Torstai 23.5.2019

Suomalaishavainto: Runsas juominen nuorena muuttaa miesten aivotoimintaa – ”Nuorten alkoholinkäyttöön syytä puuttua tiukemmin”

Luotu: 
4.9.2017 08:48
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent Arkisto
    Kuva

Suomalaistutkijoiden tuoreen havainnon mukaan runsas alkoholinkäyttö voi muuttaa nuorten aikuisten aivojen toimintaa niin, että nuorten alkoholinkäyttöön olisi mahdollisesti syytä puuttua nykyistä voimakkaammin.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksen mukaan pitkäaikainen alkoholinkäyttö näkyy etenkin miehillä muutoksina aivojen toiminnassa. Tutkimukseen osallistui 11 miestä ja 16 naista, jotka olivat käyttäneet runsaasti alkoholia kymmenen vuoden ajan. Tutkittavat olivat mittausten aikaan 23–28-vuotiaita. Verrokkeina oli 12 miestä ja 13 naista, jotka olivat käyttäneet alkoholia vähän tai eivät lainkaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin EEG-mittauksen avulla aivojen vastetta transkraniaaliseen magneettistimulaatioon (TMS), jossa aivojen hermosoluja aktivoidaan kallon läpi annettavalla magneettipulssilla. Miesten aivot reagoivat TMS-pulssiin suuremmalla sähköisellä aktiivisuudella.

– Pitkäaikainen alkoholinkäyttö näytti muuttavan aivojen sähköistä toimintaa miehillä enemmän kuin naisilla. Tämä yllätti, sillä odotimme päinvastaista tulosta, kertoo tutkija Outi Kaarre tiedotteessa.

Kyse on muutoksissa aivojen reaktioherkkyydessä. Hermoviestinvälitykseen liittyviä GABA-reseptoreita on kahta päätyyppiä, GABA-A ja GABA-B. Myös aivojen GABA-hermovälittäjäainejärjestelmään liittyvä sähköinen aktiivisuus oli miehillä suurempaa kuin naisilla.

– Alkoholi näyttää siis aiheuttavan sekä sähköisessä että kemiallisessa hermoviestinvälityksessä miehillä huomattavampia muutoksia kuin naisilla.

– GABA-A-reseptoriaktiivisuuden on eläinkokeissa havaittu vaikuttavan juomiskäyttäytymiseen ja GABA-B-reseptorien taas liittyvän juomisen haluun yleisesti. On esitetty, että naisilla ja miehillä voi olla erilaiset vasteet alkoholiin. Havaintomme voivat osaltaan selittää tätä eroa, Kaarre sanoo.

Kaarre tähdentää, että nuoruusiän pitkäaikainen alkoholinkäyttö näkyi muutoksina aivojen toiminnassa, vaikka kukaan tutkittavista ei täyttänyt päihdehäiriön diagnostisia kriteereitä.

– Nuorten alkoholinkäyttöön olisikin ehkä syytä puuttua tiukemmin. On myös selvitettävä, miten alkoholinkäytön erilaiset vaikutukset miehiin ja naisiin ilmenevät ja tulisiko ne ottaa huomioon alkoholismin lääkehoidoissa, Kaarre sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jonna Virtanen

Kaikki viinit, limuviinat ja muut vain kauppoihin kovalla vauhdilla ja veroale alkoholille niin saadaan ne nuoret tosissaan juomaan!
Taas päädytään sitte vuosien päästä meidän kunnollisten veronmaksajien kukkarolle kun Aa-kerho ja vieroittautuminen alkaa, kyllä sapettaa.