Lauantai 25.5.2019

Löytyikö vasenkätisyydelle selitys? – Suomalaistutkimus havaitsi selvän yhteyden syntymäpainoon

Luotu: 
15.5.2018 11:12
Päivitetty: 
15.5.2018 11:14
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
|

Noin joka kymmenes ihminen maailmassa on vasenkätinen, mutta vasenkätisyyden syntymekanismeja tunnetaan huonosti. Helsingin yliopiston koordinoima kansainvälinen tutkimus tuo lisävaloa asiaan, sillä sen mukaan pieni syntymäpaino on yhteydessä vasenkätisyyteen.

Yliopiston tiedotteen mukaan tutkimus vahvistaa raskaudenaikaisen kehityksen ja erityisesti pienen syntymäpainon merkitystä kätisyyden määräytymisessä.  Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet vasenkätisyyden olevan yleisempää kaksosilla ja kolmosilla kuin yksösillä. Lisäksi keskosina syntyneillä on suurempi todennäköisyys olla vasenkätisiä verrattuna täysiaikaisena syntyneisiin.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole selvinnyt, onko syynä ennenaikaisuus vai matalampi syntymäpaino. Tuore tutkimus viittaa painoon.

Nyt julkaistu tutkimus perustuu yli 2000 japanilaiseen ja hollantilaiseen kolmoseen. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että sekä japanilaisilla että hollantilaisilla kolmosilla vasenkätisten syntymäpaino oli selvästi pienempi kuin oikeakätisillä. Syntymäpainon vaikutus oli hyvin samanlainen molemmissa maissa.

– Vasenkätisyyden ja pienen syntymäpainon yhteyden havaitseminen kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa on erityisen vakuuttava tulos ja vahvistaa entisestään käsitystämme raskaudenaikaisen kehityksen merkityksestä kätisyyden määräytymisessä, toteaa tutkimusta johtanut neuropsykologian dosentti Eero Vuoksimaa Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimuksessa havaittiin myös vasenkätisten motorisen kehityksen olevan hieman hitaampaa kuin oikeakätisillä. Yhteys näytti selittyvän pääasiassa pienemmän syntymäpainon kautta, tutkijat toteavat.

Tutkimus on julkaistu PNAS-julkaisussa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli Laurinsalo

Neurofysiologisen kuntoutuksen yhteydessä tämä on havaittu selkeästi. Nimitämmekin sitä kehitykselliseksi vasenkätysyydeksi erottamaan sen geneettisestä vasenkätisyydestä. Samaan tilaan liitty usein myös epätäydellisesti kehittynyt lateraalisuus, eli sekakätisyys-jalkaisuus ja silmäisyys.

Alhainen syntymapaino liittyy siihen loogisesti, koska silloin lapsen kehitys jää usein varhaisen vauva-ajan kehityksessä ikäänkuin keskeneräiseksi. Tuolloin nämä vauvat eivät useinkaan ryömi ja konttaa oikeaoppisesti ja oikea-aikaisesti, eli aivopuoliskoja tehokkaasti integroivasti, jolloin nämä lapset saattavat kehittyä molempikätisiksi tai jäädä vasenkätisiksi. Tämä siksi, kun oikea aivopuolisko tuntuu olevan vastasyntyneellä ensin hallitsevampi ja kielenkehityksen ja vahvan hermointegraatioharjoittelun (ristikkäinen oikeanlainen ryömintä ja konttaus) myötä ja avulla vasen AP tulee sitten koko ajan enemmän mukaan ja se vasen aivojen puolihan ohjaa sitten myös oikeaa kättä ja jalkaa. Siinä yksi selitysmalli tähän.

Terapiaan tulevilla lapsilla havaitaankin usein epätäydellinen lateralisuuden kehitys, joka kyllä neurofys.harjoittelun myötä korjaantuu.

Geneettisesti vasenkätisillä siihen liittyy sitten vahva sukutausta, eikä välttämättä mitään kehityksen ongelmaa.

Pekka Jarvansalo

Kehtiyin, yksin, äitini kohdussa normaalipainoiseksi ja -pituiseksi. Vasen käsi tuli heti käyttööni. Oli kympin käsiala. 15-vuotiaana työnsin, vahingossa työn kiireessä, vasemman käteni sirkkeliin. Olipas vaikeaa oppia käyttämään, etenkin kirjoittamaan,oikealla kädellä. Ehkä käden vaihto vaikutti monella tavalla kehooni ja sen käyttöön? Yhdellä terveellä kädellä pärjään oikein hyvin!

Heikki Paananen

OK. Nyt on sitten löydetty korrelaatio, mutta ei kausaalisuutta. Johtuvatko molemmat, sekä alhainen syntymäpaino että vasenkätisyys, samasta tekijästä, vaiko toinen toisesta? Äidin ruokavalio? Sikiön asento kohdussa? Hormonaaliset vaihtelut? Siinäpä olisi "big data":sta hyötyä.

Seija Nikkilä

Tutkimustulokseen tunttuu liittyvän hieman ikävä implikaatio siitä, että vasenkätisyys olisi jotenkin huonompi vaihtoehto - koska se liittyy vastasyntyneen alipainoon. Ehkäpä se on kuitenkin vain variantti, joka antaa ihmislajille lisää mahdollisuuksia selviytyä. Esimerkki: Itse olen likinäköinen ja siitähän on hyötyä, koska teen työtä joka vaatii tarkkaa lähinäköä. Muut saavat hoitaa asiat, jotka taas vaativat tarkkaa kaukonäköä:)