Maanantai 27.5.2019

Geenitutkijat yllättyivät: Eurooppa on nyt jaettu suomalaisiin ja ”ei-suomalaisiin”

Luotu: 
18.8.2016 20:21
Päivitetty: 
24.8.2016 13:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaiset eroavat perimältään muista eurooppalaisista niin selvästi, että heidät pitää luokitella omaksi väestökseen, geenitutkijat katsovat. ”Kaikki muut väestöt menevät kuvaajassa ihan toiselle alueelle. Suomi on siellä aina omassa ryhmässään, Suomea ei voi laskea mukaan mihinkään”, naurahtaa professori Markku Laakso.
|

”Suomalaiset” ja ”ei-suomalaiset”. Näihin kahteen ryhmään jaetaan eurooppalaiset tuoreessa Nature-tiedejulkaisussa ilmestyneessä väestöjen geeniperimän tutkimuksessa.

– Termi eurooppalainen viittaa tästä lähtien [tutkimuksessa] ei-suomalaisiin eurooppalaisiin, tutkimusartikkelissa todetaan.

Suomalaisten geeniperimä on tiedetty erikoislaatuiseksi, mutta vasta nyt tiedetään, että Suomen väestö on Euroopassa täysin ainutlaatuinen tapaus. Suomalaiset ovat perimältään niin erilaisia muista eurooppalaisista, että heidät pitää luokitella omaksi väestökseen, summataan Itä-Suomen yliopiston tutkimustiedotteessa.

Tutkimuksessa analysoitiin yli 60 000 ihmisen eksomia eli koko perimän proteiineja koodaavaa osaa. Mukana oli väestöotoksia Euroopasta, Afrikasta, Etelä- ja Itä-Aasiasta sekä Amerikan mantereelta. Tarkoituksena oli selvittää erilaisten etnisten ryhmien geenimuutoksia.

Suomalaisten geeniperimän analyysi ei kuulunut millään tavoin tutkimuksen lähtökohtiin, kertoo tutkimuksen tekijöihin lukeutuva palkittu diabeteksen geneettisten taustatekijöiden tutkija, professori Markku Laakso. Suomi yksinkertaisesti nousi esiin tutkimusaineistosta, mikä yllätti tutkijat.

–Jos sellaisella matemaattisella mallinnuksella laitetaan kaikki tämä geenitieto samaan tietokoneanalyysiin, niin kaikki muut väestöt menevät kuvaajassa ihan toiselle alueelle. Suomi on siellä aina omassa ryhmässään, Suomea ei voi laskea mukaan mihinkään, Laakso kertoo naurahtaen Uudelle Suomelle.

– Se on ihan oikein sanoa, että suomalaiset eivät ole eurooppalaisia, kun ne eivät muistuta geneettisesti muita eurooppalaisia. Mutta suomalaiset eivät ole myöskään aasialaisia, kun eivät muistuta niitäkään. Suomalaiset eivät tässä suhteessa geneettisesti muistuta ketään.

Sanapari tässä suhteessa viittaa siihen, että tuoreessa tutkimusartikkelissa suomalaisten geeniperimän erilaisuudesta kertovat erityisesti kaksi seikkaa. Jo aiemmin on tiedetty, että suomalaisilla esiintyy tiettyjä taudinaiheuttaja-geenivirheitä, joita ei ole havaittu missään muussa maassa. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että suomalaisilla esiintyy muihin eurooppalaisiin tai aasialaisiin väestöihin verrattuna runsaasti enemmän geenimuutoksia, joiden esiintyvyys väestössä on kohtalaisen yleinen, 1–5 prosenttia.

– Tämän takia Suomi on artikkelissa omanaan. On ”Finns”, ja sitten on ”Europeans”. Niitä ei saada mahtumaan samaan, Laakso toteaa.

Laakso muistuttaa kuitenkin, että väestössä hyvin yleiset geenimuutokset ovat varsin samankaltaisia joka maassa, eri puolilla maailmaa.

Päivitys: Tähän uutiseen liittyen on jälkikäteen julkaistu ulkopuolisten suomalaistutkijoiden ryhmän kommenttikirjoitus, jossa väitteitä täsmennetään tai kiistetään.

Itä-Suomi on ”isolaatti”

”Suomi ei ole isolaatti kokonaisuudessaan, Suomi on isolaatti Itä-Suomen kohdalta”

Suomalaisten geeniperimä eroaa muista siksi, että Suomi on historiassaan ollut osittainen isolaatti, muusta maailmasta eristäytynyt alue. Tässä isolaatissa väestön geeniperimä on alkanut muuttua suuntaan, johon se ei ole kehittynyt missään muualla. Laakso mainitsee esimerkkeinä muista maailman isolaattiväestöistä grönlantilaiset, islantilaiset sekä sardinialaiset.

Suomessa erityinen isolaattialue on ollut Itä-Suomi, Laakso tarkentaa, ja toisaalta pohjoinen, jonne väki on valunut idästä. Tutkimuksessa suomalaisotos oli eri puolilta maata, mutta itäsuomalaisuus näkyy tuloksissa.

– Suomi ei ole isolaatti kokonaisuudessaan, Suomi on isolaatti Itä-Suomen kohdalta, professori toteaa.

– Tässäkin AKT2-geenin tapauksessa [vain suomalaisilla esiintyvä geenimuutos] huomattiin, että sitä on juuri Itä-Suomessa ja erityisesti Pohjois-Karjalassa.

Tähän vaikuttavat hänen mukaansa monet maantieteelliset ja historialliset tekijät, mutta eriytyminen on oikeastaan aika myöhäinen ilmiö. Laakson mukaan väestön isolaatioon olisi vaikuttanut Suomen 1300-luvulla halkaissut Pähkinäsaaren rauhan raja, joka kulki Viipurin seudulta Saimaan rannoille ja Pohjanlahdelle asti.

– Siinä idän puolella on todellinen isolaatti. Sille on tämmöisiä syitä, että on ollut vuosisatojen nälänhätää, johon on kuollut paljon ihmisiä, ja sinne pullonpohjalle jäänyt väki on sitten alkanut lisääntyä. Siinä väestön geenipooli on sitten erilaistunut, Laakso kertoo.

– Pähkinäsaaren rauhan raja jätti paljon järviä länsipuolelleen, ja ihmiset menivät naimisiin sillä puolella järveä, millä satuttiin asumaan.

Historian professori: Pähkinäsaaren rauhan raja ei selitä geeniperimän eroja

Tulkinta Pähkinäsaaren rauhan rajan vaikutuksesta suomalaisten perimään on kuultu aiemminkin, mutta se ei saa tukea historiantutkijoilta. Yleisen historian professori Jukka Korpela Itä-Suomen yliopistosta sanoo Uudelle Suomelle, että vaikka geeniperimän todelliset erot näyttävätkin jakautuvan tämän rajan mukaisesti, ei itse Pähkinäsaaren rauhan raja selitä asiaa.

Korpela on pitkään tuonut julkisuudessa esiin, että 1300-luvulla ei ollut olemassa nykyaikaista käsitystä valtioiden rajoista. Hänen mukaansa Pähkinäsaaren rauhan rajaa ei koskaan varsinaista vedetty, eikä se estänyt ihmisten liikkumista tai merkinnyt silloisille suomalaisille mitään.

– Sen takia raja ei ole ohjannut genetiikkaa, Korpela toteaa.

Samaan aikaan on Korpelan mukaan totta, että ihmisten muuttoliike ja erilaisten vaikutusten leviämiset kulkivat ikään kuin tätä rajaa noudattaen. Tämä on Korpelan mukaan sattumaa ja johtuu lähinnä luonnonolosuhteista – etenkin vesistöistä – eikä ”rajanvedosta”.

– Syy siihen, että Pähkinäsaaren rauhan raja näyttää ohjanneen genetiikkaa on se, että täällä kuljettiin vesistöjä pitkin. Ja vesistöt näyttävät olevan Pähkinäsaaren rauhan rajan suuntaisia. Siten kulkivat perheenhakeminen ja vuotuiset kierrot, Korpela kertoo.

Samainen raja jakaa Suomen väestöä myös esimerkiksi taloudellisesti nykyisinkin, Korpela lisää.

Professori Markku Laakson mukaan yksi selittäjä geeniperimän eroille on lisäksi se, että Suomea aiemmin asuttaneen ruotsalaisväestön seuraksi saapui muutama sata vuotta sitten idästä ihmisiä, jotka keskittyivät ”Itä-Suomen isolaattiin”. Hänen mukaansa suomalaiset eivät silti ole perimältään myöskään venäläisiä, joskin venäläisten perimästä on vain vähän tutkimusta.

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että Suomen sisäiset väestön geeniperimän erot ovat harvinaiset suuret. Itäsuomalaisten perimä eroaa länsisuomalaisten perimästä enemmän kuin englantilaisten perimä saksalaisesta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Angervuori

Sekä geeneettisissä että etymologisissa kielitutkimuksissa sukulaisuuksia näyttää löytyvän milloin mistäkin: Moskovan lähistöltä Venäjältä, Hollannista, Baskimaasta, Mesopotamiasta (kaksoisvirran maa) ja tietenkin myös Ruotsista, Tanskasta ja Virosta.
-Varmaakin tutkimusmenetelmien kohina antaa satunnaisesti yhtäläisyyksiä eri suunnille.
Oikea vastaus: Kaikki Eurooppalaiset kansat ovat sieltä Volgan mutkasta kotoisin. Ne ovat vaeltaneet ennemmin tai myöhemmin Euroopan alueelle jääkauden jälkeen.

Anne Lindell

Aliens, avaruusolioita ... "Tähtiläisiä" ... jep jep ... Eräät heberaealaisia sukujuuria tutkineet väittävät, että olemme hebralaisen eli juutalaisen kadonnen Danin sukujuurta. Muitatte kai Vanhasta Testamentista ne 12 Jaakobin poikien sukujuurta. Danin suku lähti perimätietojen mukaan juuri pohjoiseen. Suomessa ja Israelissa (juutalaiset) letittävät vehnäpullan samalla lailla ... ei missään muualla maailmassa ("sabatti"-venhnänen) . Suomen karhukoirarotu on samaa rotua kuin juutalaisten villikoirarotu. Ytäläisyyksiä oli muitakin, mutta en nyt viitsi alkaa etsimään niitä mistään netistä.

rita casanueva

Kyseessa on juutalaisten leipa, Jalá. Jota syodaan ympari maailmaa. Taas letitetty leipa makea tai ei makea loytyy ihan joka kulttuurista ja maasta.
En usko etta juutalaista koiraa on olemassakaan. Canaan koiraa tiedetaan esiintyvan Lahi-idassa tuhansien vuosien takaa. En ihan allekirjoittaisi sita etta edella mainitut koirat ovat samaa rotua. Edelleen juutalaisuus on uskonto ja Israel on valtio jossa useat eri uskokunnat (juutalaiset 75%, islam 16% plus muut pienemmat uskokunnat) asuvat.

Tapio Ukkola

Olen samaa mieltä Annen esittämän ajatuksen kanssa. Kaverini on tutkinut hebrean ja suomen kielen sanoja ja löytänyt hämmästyttäviä yhtymäkohtia etenkin Itä-Suomessa esiintyvissä sanoissa. Ei tuo mitään sattumaa voi olla vaan juutalaisia on tullut tänne Volgaa pitkin ja asettunut asumaan niemellemme.

On hämmästyttävää kuinka vähän tätä yhteyttämme juutalaisiin juuriimme tutkitaan. Tai no, eipä tuo hämmästytä, kun seuraa maailman politiikkaa, jolla on juutalaisvihamieliset tarkoitusperät.

Heikki Paananen

Suurin uutinen lie, että tämä tulee geenitutkijoille yllätyksenä. Eikös nuo mies- ja naislinjat ole jo aika hyvin tunnettu?

Tieto mahtaa olla alika kova isku monelle ns. paremmalle ihmiselle(tm). Kunhan tästä vielä DNA-analyysit halpenevat, moni taitaa rynniä testeihin hakeakseen todistusta olevansa oikea eurooppalainen.

Ari Tähti

Mikä olikaan muuten eurooppalaisuuden määritelmä? Olen aina pitänyt sitä maantieteellisenä käsitteenä, mutta se onkin nähtävästi geneettinen. Rotumääritelmä? Puhdas arj... eurooppalainen rotu, minkälainen se on? Pitääkö alkaa mittailemaan kallon ympäryksiä?

Ei vaan, uutinen menee kategoriaan "parahdukset". Suomalaiset halutaan täkäläisessä keskustelussa yleistää johonkin outoon marginaaliin. Viinapäämme on huono. Vastaväitteet kielletty, koska olemme suomalaisia. Siksi olemme myös sisäänpäin kääntyneitä. Siksi ajamme autolla suojatien yli. Siksi olemme väkivaltaan taipuvaisia. Tämä oli tämän keskustelun uusi ennätys : emmehän ole edes eurooppalaisia.

Jep jep...

Matti Hytölä

Pitäisikö tätä harvinaista geeniperimää jotenkin suojella? Suojellaanhan harvinaisia eläinlajeja ja kasvejakin ja kaikenmaailman ötököitä. Pitäisikö pyytää WWF ja Greenpeace apuun jotta tämä omituinen pohjoinen kansa säästyisi? Voitaisiinko tuolla perusteella jäädä reservaatiksi ja YK:n elätiksi?

Vai pitäisikö suomalaista geeniperimää rikastuttaa vaikkapa enempi afrikkalaiseen suuntaan?

Pekka Orava

ofofessori Julku joka aikoinaan tutki Pähkinäsaaren rajan asukkaiden geeniperimää löysi pohjoisempaa enemmän ns saamelaisgeenejä? Liekö tarkoittanut samaa havaintoa? Raja oli aikoinaan myös kulttuuriraja jossa itäpuolen eräkulttuurin merkityistä väestökehitykseen ei ole riittävästi huomioitu? Mielenkiintoinen lisä joka tapauksessa ns saamelaiskeskusteluumme!
essPr

Petri Villa

Mielenkiintoinen mutta ei uutinen. Itä-Suomalaiset olemme kyllä omanlaisiamme, mutta kyllä riittävän eurooppalaisia. Sardinialaiset ja grönlantilaisetkin ovat eurooppalaisia. Ja baskit. Iso selitys tulee maanviljelyn harjoittamisesta Suomessa Lähi-Idästä tuoduilla viljalajikkeilla. Ja vastustuskyvyttömyydellä eurooppalaisia epidemioita vastaan. Ja kylmillä ajanjaksolla ja jopa seitsemällä perättäisellä katovuodella. Saagojen Fimbulvetr saattoi olla historiallinen tapahtuma, jolloin suuri osa väestöstä kuoli nälkään.

Hannu Kokko

Turkkilais-Iranilaista sukujuurta oleva heimo, ennen muuttoa hunni - ja venäläisheimojen kanssa yhdessä ollut metsästäjä heimo, joka asettui jo 1000 vuotta ennen heitä asuneiden Karjalalaisen kansan ja Ruåtsilaisten etu- ylä- tai takapihalle, riippuen mistä suunnasta katsoo. Selittää osaltaan myös jatkuvan tarpeen selitellä olemassaolonsa oikeutusta nykysijoihinsa.
Kätevää ollut olla Kävelevä ihminen, Human Being.

Eero Nevalainen

Mielenkiintoinen muotoilu tuo "Suomea asuttaneen ruotsalaisväestön seuraksi". Tuo "ruotsalaisen" määritelmä toki venyy poliittisista syistä niin pitkälle kuin on tarpeen, vaikka geneettisiä erojakin löytyisi... eräille porukoille olisi vähän liian haastavaa hyväksyä ajatusta että historiallisesti kaikkia ihmisiä ei voisikaan velvoittaa kategorisesti "ruotsalaisiksi" kieltä myöten.

anna maijanen

LInjassa.

(Tultiin jääkauden jälkeisen meren saaristoon 12 k vuotta sitten. Eipä silloin Euroopassa ketään vielä ollut missään. )

Mahdollisesti olemme sumerilaisia.

Korkea kulttuuri jo varhain, runoutta, musisointia.

Kuten kansanrunouden kertymästä - maailman suurin - nähdään, meillä ollut aina estetiikka suhteena elämään. Ilmeisesti siis aika helpolla selvitty elämässä muuten - turvallisuus, ravinto ollut hallussa.

Tapio Mäkeläinen

Brutaalisti pelkkä empiria osoittaa tuloksen oikeaksi. Missään muualla nk länsimaassa ei aikuiset miehet kuseskele auton vieressä pientareelle ja ensimmäisenä aurinkoisena kevätpäivänä kävele ilman paitaa mellakkatölkki kädessä örveltämässä.
Tätä ei nä suomenruotsalaisilla alueilla eikä Affenanmaalla.
Näin se vaan on. Jopa Kehä I todistaa väitteeni.

Tapani Moilanen

Minunkin suku on tullut idästä,venäläinen on puhunut minulle venäjää vaikka en osaa sitä kuin 4 sanaa.Afgaani on luullut minua maahanmuuttajaksi ja suomen suomalainen kysynyt "puhunko Suomea.Myös B veriryhmä viittaa itään jossa etenkin intialaisilla se on yleisin veriryhmä.Julmat raateluhampaani viittavat lihansyöntiin.Viljasta menee pötsi sekaisin,hyvä koordinaationi vittaa kiipeilyihin Himalajan rinteisillä ja irtonoainen lanneranka intialaisiin pyhiin miehiin.Perkeleenmoinen sitkeys mongoleihin.Minulla ei ole mitään hävettävää esi-isistäni jos siinä ei yhtään virtaa hurriverta :)

Hannu Koho

Selitys löytynee tutkimuksista, joiden mukaan suomensukuisten kansojen esi-isät asuttivat Eurooppaa ensimmäisenä jään reunan paetessa pohjoiseen. Ns. indoeurooppalaiset ym. tulivat sitten perässä. Selkein 'alkuperäisten eurooppalaisten' isolaatti jäi sitten Järvi-Suomeen...

Timo Huolman

"Professori Markku Laakson mukaan yksi selittäjä geeniperimän eroille on lisäksi se, että Suomea aiemmin asuttaneen ruotsalaisväestön seuraksi saapui muutama sata vuotta sitten idästä ihmisiä, jotka keskittyivät ”Itä-Suomen isolaattiin”. Hänen mukaansa suomalaiset eivät silti ole perimältään myöskään venäläisiä, joskin venäläisten perimästä on vain vähän tutkimusta."

Väittämä on harhaanjohtava, Suomea ei asuta ruotsalaisväestö, esimerkiksi Ruotsissakin sangen yleinen miespuolinen I hablotyyppi jakautui omiksi suomalaisiksi ja ruotsalaisiksi populaatioikseen jo ennen indoeurooppalaista vaikutusta, ruotsalaiseksi laskettavaa variaatiota on Suomen länsirannikonkin I hablotyypin miehistä (n. 25%) vain muutaman prosentin osuus.
Kyseessä on pohjoiseurooppalainen alkuperäispopulaatio, ei ruotsalainen, ei suomalainen ja jolla on omat suomalaiset erityispiirteensä.

"–Jos sellaisella matemaattisella mallinnuksella laitetaan kaikki tämä geenitieto samaan tietokoneanalyysiin, niin kaikki muut väestöt menevät kuvaajassa ihan toiselle alueelle. Suomi on siellä aina omassa ryhmässään, Suomea ei voi laskea mukaan mihinkään, Laakso kertoo naurahtaen Uudelle Suomelle."

Kyllä, näin tapahtuu kun nykysuomalaisten geenejä verrataan euroopan nykypopulaatioihin, kun taas antropologit ovat löytäneet, että ennen indoeurooppalaista vaikutusta, yli 5000 vuotta vanhat geeninäytteet muistuttavat sukulinjoiltaan nykyeurooppalaisista ehkä eniten nykysuomalaisia,
joten hieman kärjistetysti ja osin perustellustikin voidaan spekuloida, että itseasiassa eurooppalaiset itse eivät ole eurooppalaisia,
sen sijaan suomalaiset ovat vanhimpia yhä elossa olevia eurooppalaisia.

Timo Huolman

itse itseäni lainaten, tarkennuskorjaus

"Kyseessä on pohjoiseurooppalainen alkuperäispopulaatio, ei ruotsalainen, ei suomalainen ja jolla on omat suomalaiset erityispiirteensä."

Tarkoitin sanoa, että: kyseessä on jääkauden jälkeen pohjoiseurooppaan siirtynyt eurooppalainen alkuperäispopulaatio, ei ruotsalainen, eikä suomalainen ja jolle on kehittynyt omat suomalaiset erityispiirteensä, länsisuomalainen ja ruotsalainen vuorovaikuttaminen on vuosituhansien ajan ollut lähinnä kulttuurillista, eikä niinkään väestöliikettä.

Timo Huolman

Suomalaisen ja ruotsalaisen I hablotyypin joitain tuhansia vuosia sitten tapahtunut rajanveto, luultavasti ainakin osittain indoeurooppalaisen kulttuurivaikutuksen ja immigraation seurauksena, on yhä jotenkin nähtävissä keski- ja pohjoisruotsissa, ns. goottien(tanskalaiset eteläruotsi) ja kvennien(selkämeren itä- ja länsipuoli, sekä perämeri) aluerajoilla.

Olavi Nieminen

Nyt kun selvitettäisiin, mistä olemme lähtöisin.
Sitten pitäisi selvittää Aatamin ja Eevan asuinpaikka ja miten se osuu meihin!!!
Sitten polku alkukodista tänne. Mikähän meidät tänne johdatti ja missä erosimme muusta porukasta?
Kalevalakin voi nousta uuteen valoon. Pariisin prof. Jegor Reznikof löysi yhtymäkohtia Kreikan antiikin tarustoon ja on tutkinut sitä.

Mikko Mertanen

eiköhän se kalevala liity tähän oon jo 1.5v haastanu nwo.ta facebookissa V(5)äi(1)nämöi(1)sen uudella tulemisella. 3D 7 CHAKRA 777 THC SHAPESHIFTER VS. 666. Me eletään luodussa maailmassa ja nyt tulee loppu jollekkin ajalle.