Sunnuntai 19.5.2019

Pokémon Go -ilmiö räjähti maailmalla – Psykologi: Peli auttaa masentuneita vahingossa

Luotu: 
12.7.2016 15:47
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvassa Pokémon Go -pelaaja Alankomaissa.
|

Vasta vajaa viikko sitten julkaistu Pokémon Go -älypuhelinpeli on saanut aikaan valtavan villityksen ympäri maailmaa. Sosiaalinen media on täyttynyt ihmisten kokemuksista peliä pelatessa.

Nyt psykologi John M. Grohol kertoo blogissaan, että peli saattaa auttaa jopa masennuksesta tai muista mielenterveysongelmista kärsiviä.

Pokémon Gossa 1990-luvulta tutut Pokémon-hahmot ilmestyvät virtuaalisina matkapuhelimen näytölle todelliseen ympäristöön. Pelaajan tehtävänä on saada virtuaalihahmoja kiinni.

Moni pelaaja raportoi yllättyneensä itsekin, miten paljon hahmoja jahdatessa tulee liikuttua. Tieteellistä selvitystä uutuuspelistä ei ole ehditty tehdä, mutta Grohol toteaa aiempien tutkimusten osoittaneen, että liikunta auttaa suuresti masennuksesta kärsiviä. Samaan aikaan fyysiset suoritukset ja masennus ovat haastava yhtälö, johon Pokémon-peli näyttää tuovan apua.

Psykologi Grohol pitää myönteisenä sitä, että ihmiset menevät ulos ja liikkuvat, vaikkakin samalla pelaavat peliä.

– Kävely on kävelyä, vaikka motiivi siihen olisikin pelin pelaaminen, hän kirjoittaa.

Mielenterveysongelmista kärsiville fyysinen suoritus saattaa olla mahdoton ajatus, kun taas ahdistuksesta kärsivien voi olla vaikea liikkua ihmisten ilmoilla.

Grohol on ilmoinen siitä, että pelillä on tällainen positiivinen sivuvaikutus. Samaan tähdänneet muut sovellukset eivät ole onnistuneet tavoitteissaan parantaa mielenterveysongelmaisten tilannetta.

Pelillä on ollut tosin myös toisenlaisiakin seurauksia. Brittilehti Independentin mukaan teinityttö löysi ruumiin pelatessaan peliä.

Lue myös: Hurja suosio: Pokemon Gossa vietetään enemmän aikaa kuin WhatsAppissa

Lue myös: Tässäkö Suomen ”seuraava peliala”? – Suomalaisyhtiö saa hahmot hyppäämään ulos ruudusta

Jaa artikkeli: