Tiistai 21.5.2019

Juha Sipilä kutsuu kaikki puolueet koolle – ”Tavoitteena yhteisymmärrys Suomen ilmastopolitiikasta”

Luotu: 
8.10.2018 16:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys Suomen ilmastopolitiikasta, pääministeri Sipilä kertoo.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo aikovansa kutsua marraskuussa kaikki eduskuntapuolueet koolle pohtimaan yhteistä ilmastopolitiikkaa. Ilmastopaneeli IPCC:n raportti julkistettiin tänään.

”Keskustelua on luvannut johdatella Suomen ilmastopaneeli. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys Suomen ilmastopolitiikasta. Kyseessä olisi prosessi, jossa puolueet keskustelisivat puhtaalta pöydältä yhteisistä keinoista ja tavoitteista, joihin kaikki sitoutuvat ilmastopolitiikan kunnianhimon tason varmistamiseksi ja sen jatkuvuuden takaamiseksi yli hallituskausien”, Sipilä kirjoittaa blogissaan.

”Kaikki päästöjen vähentämiseksi tarvittavat toimet eivät Suomessakaan ole helppoja. Poliitikoilta päätökset vaativat rohkeutta, yksituumaisuutta ja kykyä toimia pitkäjänteisesti”, Spilä kirjoittaa.

Sipilän hallitus on päättänyt kivihiilestä luopumisesta vuoteen 2029 mennessä ja linjannut myös muun muassa uusiutuvasta energiasta. Toisaalta Ympäristöjärjestö WWF on aiemmin todennut, että Sipilän hallituksen ohjelman mukaiset hakkuiden lisäykset pienentävät metsien vuosittaista hiilinielua määrällä, joka vastaa koko suomalaisen liikennesektorin vuosittaisia päästöjä. Hallituksen tavoite on ollut lisätä hakkuita 15 miljoonalla kuutiometrillä.

Lue myös: 

Luonnonsuojeluliitto: ”Kylmä suihku Suomen metsäpolitiikalle”

”Lähivuosien päätökset ovat ihmiskunnan tärkeimmät” – Ilmastoraportti vaatii ennennäkemätöntä muutosta 12 vuoden aikana

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Hyppää kaivoon, Sipilä. Ei jatkuvia ilmastonmuutoksia pidä jatkaa, jos piskuinen Suomi ei yksinään pysty muuhun kuin tappamaan itsensä.

Lopettaisitte nuo ja sanokaa toisille maille, että olemme tehneet osamme ja te ette näköjään osaa. Homma loppui meidän osalta niin kauan, kunnes saavutatte meidän tasomme.

Jukka Mattsson

Ei pidä mennä tämän hevoskauppiaan puheille ennen vaaleja.

Parempi odottaa ja pyytää Sipilän puolueuskovaiset vuorostaan kuulemaan mitä tuo ilmastopolitiikka tarkoittaa. Nyt on aika lyödä armotta Keskusta nauttimaan keittämäänsä soppaa. Sääli on sairautta.

Markku Peltola

Kunpa Sipilä ja avustajansakin lukisivat Ilkka Pönkasen kirjoituksen ilmastoon vaikuttavista tekijöistä.
Ilmastonmuutoksesta antaa hyvää tieteellistä tietoa tämä uusisuomi.fi -blogissa Jaana Pelkoselle kirjoitettu vastaus:
http://jmpelkon.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270482-ilmastonmuutos-ja-tytot
Jaana Pelkonen kirjoitti ilmastonlämpemisoletuksen, ja ilmastotieteilijät vastaavat: nyt alkaa Maapallolla viilenemisjakso. Ilkka Pönkänen, suurkiitos perusteellisesta tieteellisestä kirjoituksestasi ilmastonmuutoksesta toisaalla uusisuomi.fi puheenvuorossa. Kopioin tähän suoraan sen erinomaisen vastauksen, parhaan tähän asti näkemäni tiedon ilmastonmuutoksesta, jonka otin talteen ja jonka siis kirjoitti
Ilkka Pönkänen
28.2.2019 12:25
"Maan ilmastojärjestelmä toimii syklisesti, osin kaoottisesti. Alailmakehän lämpötila seurailee tiukasti valtamerten pintalämpötilan muutoksia. Aurinko on kaiken takana, välittäjäaineena vesi (valtameret). Valtameret kattavat 71% Maan pinta-alasta ja yli 99% Maan pinnalla olevasta lämpöenergiasta on valtamerissä.
Nyt ollaan Atlantin oskillaation (AMO) lämpimän jakson viimeisissä vuosissa. Lähivuosina alkaa AMO:n yli 30 vuotta kestävä viileä jakso. AMO:n kokonaispituus on 65 vuotta ja se jakautuu lämpimään ja viileään yhtä pitkään jaksoon: 1900-30 viileää, 1930-63 lämmintä, 1963-95 viileää, 1995 - lämmintä. AMO on osa MOC:ia (Meridional Overturning Circulation), johon ihmisellä ei ole vaikutusta. MOC on tuhansien vuosien saatossa nykytilaansa päätynyt jättimäinen "lämpöpumppu". Pienet muutokset ilmakehän CO2-tasossa eivät siihen vaikuta.
Myös Tyynenmeren oskillaatio (PDO) on nyt menossa viileään suuntaan.
Nyt on alkanut kymmeniä vuosia kestävä aurinkominimi (Grand Solar Minimum), joka on siis voimassa samaan aikaan kuin AMO:n ja PDO:n viileä jakso. Auringon aktiivisin jakso 9 000 vuoteen, Modern Maximum (1933-2006), on nyt ohi. Aurinko lämmitti viime vuosisadalla valtamerten pintavesiä, joista vapautui hiilidioksidia ilmakehään. Kun valtameret taas viilenevät niin CO2-balanssi muuttuu niin, että viileä vesi vastaanottaa enemmän hiilidioksidia.
Ilmasto viilenee nykyisestä ainakin 2050-luvun lopulle asti. Joidenkin venäläisten ilmastotiedemiesten mielestä kylmää voi jatkua vuosisadan loppuun asti, jolloin puhutaan jo uudesta Pienestä jääkaudesta. Venäläinen ilmastomalli INM-CM4 on muuten ainoa malli, joka on osunut kohdalleen. CMIP5-simulaatiot ovat järjestään olleet väärässä verrattuna mittauksiin, eli käyneet liian kuumina. IPCC tukeutuu virheellisiin CMIP5-malleihin omissa raporteissaan. Ilmastomallit ovat tietokonesimulaatioita, eivät todellisuutta. Malli näyttää tuloksia sen mukaan mitä parametreja siihen syötetään.
CO2:n vaikutus kasvihuonekaasuna pitoisuuden 300 ppm jälkeen on lähes olematon (ns. logaritminen diminuutio). Nyt ollaan suunnilleen lukemissa 410 miljoonasosaa. Väite siitä, että CO2-pitoisuuden nousu 130 miljoonasosaa viimeisten 120 vuoden aikana olisi aiheuttanut alailmakehän 0,8 celsiusasteen lämpenemisen ei ole totta. IPCC sanoo "1,5-raportissaan" (lokakuu 2018), että ihmisen CO2-emissiot ovat aiheuttaneet 100% "esiteollisen ajan" jälkeen tapahtuneesta lämpenemisestä. IPCC on käyttänyt ilmastoherkkyydestä vuosien varrella laveasti arvoja 1,5-8,5C (siis kuinka paljon lämpötila nousee kun CO2-pitoisuus kaksinkertaistuu, 280 ---> 560 ppm). Todellinen lukema lienee luokkaa 0,6C, eli mitätön. CO2 on heikko kasvihuonekaasu.
Tämä ei ole uskon asia eikä tästä kannata kiistellä korvat punaisena. Tuo mitä yllä kirjoitin näkyy luonnossa parin vuoden kuluessa. Ilmasto ei ole lämmennyt 20 vuoteen, vuoden 1998 jälkeen. Joitain heilahduksia on ollut, kuten vuosien 2015-16 El Nino. Muuten on ollut ihan tasaista ja kohta alkaa viiletä. Suomeen on odotettavissa katovuosia n. vuodesta 2025 lähtien ja maailmanlaajuisesti vuodesta 2028 lähtien. Tästä tulee omat ongelmansa esim. viljan hinnannousuna ja tietysti kylmä tappaa erityisesti ikääntynyttä väestöä. Kuivuutta on tiedossa kun vettä sitoutuu yhä enemmän jäätiköihin ja merijäähän. Kuivuutta mm. Afrikkaan, luonnollisen ilmastonvaihtelun takia.
Ihmiskunnan vaikutus ilmastoon on marginaalinen. Vaikka ihmisperäiset vuotuiset emissiot saataisiin putomaan mainitusta neljästä prosentista vaikka 3,5 prosenttiin niin sillä ei olisi mitään vaikutusta ilmaston tulevaan kehitykseen. Tosin nyt ei olla laskusuunnassa vaan ihmisperäiset emissiot kasvavat. Kun Kiinan ja Intian väestö vaurastuu lisää niin noiden yhteiskuntien energian tarve suorastaan räjähtää käsiin. Länsimaisten ihmisten ei kannata mennä sanomaan heille: "teidän ei kannata vaurastua, se haittaa ilmastoa". Konkreettinen esimerkki: Nyt Intiassa arvioidaan olevan 30 milj. ilmastointilaitetta ja vuonna 2050 miljardi ilmastointilaitetta.
Ilmaston vaihtelu (climate variability) on jatkuvaa ja riippuvaista "isommista tekijöistä" kuin ihminen.
Syitä ja seurauksia liittyen ilmaston vaihteluun (climate variability):
Maan ulkopuolisia tekijöitä
Maan kiertoradan vaihtelut Auringon ympäri, Maan akselikallistuma, Maan akselin suunta, Auringon aktiivisuus ja sen eri pituiset sykliset vaihtelut, avaruussäteilyn voimakkuuden vaihtelut, avaruuspöly, Kuun kiertoradan korkeus suhteessa Maahan/Kuun vetovoima, muiden planeettojen vaikutukset Aurinkoon
Maapallolla vaikuttavia tekijöitä
Vulkaaninen toiminta maalla ja merten pohjassa, luonnolliset kasvihuonepäästöt, vesihöyryn määrä ilmakehässä, ihmisperäiset kasvihuonepäästöt ja aerosolit, ilman ja veden saasteet, maankäytön muutokset, makean veden käyttö, eroosio, termohaliinikierto ja sen syklisyys, valtamerten oskillaatiot
Muutokset
Pilvien muodostus ja pilvipeiton kattavuuden vaihtelu, yläilmakehän suihkuvirtausten muutokset, valtamerten lämpötilojen vaihtelut, ilmakehän lämpötilan vaihtelu, kasvihuonekaasujen määrän vaihtelu ilmakehässä, merijään ja jäätiköiden supistuminen ja kasvaminen, maan albedon muutokset, sadannan muutokset, merenpinnan nousu ja lasku, vihertymisen vaihtelu, maatumisen nopeusvaihtelut, merten leväkasvu ja planktonin määrä
Maan ilmastojärjestelmää ei toistaiseksi ole kyetty malllintamaan luotettavasti. Siihen voi menä vielä tovi. On kyse järjestelmästä, jossa on valtava määrä muuttujia ja niiden välisiä positiivisia ja negatiivisia riippuvuussuhteita. On ihmisten älykkyyden aliarvioimista väittää, että Maan ilmastoa säätelisi vain yksi, ihmisestä riippuva tekijä."

Ilkka Pönkänen tuo esiin tässä tekstissään sellaisia ilmastonvaihteluun vaikuttavia tekijöitä, joita en ole nähnyt muualla. Erinomaista!