Maanantai 20.5.2019

Maapallon ”kadonnut manner”: Tutkijoiden pora iski kilometrin syvyydessä – uutta tietoa 60 miljoonan vuoden takaa

Luotu: 
29.9.2017 12:35
Päivitetty: 
29.9.2017 12:52
  • Kuva: IODP
    Kuva
    Zealandian "kadonnut" manner jakautuu Australian mannerlaatan ja Tyynenmeren mannerlaatan välille.

Kansainvälinen tutkimusryhmä on tehnyt onnistuneen tutkimusmatkan maapallon ”kadonneelle” seitsemännelle mantereelle eli Zealandiaan. Valtaosin merenalaisesta mantereesta saatiin uutta tietoa tutkimusporauksin, kertoo Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö tiedotteessaan.

Zealandia sai mantereen aseman tänä vuonna. Mantereesta ei tiedetä paljoa, sillä se sijaitsee pääosiltaan yli kilometrin upoksissa meren alla. Zealandian uskotaan eronneen Gondwanan supermantereen jäljellä olleista osista eli Australiasta ja Antarktiksesta noin 80 miljoonaa vuotta sitten ja työntyneen tämän jälkeen veden alle. Zealandian merkittävin merenpinnan yläpuolinen osa on Uusi-Seelanti.

Tutkijat porasivat merenpohjaa kuudessa eri paikassa, paikoin yli 1250 metrin syvyydessä, ja keräsivät sedimenttinäytteitä. Ne kertovat Zealandian maantieteen ja ilmaston muutoksista menneiden 70 miljoonan vuoden ajalta.

Tutkimusta johtavan Gerald Dickensin mukaan samalla tehtiin merkittäviä uusia fossiililöytöjä. Ilmeni, että Zealandia ei ole aina ollut yhtä syvällä meren alla kuin nyt.

– Lämpimissä, matalissa vesissä eläneiden mikroskooppisten organismien jäänteiden ja kasvien itiöiden sekä siitepölyn löytäminen paljastaa, että Zealandian geografia ja ilmasto olivat dramaattisesti erilaiset aiemmin, hän sanoo.

Havainto selventää nyt tutkijoille sitä, kuinka kasvit ja eläinlajit ovat kehittyneet ja levinneet eteläisellä Tyynellämerellä.

– Eläimillä ja kasveilla oli reittejä, joita siirtyä, tiedotteessa todetaan.

Tutkijat uskovat nyt, että Tyynenmeren niin sanotun tulirenkaan muodostuminen noin 40–50 miljoonaa vuotta sitten vaikutti merkittävästi merenpohjaan ja meren syvyyksiin ja saattoi luhistaa Zealandian alamaailmaan.

Tutkimukset jatkuvat.

– Aikoja sitten kadonnut uponnut manner paljastaa 60 miljoonan vuoden ikäiset salaisuutensa tieteellisissä porauksissa, hehkuttaa Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön ohjelmajohtaja Jamie Allan.

– Tämä tutkimusmatka tarjoaa näkökulman Maan historiaan aina vuorten syntymisestä Uudessa-Seelannissa mannerlaattojen siirtymiin.

Uusista tiedoista kertoi Suomessa ensin Tekniikan Maailma.

Jaa artikkeli:

Kommentit