Perjantai 24.5.2019

Päihdetutkija: Ihmiset lopettavat alkoholin juomisen – ehkä jo 10 vuodessa

Luotu: 
2.1.2018 17:46
Päivitetty: 
2.1.2018 17:56
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent Arkisto
    Kuva
    Synteettisen alkoholin lupaillaan poistavan estoja perinteisen alkoholin tavoin, mutta ilman haitallisia sivuvaikutuksia. Brittitutkija uskoo tämän johtavan perinteisellä alkoholilla läträämisen loppumiseen.
|

Suomessa löysättiin alkoholilakia, mutta suurempia muutoksia voi olla tulossa. Päihteisiin ja addiktioihin erikoistunut professori David Nutt ennustaa ihmisten siirtyvän käyttämään ”keinotekoisia alkoholeja”, joista ei tule krapulaa tai muita kielteisiä sivuvaikutuksia.

Nutt on Britannian hallituksen entinen päihdyttävien aineiden käytön neuvonantaja. Hän uskoo, että menee korkeintaan sukupolvi siihen, että länsimaissa asuvat ihmiset ovat lopettaneet perinteisten alkoholijuomien käyttämisen ja siirtyneet synteettisiin juomiin. Niistä ei tule päänsärkyä, huonoa oloa tai mitään muitakaan alkoholin haitallisia sivuvaikutuksia, kirjoittaa International Business Times.

– Menee 10 tai 20 vuotta, niin länsimaalaiset yhteiskunnat eivät juo alkoholia kuin harvoin.

– Keinotekoisesta alkoholista tulee suosituin juoma.

Imperial Collegessa opettava Nutt on arvostettu psykiatri ja neuropsykofarmakologi. Hänen lausuntonsa uskottavuutta heikentää se, että hän on itse mukana yhtiössä, joka kehittää synteettistä alkoholia.

Alkoholisairaudet kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää ja aiheuttavat miljardikustannukset yhteiskunnalle. Synteettisen alkoholin luvataan poistavan estoja perinteisen alkoholin tavoin, mutta ilman haitallisia sivuvaikutuksia.

Nutt painottaa, että keinotekoisen alkoholin molekyylit jäljittelevät aidon alkoholin miellyttäviä vaikutuksia, mutta koska ne eivät ole myrkyllisiä, niillä on huomattava kansanterveyttä parantava vaikutus.

Lähteet: Kauppalehti, International Business Times

LUE MYÖS:

Älykäs ihminen juo enemmän alkoholia kuin tyhmä – syy löytyi

Päivi Räsänen: ”Synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mäki
Vastaus kommenttiin #11

Alkoholi on melko oleellinen osa myös ruokajuomaksi käytetyssä viinissä ja oluessa. Jos olisi valittavan täysin samanmakuinen ruokajuoma alkoholittomana tai alkoholin kanssa, lähes jokainen ottaisi sen alkoholin kanssa. Jos ei halua alkoholia, voi juoda vaikka kuplavettä.

Tapio Meriluoto
Vastaus kommenttiin #13

Niin, kirjoitit itsekin, että "jos olisi valittavan[a] täysin samanmakuinen ruokajuoma alkoholittomana tai alkoholin kanssa"... Olennaista siis tuo sana "jos".

Näiden alkoholittomien viinien ja oluiden pahimpana ongelmanahan on se, että maku ei ole lähelläkään samaa tasoa kuin normaalien - siis alkoholillisten - versioiden.

Anni Kivistö
Vastaus kommenttiin #13

Tapion kommenttiin lisätäkseni, niitä alkoholittomia versioita löytyy baaristakin yleensä yksi tai max kaksi erilaista. Alkoholipitoisia oluita voi olla esim. siellä, missä itse olin harjoittelussa muistaakseni 36. Ja vaikka se sinua voi yllättää, löytyy aika paljon ihmisiä jopa Suomesta, jotka oikeasti nauttivat erilaisten oluiden mausta eivätkä läheskään aina juo humalahakuisesti.

Marja-Liisa Kalkela

Taidettu alkoholia eri muodoissa jo juoda ennen ajanlaskun alkuakin.Kuten myös tupakoitu intiaani heimoissa.
Ihminen päättää itse mitä hän käyttää . Pää on sekoitettu luolissa tulevista rikki ym.vuodoista ja nähty näkyjä jumalista ja paholaisistakin.

Tapio Meriluoto

Juu, ja lisäksi saattaa vielä tapahtua sama juttu kuin margariinien ja muiden kevyttuotteiden kohdalla: huonomman maun lisäksi korvike osoittautuu myös epäterveellisemmäksi kuin se alkuperäinen tuote, joka tällä "paremmalla" ja "terveellisemmällä" vaihtoehdolla oli tarkoitus korvata.

Jukka Konttinen

Siis jos on tarkoitus päihdyttää aivot ja hermosto, tuottaa euforinen tila joka lamauttaa aisteja ja ajattelua, niin voiko se olla ilman sivuvaikutuksia. Nyt pitäisi jonkun aivoasiantuntijan kommentoida. Sitäpaitsi jos ei pelätä sivuvaikutuksia niin juodaan todennäköisesti enemmän.

Pekka J. Mäkinen

" Poistaa estoja ilman haittavaikutuksia ". Hahhaa. Eikö juuri estojen poistuminen ole alkoholin olennaisia ongelmia. Ihmisestä joka hakee vain nautintoja, tulee helposti nautintojen orja. Ei synteettinenkään alkoholi estä riippuvuutta alkoholista.

Kysymys onkin myös filosofinen: onko nautintoihin koukussa oleva todella vapaa ihminen.

Jopa elefantit ovat eristäneet laumastaan käyneisiin hedelmiin koukkuun jääneet yksilöt.
Muistan myös dokumentin sikayhteisöstä, jossa vallitsi määrätty hierarkia eli ns. "nokkimisjärjestys". Tehtiin koe: kaukaloon kaadettiin viinaa, seurauksella että koko yhteisö meni sekaisin. Johtajasika aikansa tilannetta seurattuaan meni ja kaatoi harkitusti viinakaukalon nurin. Ja niin rauha palasi yhteisöön.

Marja-Liisa Kalkela

-60-70 luvun taitteesta sairaalatkin tarjosi konjakkia odottaville äideille keskenmenovaaran ehkäisyyn. Tupaki kärys joka paikassa paitsi kirkossa ja leikkaussaleissa.
Oi niitä aikoja. Kansaa ei holhottu .Ketään ei saatu kiinni jatkuvasti kun ei ollut kännykkää,ei edes mukuloita. Ei ollut pyöräilykypäröitä,ei turvavöitä,voita syötiin silmien "vitamiinin " takia. Limsaa juotiin ja pullaa syötiin eikä kukaan lihonut. Ei ollut nettiä ja sekin aika kulutettiin kaloreita pihalla leikkien.

Antti-Jussi Salmenlinna

Lainaus Marja-Liisa K: "Pää on sekoitettu luolissa tulevista rikki ym. vuodoista ja nähty näkyjä jumalista ja paholaisistakin."

Juuri näin! Nuo wanhat Poppamiehet ja Noidat hallitsivat ylivertaisesti palokemian ja kaasufysiikan jo tuolloin.

Valitsemalla luolissa ja teltoissa poltettaviin tuliin asianmukaisia puulajikkeita optimikosteisina, he saivat hallusinaatioita tuottavat palokaasut laskeutumaan kuulijoidensa nirvanoittamiseksi oikea-aikaisesti menestyksellä!

Nuo taidot tulisi rehabilitoida ja hyödyntää!!

Lauri Furtato

Hirveä älämölö kun joku ennakoi alkoholin jäävän pois ihmisten "paheista".

Muualla länsimaissa puhutaan kannabiksen lääke- ja viihdekäytöstä ja täällä nelosoluen ja kiljun vapauttamisesta.

Minä ennustan, että Suomi on niitä viimeisiä maita maailmassa, jossa alkoholia juodaan muiden jo siirryttyä vaihtoehtoisiin nautintoaineisiin.

Mitä tulee alkoholin makuun se lie helpoin korvattava asia juomissa. Varmasti saadaan esanssein se alkoholin maku juomaan, kuin juomaan. Ongelmaksi muodostuu se, ettei se päihdytä! Vaikka se olis lasi kaksi viiniä, niin kyllä se pienissä määrin vaikuttaa, vaikkei känniin tulisikaan.

Kari Kallio

"Synteettisen alkoholin luvataan poistavan estoja perinteisen alkoholin tavoin, mutta ilman haitallisia sivuvaikutuksia."
Tulee mieleeni muuan tarina eräästä maaseudun miehestä, joka viikonloppupullon juotuaan karautti aina alasti traktorillaan kylän pääraitin päästä päähän! :)