Sunnuntai 26.5.2019

Väitöstutkimus: Yhä suositummat luontaistuotteet pahimmillaan hengenvaarallisia yhdessä lääkkeiden kanssa

Luotu: 
2.1.2018 10:38
  • Kuva: PLL / Katso alta
    Kuva
    Kuvituskuva. Niin sanottuja luontaistuotteita ei ole aiemmin käsitelty lääkkeinä, mutta EU-lainsäädännössä kasviperäiset valmisteet on vuodesta 2005 alkaen jaettu joko lääkkeisiin tai elintarvikkeisiin. Lisäksi käyttöön on otettu kasvirohdosvalmisteiden myyntilupa- ja rekisteröintimenettely.
|

Niin sanotuilla luontaistuotteilla eli kasvirohdosvalmisteilla ja ravintolisillä voi olla vaarallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa, kertoo Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Proviisori Kaisa Salmisen väitöstutkimus osoitti, että kasvien alkaloidiyhdisteet estävät useiden lääkeaineiden aineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toimintaa. Hänen mukaansa tulosten valossa on syytä kiinnittää entistä tarkempaa huomiota kasviperäisten valmisteiden käyttöön yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

–Yhteisvaikutusten varalta apteekissa ja lääkärissä asioidessa kannattaakin kertoa avoimesti käyttämistään kasvirohdosvalmisteista ja ravintolisistä, koska lääkkeiden kanssa käytettynä yhteisvaikutusten seuraukset voivat olla pahimmillaan hengenvaarallisia, Salminen sanoo tiedotteessa.

Salminen tutki kokeellisesti 49 isokinoliinialkaloidia. Alkaloideja sisältäviä kasveja on käytetty lääketieteessä tuhansia vuosia ja alkaloideja sisältävistä kasveista löydetään edelleen uusia lääkeaineita.  Yksi tunnetuimmista on oopiumiunikosta saatava kipulääke morfiini.

Kasviperäiset lääkeaineet, kuten kinidiini ja digoksiini, olivat ensimmäisiä, joista raportoitiin kuolemaan johtaneita lääkeaineyhteisvaikutuksia 1970-luvulla.

Käyttö lisääntyy, huoli kasvaa

Luontaistuotteiden käytön lisääntyessä on kasvanut huoli niiden haitallisista yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa. Tiedotteen mukaan lääkkeiden pitoisuudet ja vaikutukset voivat muuttua odottamattomasti ja haitallisesti, kun eri lääkkeitä tai valmisteita otetaan yhtä aikaa tai toistensa vaikutusaikana.

Tiedotteen mukaan yleinen syy lääkeaineiden haitallisiin yhteisvaikutuksiin on CYP-entsyymien toiminnan estyminen. Ne ovat keskeisiä ihmiselimistön vierasaineiden käsittelyssä. Väitöstutkimuksessa alkaloidit estivät CYP2C19-entsyymin toimintaa tavoilla, joita pidetään kaikkein hälyttävimpinä estotapoina.

–Luonnollinen ei aina tarkoita samaa kuin turvallinen, Salminen sanoo.

Lääkkeiden metabolian ja yhteisvaikutusten selvittäminen on tärkeä osa lääkekehitystä ja sen perusteella lääkkeen myyntilupa voidaan myös perua. Useita lääkeaineita on poistettu markkinoilta CYP-entsyymieston vuoksi. Nykyisin CYP-eston arviointiin panostetaan jo lääkekehitysvaiheessa.

Euroopan ja Yhdysvaltojen lääkeviranomaiset, EMA ja FDA, ovat ohjeistaneet lääketeollisuutta kehitettävien lääkeaineiden yhteisvaikutusten ja metabolian testaamisesta. WHO kiinnittää niin ikään entistä enemmän huomiota kasvirohdosvalmisteiden käyttöön.

Salmisen väitöstutkimuksessa kehitettiin kokeellinen menetelmä, jolla aikariippuvaisia CYP2C19-estäjiä voitaisiin paremmin seuloa lääkekehityksen varhaisvaiheessa. Lisäksi luotiin tietokoneavusteinen QSAR-malli, jolla molekyylien CYP2C19-estoa voidaan ennustaa niiden rakenteen perusteella.

Salmisen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Milli Maja

Juu yksi tuttu lääkäri sanoi että älä missään nimessä käytä luontaistuotteita, niitä ei ole testattu kunnolla....yksi potilaskin oli saanut maksavaurioita. No en ole käyttänyt. Oliiviöljypullosta voi ottaa huikat kerran päivässä. Ja tietty pitää syödä monipuolisesti paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja....

Kari Kurki

Voihan ne turhat, vaaralliset lääkkeet, kuten statiinit jättää pois, niin elää kauemmin. Sokeritautikin paranee karppaamalla. Statiinit ja parasetamoli- lääkkeet vahingoittavat maksaa. Statiinit lisäksi saavat aikaan.Alzheimerin, sokeritaudin, ja syövän, lihaskivut, lihaskadon ja.ennen aikaisen kuoleman, haimatulehduksen sitä ennen.

Mika Rönkkö

Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liitto otti kantaa runsaasti tähän mediassa esillä olleeseen Itä-Suomen yliopiston tiedotteeseen ja väitöskirjaan, jossa on harhaanjohtavasti yleistetty luontaistuotteiden ja lääkkeiden yhteisvaikutuksien riskejä. Toivottavasti myös media huomioisi tämän luontaistuotteiden valmistajien kannanoton.

Ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden ja lääkkeiden yhteiskäytön vaikutukset on hyvä tiedostaa, mutta tiedeuutiset, jotka eivät olekaan lukijan arjessa voivat synnyttää vääriä mielikuvia. http://www.luontaistukut.fi/ajankohtaista.html