Perjantai 24.5.2019

Ministeri: Kivihiilikiellosta päätös pikaisesti – Selvitys varoittaa 200 miljoonan hintalapusta

Luotu: 
27.3.2018 13:09
  • Kuva: LAURI OLANDER / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kivihiiltä käytetään energiantuotannossa muun muassa Helsingissä.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan kivihiilikiellon suhteen on tarkoitus edetä ripeästi.
|

Faktakulma

Nykyisen hallitusohjelman mukaan kivihiilen käytöstä luovutaan energiantuotannossa 2020-luvun aikana. Kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaan nykyisen hallituskauden aikana valmistellaan hallituksen esitys laiksi, jolla säädetään siirtymäaika kivihiilen energiakäytöstä luopumiselle vuoteen 2030 mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman selvityksen mukaan kivihiilen käytön kieltäminen energiantuotannossa vuonna 2030 aiheuttaisi energiayhtiöille vain vähäisiä vaikutuksia. Sen sijaan pikaisemmin toteutettuna kielto kävisi kalliiksi. Energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan kivihiilikiellon valmistelu jatkuu tiukkatahtisena, koska ”ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan entistä nopeampaa toimintaa”.

Aikaistetusti eli vuonna 2025 voimaan tullessaan kielto aiheuttaisi huomattavia taloudellisia vaikutuksia erityisesti Helsingissä, Vaasassa, Espoossa ja Vantaalla, Pöyry Management Consulting Oy:n selvityksessä todetaan. Tällöin kivihiiltä korvattaisiin biomassan lisäksi merkittävissä määrin myös kaasulla.

Kiellosta selviytyminen hyvin edellyttää myös vuonna 2030 sitä, että biomassaa kivihiilen korvaamiseksi on saatavilla myös pääkaupunkiseudulle kohtuulliseen hintaan.

Konsulttiyhtiö Pöyryn selvitys kivihiilen energiakäytön kieltämisen vaikutuksista luovutettiin asunto-, energia- ja ympäristöministeri Tiilikaiselle tiistaina. Pöyry arvioi kivihiilen kiellon vaikutuksia erityisesti kaukolämpöverkoissa ja teollisuuskohteissa, joissa sitä on käytetty viime vuosina merkittäviä määriä.

Isompia käyttökohteita on kahdeksalla paikkakunnalla, ja ne kattavat 90 prosenttia energiantuotannossa käytetystä kivihiilestä. Suurimpia näistä vuonna 2016 olivat Helsinki, Naantali, Espoo, Vantaa, Vaasa ja Lahti. Kivihiilen energiakäytön kieltämisellä vuonna 2030 olisi kustannusvaikutuksia lähinnä Vaasassa ja Helsingissä. Muut kivihiiltä pääpolttoaineena käyttävät energiantuotantolaitokset arvioidaan korvattavan ennen vuotta 2030.

Kivihiilen energiakäytön kieltäminen vuonna 2025 aiheuttaisi samoin merkittäviä vaikutuksia erityisesti Vaasassa ja Helsingissä. Aikaistetun kiellon yhteenlaskettu kokonaisvaikutus voisi selvityksessä käytettyjen oletusten perusteella nousta 200 miljoonaan euroon vuosina 2024–2033. Sen sijaan jos kielto tulee voimaan 2030, kustannukset jäävät vain noin reiluun kymmeneen miljoonaan euroon.

Nykyisen hallitusohjelman mukaan kivihiilen käytöstä luovutaan energiantuotannossa 2020-luvun aikana. Kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaan nykyisen hallituskauden aikana valmistellaan hallituksen esitys laiksi, jolla säädetään siirtymäaika kivihiilen energiakäytöstä luopumiselle vuoteen 2030 mennessä.

Tiilikainen: ”Kivihiilestä luopumisen valmistelu jatkuu ripeästi”

Ministeri Tiilikainen pyysi Pöyryä tarkastelemaan myös tilannetta, jossa kivihiilen käytöstä luovuttaisiin jo vuonna 2025. Hän kertoo selvityksen saatuaan tiedotteessa, että ”kivihiilestä luopumisen valmistelu jatkuu ripeästi”.

– Olemme jo käyneet keskusteluja muutaman toimijan kanssa ja esimerkiksi ensi viikolla minulla on tapaaminen Helenin ja Vantaan Energian kanssa, jotta voimme tarkemmin arvioida heidän tilannettaan. Selvityksen pohjalta ja näiden keskustelujen kautta haemme ratkaisua, joka on ilmaston kannalta hyvä, teknisesti mahdollinen toteuttaa sekä taloudellisesti siedettävä, ministeri sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa kivihiilen energiakäytön lopettava lakiesitys on saatava eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

– Selvitys on nyt valmis ja aloitamme sen pohjalta keskustelut hallituksen sisällä. Hallituksen on päätettävä lopullisesta aikataulusta kuitenkin jo kevään aikana, Tiilikainen sanoo.

Lähde osin: Talouselämä

Faktakulma

Nykyisen hallitusohjelman mukaan kivihiilen käytöstä luovutaan energiantuotannossa 2020-luvun aikana. Kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaan nykyisen hallituskauden aikana valmistellaan hallituksen esitys laiksi, jolla säädetään siirtymäaika kivihiilen energiakäytöstä luopumiselle vuoteen 2030 mennessä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Aivan kategorisesti vastustan Kepun, Tiilikaisen, Pekkarisen, MTK ja metsien/soidenomistajien luonto ja ilmastotuhoista energia politiikkaa.
Kannatan modernia moduuli ydinreaktoriteknologiaa sulasuolaperiaatteella kasvukeskusten ja jopa haja alueiden turvallisesti lähikallion pieneen onkaloon sijoitettavaksi (Siis turvassa ilmahyökkäykseltä)
Samoin kannatan biokaasupotentiaalin lopulta käyttöön ottamista, valtamerialuskokoisen LNG terminaalin lopulta rakentamista Inkooseen ja valtion toimin suurimman osan raskaasta ja kevyestä liikenteestä muuttamista metaanilla, maa-tai biokaasu toimiviksi sähköauto ja hybridi pelleilyn asemesta

Kannatan myös kaiken triviaali, kuten tuulivoiman, aurinkovoiman ja metsien polton tukien täyttä lakkauttamista.

Hyväksyn tietenkin kotitarveklapin käytön koivusta ja muusta siivouspuusta sekä oikean metsäteollisuuden välittömästi käyttökelvottoman puun polttamisen energiaksi.

Sen sijaan en milloinkaan hyväksy tilaa missä PK alueen lämpölaitosten pihoilla on jonossa aivan laatuluokan sahatukkia menossa haketukseen ja taivaalle sen jälkeen kaasuina ja pienhiukkasina. Sitä pidän täysin vastuuttomana luonto ja ilmastorikollisuutena.

Jos tulee epäilyksiä niin siitä vaan hiukan kiertelemään PK seudun lämpökeskusten maisemiin ja ihan omalla silmällä näkemään mitä oikeasti poltetaan

Sopii myös mennä "Bauhausiin" katsomaan polttopellettisäkkiä, muoviin pakattuna ja arvioimaan onko jätepuuta vai ainespuuta!

Ilkka Vuori

Minä suosittelen varustamaan kaikki kansalaiset henkilökohtaisilla keräimillä:
- metaanikaasukeräin
- risu-/käpykeräin
- jne.
Näistä keräimistä tuotteet toimitetaan energiantuotantolaitoksiin oman aikataulun mukaisesti.
Keräyslistojen mukaan sitten luovutetaan energiaa eri muodoissaan vastikkeeksi.
Luonnollisesti lapset ja eläkeläiset pääsevät puolella keräystavoitteella.

Matti Karnaattu

Vaikka se, että se on rajallinen resurssi minkä tuonnista ollaan riippuvaisia ja se päästää nopeasti ilmakehään kaasuja jotka ovat varastoituneet sinne parisataa miljoonaa vuotta sitten.

Ihmiskunnalla ei olisi mitään ongelmia fossiilisten polttoaineden käytössä mikäli niiden riittävyys olisi varmistettuna vaikka 20000v tulevaisuuteen. Kun ne pössäytetään taivaalle alle tuhannessa vuodessa, ihmiskunta ampuu itseään jalkaan tekemällä elämisensä tästä riippuvaiseksi ja planeetta ei ehdi sopeutua liian nopeaan ilmakehän muutokseen.

Toisin sanoen näistä saatava energia pitäisi käyttää siihen, että rakennetaan infraa jolla tuotetaan energiaa kestävämmin.

Jouni Halonen

Elinympäristöllämme lienee vaikeus sopeutua kuluttavan ihmismäärän kasvuun ja tuo vaikeus heijastuu jo nyt myös ihmisten selviämiseen eli takapotkua tulee jo nyt ja populaatiomme koon on pakko sopeutua paljon alemmalle tasolle. Hiilidioksidi ei ole minkään sorttinen ongelma. Fossiilisten ainoa ongelma on tosiaan niiden riittävyys eli olemme ongelmissa löpötaloutemme (ruoka, lannoitteet, rahti...melkein kaikki toiminta on riippuvaista halvasta fossiilisesta polttoaineesta) kanssa, jos polttoaineiden hinta muodostuu ylivoimaiseksi.

Matti Karnaattu
Vastaus kommenttiin #11

"Elinympäristöllämme lienee vaikeus sopeutua kuluttavan ihmismäärän kasvuun"

Ihmisiä on jo liikaa.

"Hiilidioksidi ei ole minkään sorttinen ongelma."

Se on ongelma lähinnä siinä kun sitä päästetään ja on päästetty hyvin nopeasti valtavat määrät ilmakehään. Detaljeja ei vielä tiedetä, mutta se tiedetään että ilmasto lämpenee hyvin nopeasti ja se on ongelma. Itseasiassa pitäisi vakavasti harkita keinoja joilla vaikka tilapäisesti jäähdyttäisi planeettaa joksikin aikaa kun näyttäisi siltä, että seuraavaan jääkauteen menee pidempi aika.

Eli periaatteessa ilmakehässä oleva ylimääräinen hiilidioksidi voi olla itseasiassa hyväkin juttu ja auttaa hillitsemään sitä viilenemistä mutta se ongelma on se nykyinen lämpenemisvauhti.

Ongelma ilmenee sillä tavalla, että suurelta ihmispopulaatiolta poistuu viljelyskelpoinen maa ja juomavesi, vähäisistä resursseista aletaan sotia ja sitten ihmismassat alkavat liikuskella. Ihminen luonnollisestikin haluaa syödä ja juoda ja joten ihmiset itsessään tuhovat hyvin nopeasti nykyisen sivilisaation.

"Fossiilisten ainoa ongelma on tosiaan niiden riittävyys eli olemme ongelmissa löpötaloutemme (ruoka, lannoitteet, rahti...melkein kaikki toiminta on riippuvaista halvasta fossiilisesta polttoaineesta) kanssa, jos polttoaineiden hinta muodostuu ylivoimaiseksi."

Kivihiili kestäisi nykyisellä kulutuksella satoja vuosia mutta lämpeneminen alkaa aiheuttaa ongelmia jo nyt.

Mutta, sadat vuodet ovat kovin vähän että kyllä niitä resursseja tarvitsisi sinne kestävämpään energiantuottoon ohjata.

Matti Karnaattu

Tuulivoimapuistoja ja maalämpöpumput ehdottomasti ja jätteiden muuntamista energiaksi, mutta lisäksi pitäisi energian kulutusta saada leikattua, eli hyötysuhteen parantamista.

Siinä vaan on ongelma, että nuo ei riitä vaan tarvitaan satsauksia millä energiaa saadaan tuotettua kestävämmiin. Esimerkiksi tuulivoiman epätasaisuus tarvitsisi satsauksia energian varastointiin kestävästi.

Sitten jää energiavajetta vielä, että pitäisi keksiä millä sen täyttäisi kestävästi.

Markku Lehto

Tuota pääkaupunkiseudulle rakennettavia tuulipuistoja olen minäkin jo useasti esittänyt. Jostain syystä vastauksena on ollut vain syvä hiljaisuus, vaikka Helsingissä Vihreät ovat toiseksi suurin ja sananvaltainen puolue.

Markku Lehto

Ohessa keskustelun pohjaksi hieman lukuja:

SÄHKÖN TUOTANTO SUOMESSA ( ml. tuonti ) ENERGIALÄHTEITTÄIN v. 2017
Yhteensä 85,5 TWh

Lähde: Energiateollisuus ry
https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki/en...

Vesivoima 17,1 %
Tuulivoima 5,6 %
Turve 3,1 %
Biomassa 12,8 %
Jäte 1,1 %
Nettotuonti 23,9 %
Ydinvoima 25,2 %
Maakaasu 3,8 %
Kivihiili 7,2 %
Öljy 0,2 %

Uusiutuvat 47 %
Hiilidioksidineutraalit 80 %
Kotimaiset 52 %

KAUKOLÄMMÖN TUOTANTO SUOMESSA ENERGIALÄHTEITTÄIN V. 2017
Yhteensä 36,32 TWh

Lähde: Energiateollisuus ry
https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki/en...

Metsäpolttoaine 18 %
Teollisuuden puutähde 12 %
Muu biomassa 6 %
Hukkalämmöt 9 %
Turve 14 %
Maakaasu 10 %
Kivihiili 12 %
Öljy 2 %
Muut 6 %

Ilmastoneutraalit 45 % ( metsäpolttoaine, teollinen puutähde, muu biomassa, hukkalämmöt )
Uusiutuvat 36 % ( metsäpolttoaine, teollinen puutähde , muu biomassa )
Kotimaiset 62 % ( metsäpolttoaine, teollinen puutähde, muu biomassa, hukkalämmöt, turve, muut )

Jos näitä lukuja vertaa esimerkiksi Saksan vastaaviin lukuihin, en olisi vielä kovinkaan huolestunut Suomen hiilijalan jäljestä. Saksassahan , uusiutuvan energian ihmemaassa, vuonna 2017 sähköä tuotettiin kivi- ja ruskohiilellä 39,4 %.

https://www.energy-charts.de/energy.htm?source=all-sources&period=annual...

Olisiko niin, että TEM:n ministeri Tiilikaisella olisi mielessään seuraava mielleyhtymä:

Biomassa = puuta ==> sähkön tuotanto puulla ==> puun kysyntä kasvaa ==> puun hinta nousee ==> metsänomistajan tulot kasvavat .

No mitä siihen sitten puu-, sellu- ja paperiteollisuus sanoisi tähän jos puuraaka-aineen hintaa nostettaisiin lainsäädännöllä vipuamalla ?

Puuraaka-aineen hinnankorotuksen vaikutus kotimaiselle teollisuudelle kompensoitaisiin tietenkin kepulaisittain perinteisesti tukiaisilla julkisista varoista. Tärkeintä kepun kannalta on toki, että nämä päätökset tehdään mahdollisimman nopeasti, mieluummin vielä tämän hallituksen aikana.