Maanantai 20.5.2019

Jopa tuhansien metrien syvyydestä löytyi täysin säilyneitä aluksia – vanhin 2500-vuotias: ”Muuttavat historiaa”

Luotu: 
1.10.2017 09:25
  • Kuva: Tekniikka&Talous
    Kuva
    Mustanmeren tumma vesi on suojannut laivanhylkyjä, jotka olivat säilyneet hämmästyttävän hyvin vuosituhansia.
|

Meriarkeologiryhmä on löytänyt 60 muinaista alusta Mustanmeren pohjasta. Roomalaisten, bysanttilaisten ja ottomaanien alukset ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin pimeässä merenpohjassa, NBC News kertoo.

Englantilaisen Southamptonin yliopiston johtama Mustanmeren meriarkeologiaprojekti selvitti kolmevuotisessa projektissa merenpinnan korkeuden muutoksen vaikutuksia viime jääkauden jälkeen.

Merenpohjaa tutkiessaan he löysivätkin yllättäen 60 muinaista laivanhylkyä. Vanhin niistä on lähes 2 500 vuotta vanha, ajalta 400–500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

–Tämä kokonaisuus on epäilemättä yksi maailman hienoimmista merenalaisista museoista, professori Jon Adams Southamptonin yliopistosta sanoo tutkimusryhmän tiedotteessa.

Nimensä mukaisesti tummavetinen meri on suojannut syvällä pohjassa olevia hylkyjä valon ja hapen vaikutuksilta. Monet niistä ovat täysin ehjiä.

Ryhmä kertoo löytäneensä hylyt satojen tai tuhansien metrien syvyydestä mastot yhä pystyssä ja peräsimet paikallaan. Puukaiverrukset niiden rungoissa olivat kuin vasta tehtyjä.

–Laivojen puurakenteet olivat aivan uuden veroisia. Siitä päätellen pohjassa täytyy olla vielä paljon vanhempiakin hylkyjä. Itse asiassa olemme sen jälkeen paikantaneet yhden hellenistisen kauden aluksen ja yhden, jonka voi olla vieläkin vanhempi, Adams kertoo.

Monissa hylyistä on rakenteellisia ratkaisuja, joita on tiedetty käytetyn, mutta ei ole koskaan nähty.

–Nämä hylyt kirjoittavat varmasti laivanrakennuksen historian osin uudestaan, Bulgarian meriarkeologian keskuksen johtaja, tohtori Kalin Dimitrov sanoo.

Lähde: Tekniikka&Talous

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

Löysin vastauksen SS:n mukaan: "Pohjoisella jäämerellä on jäätä, siitä nimi. Punainenmeri saattaa esimerkiksi juontua meren kausiluontoisesta punaruskeasta leväkukinnasta. Mustallemerelle löytyy monia selityksiä. Siellä on ollut aikoinaan ankariksi koettuja myrskyjä. Yksi selitys on, että meren vesi näyttää tummalta tietyissä sääoloissa. Kuolleenmeren (suolainen järvi) suolapitoisuus on niin suuri, etteivät eliöt menesty siinä."

Aki Pulli

Jos nyt kuitenkin enimmäkseen klassisessa kreikassa käytetty nimi oli
Πόντος Ἄξεινος eli Pontos Axeinos, melkein sama kuin Pekka Durchman kirjoittaa hiukan latinalaistetussa muodossa. Senkin sanan juuri lienee iranilaisissa kielissä, joissa samantyyppiset sanat tarkoittavat monia sinertäviä, harmahtavia ja tummia värejä. Yleisesti kuitenkin oletetaan varhaisen antiikin ajan symboliikan musta = pohjoinen olleen myöhempien nimien juurena. Varmuutta asiasta ei valitettavasti ole, joten teorioille sijaa edelleen. Tuolloin muuten myös punainen symbolisoi etelää, joten "etelämeren" nimeksi tuli Punainen meri....

Juha Hämäläinen

Merien pohjissa riittää löydettävää. Aluksiakin enemmän voimme suurella varmuudella odottaa löydettävän merkittäviä rannikkokulttuureja ja näiden kaupunkeja. Merenpinta on noussut esihistoriallisista ajoista kymmeniä ja jopa reilut sata metriä. Ihminen on asunut kaupungeissa paljon aiemmin kuin kouluhistoria meille vielä kertoo.

Meriarkeologiaa rajoittaa varojen puute. Suurempiin syvyyksiin ei mennä tavallisella laitesukeltajan kalustolla eli halvalla. Lisäksi tutkiminen vie aikaa. Mitä syvemmälle mennään sitä vähemmän aikaa viettää siellä.