Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Varoitus lämpöaaltojen yltymisestä: Kuuma ja kostea kupla tappaa kuudessa tunnissa – ”Ihmisen selviytymiskyvyn yläraja”

Luotu: 
8.8.2017 09:35
Päivitetty: 
8.8.2017 10:14
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ilmastonmuutos aiheuttaa Intian niemimaalla äärimmäisiä lämpöaaltoja, jotka tappavat terveenkin ihmisen kuudessa tunnissa, tutkijat ennustavat. Arkistokuva Gangesjoelta.
|

Äärimmäisten sääilmiöiden ennustetaan yltyvän Euroopassa vuosisadan loppuun mennessä, mutta vielä pahempaa on luvassa muualle maailmaan. Tuore tutkimus ennustaa ilmastonmuutoksen aiheuttavan osassa Aasiaa kosteita lämpöaaltoja, jotka tappavat terveenkin ihmisen vain tunneissa.

Tutkijat varoittavat, että jos ilmaston lämpenemistä ei saada hidastettua nykyisestä, eteläisessä Aasiassa yleistyvät vain vuosikymmenien sisällä äärimmäisen kuumat ja kosteat, tappavat lämpöaallot, brittilehti The Guardian kertoo. Pahimman uhka-alueen sisällä Gangesjoen ympäristössä asuu miljoonia ihmisiä, mutta laajemmalla Intian niemimaan riskialueella kaikkiaan jopa 1,7 miljardia ihmistä.

Tutkimuksen mukaan lämpöaallot tuovat mukanaan äärimmäisen kostean ja kuuman wet-bulb-lämpötilan, joka ylittää ”ihmisen selviytymiskyvyn ylärajan”. Kun WBT-lämpötila nousee yli 35 asteen, keho ei enää voi viilentää itseään hikoilemalla – ja varjossa istuva tervekin ihminen kuolee kuudessa tunnissa. Rajan ylittyminen oli lähellä Iranin Bandar Mahshahrissa kesällä 2015, kun 46 celsiusasteen lämpö yhdistyi 50 prosentin ilmankosteuteen, Guardian kertoo.

– Intialle globaali ilmastonmuutos ei enää ole abstrakti kysymys – nyt on kyse siitä, kuinka pelastetaan haavoittuvaiset väestöt, sanoo professori Elfatih Eltahir yhdysvaltalaisesta MIT-yliopistosta.

Lämpöaallot ovat nykyisinkin merkittävä riski eteläisessä Aasiassa, mutta niiden ennustetaan tulevina vuosikymmeninä yleistyvän ja muuttuvan entistä äärimmäisemmiksi. Tutkimuksen mukaan nykykehitys tarkoittaisi sitä, että neljä prosenttia alueen väestöstä kärsisi kuusituntisista tappavista lämpöaalloista ainakin kerran vuosina 2071–2100. Etelä-Aasian väestöstä enemmistö puolestaan joutuisi kokemaan hieman lievempiä, mahdollisesti tappavia kuumuuden aaltoja.

Äskettäin myös Eurooppaa on varoitettu äärisäiden lisääntymisestä. Lämpöaallot ja muut sään ääri-ilmiöt voivat vuoteen 2100 mennessä tappaa jopa 152 000 ihmistä Euroopassa vuosittain, äskettäin julkaistu tutkimus kertoi. Lue lisää: Tutkijoilta karu varoitus äärimmäisistä sääilmiöistä: ”Voi tappaa 152 000 ihmistä Euroopassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Luonto pyrkii aina tasapainoon. Jos joku eläinlaji lisääntyy haitallisen suureksi, luonto järjestää sille tasapainottovan haitan. Ihmiskunta on nyt tasapainottavan suurvähennyksen kohteena. Toteutuuko Linkolan arvio, että populaatio tulee vähenemään nykyisestä 90 %.

Jyri Virmalainen

Markku Lehdon kanssa samaa mieltä. Jos yli 31 000 tiedemiestä on todistetusti allekirjoittanut internettivetoomukseen tiedon, että ihmisen aiheuttamaan mullistavaan ilmastonmuutokseen ei ole mitään tieteellistä perustetta - mikä minä olen siihen vastaanpanemaan. En ole tiedemies. Siitä olen kyllä lukenut, että 1860-luvulla oli kaksi heinäkuuta peräkkäisinä vuosina niin kylmiä, että tukkirekiä pääsi vetämään yli Keski-Suomen järvenjäiden. 1800 luvulla ei juuri teollisuus saastuttanut...

Mika Jahkola

"Kuuma ja kostea kupla tappaa" - otsikon kirjoittaja ei tainnut tietää, mitä "wet bulb" tarkoittaa tässä yhteydessä.

Ilman kosteus voidaan mitata epäsuorasti käyttämällä kahta lämpömittaria. Toinen on normaalisti ilmassa ja toinen on kääritty kosteaan kankaaseen. Se on se "wet bulb".
Kostean mittarin lämpötila asettuu ilman kastepistettä vastaavaan lämpötilaan. Ilman suhteellinen kosteus voidaan laskea mittarien lämpötilojen funktiona.

Juttu on muilta osin täyttä asiaa. Jos oleskellaan ilmassa, jonka kastepiste on yli 35 astetta, hikoilu ei enää jäähdytä ihoa, ihmisen lämmönsäätely ei toimi, ja noutaja tulee ennen pitkää vaikka makaisi paikallaan.