Sunnuntai 27.5.2018

Tutkimus: Älypuhelinten käytöllä terveysvaikutuksia - tilanne vakava erityisesti nuorten kohdalla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.4.2017 19:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    The Spine Journal -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo hälyttäviä tietoja älypuhelinaktiivien selän ja niskan kunnosta.
|

Älypuhelinten jatkuvasta käytöstä ja sen mahdollisista haitoista on käyty kiivasta keskustelua jo vuosia. Nyt ainakin yksi konkreettinen vaiva on löytynyt. Jatkuva luurin tuijottaminen nimittäin tekee hallaa niskalle ja selälle.

Cbc:n uutisen mukaan The Spine Journal -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo hälyttäviä tietoja älypuhelinaktiivien selän ja niskan kunnosta. Tilanne on vakava erityisesti nuorten potilaiden kohdalla. Nuorison niskassa ei pitäisi vielä olla mitään vikaa, mutta jatkuva älypuhelimen käyttö on saanut aikaan esimerkiksi välilevynpullistumia. Ihmisen niska kaartuu luonnostaan hieman taakse, mutta nykyisin röntgen-kuvissa näkyy selvä muutos hienoiseen eteenpäinkallistukseen.

Ihmisen pää painaa pystyasennossa noin 4,5 - 5,5 kiloa. Jo viidentoista asteen kallistus nostaa niskan rasituksen vastaamaan 12 kiloa. Kuudessakymmenessä asteessa niska kannattelee jo 27 kiloa.

Tutkijat suosittelevat erilaisia keinoja rasituksen vähentämiseen. Puhelinta voi esimerkiksi yrittää pitää ylempänä, jolloin päätä ei tarvitse kallistaa niin paljoa. Tosin samalla rasitetaan olkapäitä suuresti. Selkärangalle on jo avuksi, jos puhelinta pidellään ja käytetään kahdella kädellä, näin selkärankaan kohdistuva rasitus on symmetrinen.

Kannattaa myös pitää taukoa ja jumpata selkää ja niskaa, jopa pieni muutaman sekunnin mikrotauko vähentää kudosvaurioita.

Lähde: Tivi

Jaa artikkeli: