Sunnuntai 26.5.2019

Elon Musk ja 115 asiantuntijaa varoittavat ”tappajaroboteista” – ”Tätä Pandoran lipasta ei saa avata”

Luotu: 
21.8.2017 09:42
Päivitetty: 
21.8.2017 09:52
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Elon Musk.
|

Robotiikan asiantuntijat varoittavat jälleen autonomisista robottiaseista ja vaativat YK:ta kieltämään tekoälyä käyttävien aseiden kehittämisen, BBC kertoo.

Vetoomuksen 116 allekirjoittajan joukossa ovat muun muassa Teslan perustaja Elon Musk sekä Googlen ostaman tekoäly-yritys DeepMindin perustaja Mustafa Suleyman.

Avoimen kirjeen allekirjoittajien mukaan ”tappajarobottien” eli autonomisten aseiden kehittäminen tulee kieltää pikaisesti. Mikäli tämä ”Pandoran lipas” kerran aukeaa, sen sulkeminen tulee olemaan erittäin vaikeaa, he varoittavat.

– Kun ne [autonomiset tappokoneet] on kehitetty, ne mahdollistavat sotimisen suuremmassa mittakaavassa kuin koskaan ennen ja toisinaan nopeammassa tahdissa kuin ihmiset kykenevät ymmärtämään, vetoomuksessa todetaan.

Heidän mukaansa robottiaseet aloittaisivat sodankäynnin kolmannen aikakauden ruudin ja ydinaseiden seuraajina.

Asiantuntijat kieltäisivät tekoälyn käyttämisen aseteknologiassa ”moraalisesti vääränä” ja lisäisivät robottiaseet YK:n kiellettyjen aseiden listalle. YK on perustanut työryhmän pohtimaan tekoälyn käyttöä aseteknologiassa, ja avoin kirje on suunnattu erityisesti kyseiselle työryhmälle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Rami Ovaskainen

Hyvä tarkoitus........ mutta about kaikkea, mitä on koskaan keksitty, tullaan käyttämään. En näe juuri mahdollisuutta estää ns. "autonomisten aseiden" kehitystä.... aina jotkin tahot kieltoa rikkoisivat.

Elon Muskilla sun muilla samankaltaisilla pitää kiirettä saada ihmiskunta asumaan muilla planeetoilla/kuilla/whatever .. ennenkuin tämän pallon tilanne on game over. Ihmiskuntaa tai evoluutiota katsoen aikaa tuskin on kovinkaan montaa vuosisataa.... saattanee olla vähemmänkin ja puhutaan vuosisadasta.

Eetu Rantakangas

Tähän asti varsin onnistuneesti on pystytty sodissa välttämään useiden erityisen ikävien ammustyyppien käyttöä, kemiallisia aseita yms. Jos tekoälyaseiden kehittäminen on yksiselitteisesti kiellettyä, niin se rajoittaa merkittävästi niiden käyttöä, koska niiden saatavuus on kehnoa.