Torstai 23.5.2019

”Olemme viimeisiä Homo sapiensin sukupolvia” – Historioitsija: Nykyihminen katoaa

Luotu: 
6.2.2018 08:55
Päivitetty: 
6.2.2018 09:13
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Korealainen osallistuja Sveitsissä järjestetyssä Cybathlonissa, jossa kilpaillaan aivoihin yhdistetyn teknologian ratkaisuista.

Historian professori, hittikirjailija Yual Noah Harari ennustaa nykyihmisen eli Homo sapiensin loppua. Harari varoitti myös digitaalisesta diktatuurista maailman talouseliitin kokouksessa Davosissa runsas viikko sitten, Tekniikka&Talous kertoo.

Israelilainen professori Harari on kirjoittanut kaksi suosittua teosta ihmisen kehityksestä, kirjat Sapiens: Ihmisen lyhyt historia ja Homo Deus, huomisen lyhyt historia. Nyt Harari arvioi Davosissa, että nykyihminen on viimeisiä Homo sapiens -lajin sukupolvia.

Hän ennustaa, että 100–200 vuoden kuluessa maapallon valtaavat uudenlaiset olennot, joiden keho ja aivot ovat siinä määrin muokattuja, ettei enää voi puhua ihmisestä. Tämä kehitys tapahtuu Hararin mielestä siksi, että ihmisen aivot, keho ja mieli ovat nousemassa talouden tärkeimmäksi kiinnostuksen ja muokkauksen kohteeksi esimerkiksi ase- tai tekstiilituotannon tilalle.

Harari on myös huolissaan datan ja algoritmien hallinnan keskittymisestä. Hänestä tulevaisuuden hallitsijoita ovat tahot, jotka hallitsevat dataa.

– Data on jo nyt tärkeintä omaisuutta. Ennen sitä oli maa, sitten koneet ja nyt data on korvaamassa koneet.

Professori on erityisen huolissaan ”ihmisyyden hakkeroimisesta”. Hakkerit voivat tulevaisuudessa päästä käsiksi esimerkiksi biometriseen dataan, joka kertoo, mitä ihmisen elimistössä ja mielessä tapahtuu.

Lue laajempi juttu Tekniikka&Talous-lehdestä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Maailmanlopun ennustamisella on ennenkin pystytty tekemään hyvää tiliä. Tämä ennuste on joidenkin näkemysten mukaan jo hyvää vauhtia toteutumassa, kun se "sapiens" on häviämässä siitä homo sapiensista. Toisaalta, Iso Veli -tyyppisen diktatuurin vaara on kyllä enemmän kuin ilmeinen.

Matti Karnaattu

Ihmisessä ei ole ollut pitkiin aikoihin kehitystä kun on kovin vähän valintapaineita.

Mutta kyllä, 200v kuluttua voidaan olla erilaisia. Eihän tuo tarvitse kuin vähän joukkotuhoa ja selviytyneiden jälkeläiset valtaavat elintilan. Ilman valintapaineita kehitystä ei tapahdu.

Olli Ripatti

Jokainen sivilisaatio on tuhoutunut kukoistettuaan jonkun aikaa. Niilin alueen faaraokulttuurit, Etelä-Amerikan intiaanikulttuurit, Mongolivaltakunta, Roomalaiset... Nykyisessä globalisoituneessa maailmassa se taitaa koskea siis koko ihmiskuntaa enkä ihmettelisi yhtään sillä taantuma on jo menossa.

Petri Sakkinen

Täällä skribentit näköjään iloisesti sekoittavat historiallisessa aikaskaalassa tapahtuvat asiat (kultuurit ja kulttuurievoluutio) ja biologisessa skaalassa tapahtuvan evoluution, mutta mitäpä muuta Uuden Suomen asiakaskunnalta voisi odottaakaan.

Matti Auer

Tällä hetkellä tekoälyä ei nähdä kovinkaan suurena uhkana ihmiselle, mutta piakkoin tekoäly saavuttaa singulariteetin, jossa tietokoneet saavuttavat tietoisuuden ja yli-inhimillisen älyn. Tämän jälkeen tilanne muuttunee Homo Sapiensille varsin tukalaksi nopeastikin.

Kari Kallio

Kaikilla "syövänlailla" levinneillä maailmavalloituksilla on ollut aina pastainen loppu. Ei ole ollut eikä tule ikuisia imperiumeja. Siis turha on havitella Kuuta taivaalta. Parempi kun jokainen maa/kansa vain tyytyy osaansa ja hoitaa omat hommansa niin hyvin kuin osaa. Kiinankin kannattaa lopulta ottaa lusikka kauniiseen käteen; sen ei kannata ärsyttää asiakkaitaan, muuten ne lopettaa kaupan Kiinan kanssa. Trumpin uho on oire siitä.

Kari Kallio

"Data on jo nyt tärkeintä omaisuutta. Ennen sitä oli maa, sitten koneet ja nyt data on korvaamassa koneet."
Tuo on yksi skenaario muiden joukossa. Hallita kun voi niin monia asioita; vaikkapa lääketeollisuutta, ruuan tuotantoa, makeaa vettä, raaka-aineita jne
Se joka rupeaa panttaamaan dataa, sitä voidaan taas painostaa muilla rajallisilla resursseilla, esim ruualla. Äkkiä syntyy vaihdantaa kun on jotakin vaihtokelpoista. Rahaakaan ei voi syödä. Sehän on käytännössä sitä dataa.