Keskiviikko 19.6.2019

Maailman syvin porausreikä on lähellä Suomea – raja tuli vastaan 180 asteen lämpötilassa

Luotu: 
14.7.2017 07:58
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Maailman syvin porausreikä on seurausta Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton käymästä kisasta kohti suurimpia syvyyksiä Maan uumenissa. Kuvituskuva.

Syvin yhtenäinen ihmisen poraama aukko, johon aikuinen ihminen mahtuisi putoamaan, on Etelä-Afrikassa, kertoo Popular Mechanics . Moab Khotsongin kaivoskuilu Johannesburgin lounaispuolella on noin 3050 metriä syvä.

Pudotus kuilun pohjalle kestäisi noin 25 sekuntia. Etelä-Afrikassa on vielä muutamia satoja metrejä tätä syvempiä kaivoksia, mutta niissä ei ole yhtä pitkää yhtenäistä pudotusta.

Pisin pystysuora pudotus ihmisen poraamassa reiässä sijaitsee kuitenkin melko lähellä Suomea, Kuolan niemimaalla Luoteis-Venäjällä. Kuolan niemimaa sijaitsee Suomen Lapin itäpuolella. Sen suurin kaupunki on Murmansk.

1970-luvulta vuoteen 1992 asti porattu Kuolan supersyvä porausreikä ulottuu 12 262 metrin syvyyteen. Sen läpimitta on noin 23 senttimetriä.

Porausreikä on seurausta Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton aikanaan avaruuden valloituksen ohella käymästä kisasta kohti suurimpia syvyyksiä Maan uumenissa. Yhdysvallat luopui oman projektinsa rahoituksesta vuonna 1966, ja niinpä Neuvostoliitto voitti kisan Kuolan reiällä.

Lämpötila on syväporaamista rajoittavista tekijöistä ehkä tärkein. Kuolan supersyvä reikä hylättiin 1992, kun lämpötila reiässä nousi noin 180 celsiusasteeseen. Neuvostoliittokin oli juuri romahtanut, joten kylmän sodan aikainen kilpailu menetti symbolista merkitystään.

Myös absoluuttisesti maailman syvin reikä sijaitsee Venäjän alueella, Sahalinin saarella. Se on reilut sata metriä syvempi kuin Kuolan supersyvä porausreikä, mutta ei ole yhtenäistä pudotusta pinnalta pohjalle.

Lähde: Tekniikka&Talous

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Otsikon kirjoitti se, joka luki koko artikkelin!

"Pisin pystysuora pudotus ihmisen poraamassa reiässä sijaitsee kuitenkin melko lähellä Suomea, Kuolan niemimaalla Luoteis-Venäjällä. Kuolan niemimaa sijaitsee Suomen Lapin itäpuolella. Sen suurin kaupunki on Murmansk."