Sunnuntai 26.5.2019

Hellekesät jatkuvat? – Tutkimus ennustaa lämpöaaltoa vuosille 2018–2022

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kesä 2018 oli sekä Suomessa että pohjoisella pallonpuoliskolla laajemminkin poikkeuksellisen lämmin. Lähivuodet saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan muutenkin oli keskimääräistä lämpimämpiä.

Tuore Nature Communications -lehdessä julkaistu tutkimus ennustaa, että vuodet 2018-2022 tulevat olemaan vielä piirun lämpimämpiä kuin pelkkä ilmaston lämpenemisen trendi antaisi olettaa. Pitkäaikaisten ilmastotietojen pohjalta nimittäin nähdään, että ulkoinen pakote, kuten kasvihuonekaasu- ja aerosolipäästöt sekä tulivuortenpurkaukset, eivät selitä aivan kaikkea maapallon lämpötilan vaihtelua eri vuosina, Tekniikka&Talous kertoo.

Tässä ulkoisesti suoraan selittymättömässä osuudessa lämpötilanvaihteluista kuitenkin näkyy oma syklinen trendinsä. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että hieman tavallista lämpimämpiä vuosia esiintyy usein useampi peräkkäin. Sama pätee tavallista kylmempiin vuosiin: ei ole tyypillistä, että ”lämpimät” ja ”viileät” vuodet seuraisivat toisiaan joka toisen vuoden syklissä. Esimerkiksi vuoden 1998 jälkeen ilmasto viileni muutamaksi vuodeksi, vaikka lämpötilan globaali nousutrendi on jatkunut pidemmällä tähtäimellä.

Perustuen 1880-luvulta alkavaan mittausdataan maapallon keskipintalämpötiloista ja merenpinnan keskilämpötiloista sekä kymmenen eri ilmastomallin simulaatioihin tutkijat kehittivät ennusteen lämpötilan todennäköiselle kehitykselle lähivuosina.

Ennusteen mukaan sekä tämä vuosi että lähivuodet aina vuoteen 2022 saakka tulevat olemaan todennäköisesti lämpimämpiä kuin mitä ilmastonmuutostrendi antaisi olettaa. Suomen hurjan hellekesän 2018 loppupuolella tämä tuntuu intuitiivisesti järkevältä. Merkittävätkin vaihtelut globaaleissa lämpötiloissa ovat kuitenkin verraten pieniä yksittäisen maan tai alueen vuosivaihteluun nähden.

Pariisin ilmastosopimuksessa on sovittu yrittää pysäyttää globaalin keskilämpötilan nousu kahteen celsiusasteeseen. Tutkijoiden ennustama ylimääräinen "lämpöaalto" lähivuosille on vain 0,02-0,07 celsiusasteen luokkaa. Äärimmäisen lämpimien säätapahtumien esiintymistodennäköisyys kuitenkin kasvaa peräti 400 prosenttia pitkän aikavälin lämpötilatietoihin verrattuna.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Rohkeasti veikattu. Siinä on kuitenkin huomattava että tuo arvio on järjestön globaaliarvio eikä keskity alueisiin tai paikkakuntiin. Oma putkän elämänkokemuksen ja alueellisten seurantojen perusteella olisin veikannut 2-3 vuoden kuumenpia ja kuivempia kesiä tänne Helsingin latituudeille ja longituudeille. Eipä kuitenkaan ihan tämän kesänkään veroisia.
Perustan veikkaikseni melko tunnettuihin sykleihin auringon aiheuttamina.

Minun arvioni taas ei ole poliittinen vaan perustuu ikään ja "valokuvamuistiin"

Mitään en esimerkiksi lähtisi ennustamaan ilmastosta ja lämpötiloista vuonna 2050 tai 2100. Ilmasto voi silloin olla mitä tahansa mutta auringonpilkkusyklit ovat kuitenkin ennallaan ja vaikuttavat sen ajan ilmaston puitteissa