.

Päivi Tyni

Kissa ei pärjää pelkällä kalalla. Särkiä ei ole kaikilla saatavilla, esim. kaupungissa. Kissanhiekka on bentoniittia tai puupuristetta, joka imee kosteuden ja peittää hajut. Tavallinen maasta löytyvä hiekka ei toimi näin.