Tiistai 16.10.2018

Avaruuden mystinen radiosignaali: Nyt tapahtui kummia – sykähtikin 15 kertaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.9.2017 12:30
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Avaruuden niin sanottujen nopeiden radiopurkausten mysteeri on jälleen saanut uuden käänteen, kertoo Tekniikka&Talous.

FRB-radiopurkaukset ovat voimakkaita radiosignaaleja, jotka välähtävät ulkoavaruudesta millisekunnin ajan ja katoavat. Niiden alkuperää on yritetty liittää lähes kaikkeen mustista aukoista ulkoavaruuden älykkyyteen. Nopeita radiopurkauksia on havaittu vain pari tusinaa ja vain yhden niistä, FRB 121102:n, on havaittu toistuvan.

Nyt tutkijaryhmä on löytänyt 15 uutta sykäystä, jotka kaikki ovat lähtöisin FRB 121102:sta, kertoo New Scientist. Tutkijaryhmä etsii 100 miljoonan dollarin rahoituksella älykästä elämää ulkoavaruudesta.

Uudet signaalit olivat taajuudeltaan korkeampia kuin aiemmin havaitut.

– Aiemmin ajattelimme, että matalan tai korkean taajuuden säteilyä ei juuri ollut. Nyt näyttää siltä, että sitä on. Se on taajuudeltaan lähes kaksi kertaa korkeampi kuin tyypillinen taajuus tälle toistuvalle signaalille, sanoo tutkija Avi Loeb Harvardin yliopistosta.

Korkeampi taajuus voisi tehdä toistuvat FRB:t helpommiksi havaita, tutkijat pohtivat.

FRB 121102 sijaitsee kääpiögalaksissa noin 3 miljardin valovuoden päässä Maasta.

Lue myös: Avaruuden mystisen radiosignaalin lähde yllätti tutkijat – kääpiögalaksi ihmetyttää

Lähde: Tekniikka&Talous

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antero Kuortti

Vaikka uutinen kertoo "radiosignaaleista", niin ei se tarkoita radiolähetyksiä.

Se tarkoittaa vain sitä, että "signaalit", eli sädepurskeet ovat sähkömagneettista säteilyä, jotka ilmenevät taajuuksilla, jotka me maan asukkaat miellämme radiotaajuuksiksi.

Niiden taajuuksiksi usein katsotaan taajuudet 3kHz-300GHz. Avaruus on täynnä erilaista säteilyä erilaisilla taajuuksilla.

Muukalaiset (aliens) eivät varmaankaan nimittäisi niitä radiosäteilyksi tms radioon liittyvää. Eivät edes tuntisi sanaa.

Pekka Hovatov

Miksei ensin yritettäisi etsiä älykästä elämää vaikka maapallolta. Suomesta sitä on turha etsiä, mutta ehkä jossakin muualla saattaisi olla pieni esiintymä. Kannattaa kuitenkin välttää paikkoja, joissa suvakit kokoontuu joukolla, koska noiden paikkojen älykkyysosamäärä ei ylitä edes yhteenlaskettuna 80:tä. Jos olet suvakki, otan osaa...

Tapio Mäkeläinen

Kyllä ihminenkin aika pitkälle on teknisesti päässyt joskin kuuta kauempana ei kukaan ole käynyt. Eikös se 70-l Pioneer mene jo interstellaarisessa tilassa.

Kyllä noi etäisyydet on sellaisia ettei tavis tajua.

ulkopuolista älyä kyllä tarvittaisiin mm talousennusteiden tekoon. vetääkö noi pankkien ministerin liksaa saavat ennustajat ihan stetsonista lukujansa.
Amerikassa pantiin aikoinaan Goya simpanssi heittään tikkaa pörsikurssitaulukoihin ja tuotto oli ihan yhtä hyvä kuin ekonoomeilla.
kohta varmaan Hypo "ennustaa" että pienet asunnot käy kaupaksi ja markkina eriytyy.