Perjantai 20.7.2018

Uutuuslaite päästettiin irti Helsingissä – näin Pohjois-Euroopan ensimmäinen meriroskis nielee Itämerta puhtaaksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.5.2017 09:52
Päivitetty: 
10.5.2017 09:58
  • Kuva: Wärtsilä / Seabin Project
    Kuva

Pohjois-Euroopan ensimmäinen roskia kitaansa imaiseva Seabin-meriroskis on laskettu vesille Helsingin Uunisaaressa.

Tekniikka&Talous kertoo, että Seabin Projectin pilotissa partnerina toimiva Wärtsilä on lahjoittanut kaksi meriroskista Helsingin kaupungille ja Helsingin Satamalle kokeilua varten. Suomen lisäksi projektilla on kuusi pilottipartneria maailmalla. Ne raportoivat kokeilun aikana meriroskisten toiminnasta.

Kelluva meriroskis sijoitetaan veteen pienvenesatamissa, telakoilla sekä purje- ja kauppasatamissa, joissa se kerää talteen vedessä ajelehtivat roskat. Pintavesi imetään roskiksen keräyspussisuodattimen läpi. Kun vesi sen jälkeen pumpataan takaisin satama-altaaseen, roskat jäävät talteen keräyspussiin, josta ne hävitetään asianmukaisesti. Laite voi myös kerätä talteen osan veden pinnalla ajelehtivista öljyistä ja muista epäpuhtauksista.

– Meriroskis kiinnittää huomiota merten muoviroskaan, joka on yksi maailman suurimmista ympäristöongelmista. Se jauhautuu pieniksi mikromuovipartikkeleiksi, jotka päätyvät kalojen kautta lopulta ihmiseen, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki sanoo.

Lähde: Tekniikka&Talous

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

En haluaisi olla skeptinen teoriassa hyvässä aikeessa, mutta ajatelkaapa hyvät ihmiset vesialueiden kokoa ihan tässä Helsingin sisäraarisatossakin ja tuon "onnettoman" "syklonitynnyrin" kokoa ja mahdollisuutta kerätä sitä roskaa.

Kyllä toimivan ratkaisun täytyy tulla ihmisten tehokkaan asennekoulutuksen ja roskaamisrangaistuksen yhteisvaikutuksesta.

Jos roskaamisrangaistuksesta tehdään todella tuntuva kuten esimerkiksi Singaporessa ja sitä valvotaan, niin sxe taatusti vähenee radikaalista

Teemu Terava

Roskat kulkevat veden virtausten mukana ja kertyvät tiettyihin paikkoihin rannoilla. Roskan kerääjät olisi paras sijoittaa sinne, mihin roskat kertyvät ja rannasta saa sähköä. Sen jälkeen roskikset pitäisi vielä käydä tyhjentämässä.
Hauska keksintö. Miksi se piti keksiä Australiassa eikä Suomessa?
Lahjoittakaa Roska-Roopelle heti 1000 kerääjää.

Esko Salmi

Rahaa tuon omistaja kerää yhteiskunnalta enempi kuin roskaa ja sitten äijällä on rahaa kuin roskaa ,mitä isot eellä sitä pienet perässä aivanko sipilän juttuja ,vaikka olis tuonki kehitelly serkuille rahasammoksi