Torstai 23.5.2019

Grönlannissa tapahtuu jotain todella outoa: Jään ja lumen maa palaa

Luotu: 
14.8.2017 20:02
Päivitetty: 
14.8.2017 20:06
  • Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan satelliittien kuvaa läntisen Grönlannin maastopalosta.
|

Jäätikköisessä Grönlannissa on käynnissä harvinainen ilmiö: maassa roihuaa ennennäkemättömän laaja maastopalo. Taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos, Tekniikka&Talous kertoo.

Mitään tämän tapaista ei ole havaittu Grönlannissa sen jälkeen kun satelliittipohjainen palovalvonta otettiin käyttöön vuonna 2000, kertoo Grist-sivusto. Pienet palonalut eivät välttämättä ole harvinaisia, ja saattavat myös jäädä satelliittivalvonnalta huomaamatta, mutta tällä viikolla havaittu palo on aivan toista mittaluokkaa.

– Tämä on laajin maastopalo, jonka olemme koskaan havainneet [Grönlannissa], satelliittiasiantuntija Stef Lhermitte hollantilaisesta Delftin teknillisestä yliopistosta sanoo.

Vajaan viiden neliökilometrin alueen kattavasta palosta tehtiin ensihavainto lentokoneesta heinäkuun lopussa. Tekniikka&Talouden mukaan se heijastaa laajempaa nopeaa muutosta maapallon pohjoisilla alueilla: vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin metsäpalojen olevan arktisella alueella nyt yleisempiä kuin 10 000 vuoteen.

Todennäköinen selitys Grönlannin yllättäviin maastopaloihin on ilmastonmuutos. Läntisen Grönlannin sademäärät ja lämpötilat ovat olleet nousussa, mikä lisää kasvillisuutta ja maastopalojen riskiä.

– Tietojemme pohjalta voimme odottaa maastopalojen yleistyvän arktisella alueella. Sen voidaan olettaa liittyvän yleiseen lämpenemiseen, ja maastopalot yleistynevät Grönlannissa, Grönlantiin erikoistunut ilmastotutkija Jason Box sanoo.

Lähde: Tekniikka&Talous

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Haapakangas

Kas, ymmärsin otsikosta ensin, että "palaa"-sanan kantasana olisi ollut "paluu"

Eikä se nyt niin kummallista ole. Ei Grönlanti pelkkää jäätä ole, ja Suomestakin tiedämme miten sitkeitä turvemaiden palot ovat. Olletikin jos niitä ei kukaan ole sammuttamassa.