Maanantai 17.6.2019

”Ihmiskunnan on pakko siirtyä uusille planeetoille” – suomalainen keksintö ”voi mullistaa” avaruusliikenteen

Luotu: 
16.5.2017 15:29
  • Kuva: Antigravite / Szames / Ilmatieteen laitos
    Kuva
    Suomalainen keksintö sähköpurje saattaa mullistaa avaruudessa liikkumisen.
|

Ihmiskunnan on jonain päivänä pakko suunnata uusille planeetoille, katsoo apulaisprofessori Emilia Kilpua Helsingin yliopistosta. Elämä maapallolla on käymässä ahtaaksi ja kilpailu luonnonvaroista kiihtyy.

Viiden miljardin vuoden kuluttua Aurinko joka tapauksessa kärventää maapallon, vaikka esimerkiksi ilmaston lämpeneminen saataisiinkin joskus vielä hidastumaan tai jopa pysähtymään.

– Ihmiskunnan pitää jonain päivänä väistämättä suunnata kohta uusia planeettoja. Euroopan ja Yhdysvaltain avaruusjärjestöt suunnittelevat miehitettyjä lentoja ja tukikohtia Kuuhun ja Marsiin. Suomalainen keksintö, sähköpurje, saattaa tulevaisuudessa mullistaa avaruudessa liikkumisen, Kilpua sanoo tiedotteessa.

– Lisäksi elämän löytyminen Maan ulkopuolelta olisi varmasti yksi tämän hetken suurimpia tieteellisiä läpimurtoja. Eksoplaneettatutkimus on tällä hetkellä todella kuuma aihe. Ensi vuoden lopulla laukaistaan Hubblen seuraaja James Webb -teleskooppi. Se tutkii eksoplaneettojen ilmakehiä ja etsii sieltä merkkejä elämästä.

Helsingin yliopiston Tiedekulmassa pohditaan Maan ulkopuolista elämää keskustelutilaisuuksissa tänä tiistaina ja keskiviikkona alkaen kello 16.30. Keskustelutilaisuuksissa alustavat astrobiologi Kirsi Lehto, tähtitieteilijä ja tietokirjailija Hannu Karttunen, radiohavaintoekspertti Merja Tornikoski, Suomen ensimmäisten nanosatelliittien ”isä” Jaan Praks, Mars-tutkija Timo Nikkanen, avaruusmatkojen startup-yrityksen Space Nationin perustaja ja toimitusjohtaja Kalle Vähä-Jaakkola ja sähköpurjeen keksijä Pekka Janhunen.

Keskiviikkona paikalla käy myös tähtitieteilijä Didier Queloz, joka oli mukana löytämässä seitsemää maankaltaista planeettaa punaisen kääpiötähden elämänvyöhykkeeltä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Dubbe

Ihmiskunta tulee aikanaan siirtymään uusille planeetoille; jopa uusiin universumeihin, jos ihmisen suku ei typeryyttään onnistu tuhoamaan itseään ennen sitä. Tässä voi todeta, että Jeesuksen asenteella saavutetaan Jeesuksen kohtalo - ylösnouseminen Maa-planeetalta ja siirtyminen taivaisiin, jollekin uudelle asuttavalle pallukalle tms. Se muuttuuko ihmisen olomuoto siihen mennessä riippuu kaiketi siitä, miten kauan kehitys vie aikaa ja mikä on kehityksen muutosvauhti ihmisessä. Asiaa voisi tutkia ehkä vertaamalla lineaarisesti mennyttä kehitystä nykyisyyteen jostakin pisteestä ja jatkamalla vektoria siitä eteenpäin?

Frans Haahka

Näin tässä taas rakennetaan uutta uskontoa ja toivon tuojaa.

Jos me emme kykene pitämään huolta tästä yhdestäkään jossa on periaatteessa jo kaikki mitä tarvitsemme, niin tuskinpa me koskaan itufarmeja muuallekaan pääsemme viljelemään.

Erkki Johansson

Aivan kuin olisi mahdollista, että ihmiskunta pärjäisi miljardeja vuosia. Nykyisellä menolla se ei onnistu, me tapamme itsemme paljon nopeammin. Huomatkaa, emme me maapalloa pysty tuhoamaan, omat elinolosuhteemme kylläkin.

Jokin aivan toinen laji tulee ratkomaan tähtienvälisen matkustamisen ongelmia.

Veli-Jussi Jalkanen

Miksi haaveilla vielä täysin mahdoottomista matkoista muualle kun maapallollakin on suuri, potentiaalinen ja hyvä asuinalueympäristö vielä käyttämättä: vuoristot 2-5- km välillä. Uudella tekniikalla ja aurinkoenergiaa hyödyntäen voisimme hyödyntää satoja miljoonia neliökilometrejä vuoristoja kestävälla elintavalla, kasvattaa siellä kasvihuoneissa ruokamme, kierrättää orgaaniset jättemme, kerätä säteilystä tarvittava energiamme jne. Lisäksi valoisuus olisi piristävä ja aivoille mieluinen asia ja maisemat upeita. Tarvitaan vain pienehkö panostus uuden vuoristoasumisteknologian kehittämiseen. Sinne ei otettaisi autoja mukaan allenkaan vain kaikki liikkuminen hoidettaisiin puhtaasti manuaalisesti täi sähköllä. Nykyäänhän työ hoituvat mainiosti myös etänä. Lisäksi huoltohenkilökuntaa sielläkin tarvittaisiin. Lähtijöitä kyllä riittäisi.