Tiistai 21.5.2019

WWF: ”Tilanne kriittinen – ennennäkemätön sukupuuttoaalto käynnissä”

Luotu: 
30.10.2018 07:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suurimmat syyt eläinten määrän vähenemiseen ovat luonnonvarojen ylikulutus ja maankäytön muutokset. Lisäksi ilmastonmuutos vaikuttaa lajeihin jo nyt.
|

Selkärankaisten eläinten määrä on vähentynyt 60 prosenttia vuodesta 1970 vuoteen 2014, kertoo WWF:n tuore raportti. Suurin syy on luonnonvarojen ylikulutus. Myös ilmastonmuutos alkaa näkyä.

Eläinten määrän väheneminen on ollut nopeinta lajirikkailla tropiikin alueilla. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Amerikan eläinten määrä on vähentynyt jo 89 prosenttia vuodesta 1970. Makean veden selkärankaisten määrä on vähentynyt 83 prosenttia, kertoo Maailman luonnonsäätiön WWF:n julkaisema Living Planet -raportti. Se on yksi maailman johtavia, tieteelliseen tietoon perustuvia julkaisuja, joka seuraa nisäkkäiden, kalojen, lintujen ja matelijoiden määrän kehittymistä.

”Tilanne on kriittinen. Käynnissä on ennennäkemätön sukupuuttoaalto, joka on ensimmäistä kertaa historiassa ihmisen aiheuttama”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Suurimmat syyt eläinten määrän vähenemiseen ovat luonnonvarojen ylikulutus ja maankäytön muutokset. Maankäytössä suurin vaikutus on maan raivaamisella maatalouden tarpeisiin, kuten karjalaitumiksi sekä soija- ja palmuöljyviljelmiksi. Yhdessä ylikulutus ja maankäyttö selittävät kaksi kolmasosaa eläinten määrän vähenemisestä.

Myös ilmastonmuutos vaikuttaa lajeihin

Luonnonvarojen ylikulutuksen lisäksi myös ilmastonmuutos vaikuttaa lajeihin jo nyt. Tulevaisuudessa sen osuus eläinten määrän vähenemisestä voimistuu WWF:n mukaan, mikäli valtiot eivät sitoudu pikaisiin päästövähennyksiin. Maapallon lämpeneminen olisi rajattava korkeintaan 1,5 asteeseen. Jo kahden asteen lämpeneminen tarkoittaisi eläinten määrän rajua vähenemistä.

”Päättäjien on sitouduttava pikaisesti päästöjen vähentämiseen ja hiilinielujen lisäämiseen metsissä. Hiilinielujen lisääminen auttaa myös metsien monimuotoisuuden turvaamisessa”, Rohweder toteaa.

Luonnonsäätiön mukaan eläinten määrän väheneminen on mahdollista vielä pysäyttää, mutta suojeluun on ryhdyttävä nopeasti. Suojelualueita tarvitaan lisää ja lajien tilannetta esimerkiksi jokiympäristöissä on parannettava. Lisäksi on puututtava muun muassa ylikalastukseen ja salametsästykseen.

”Tarvitsemme päättäjiltämme nyt selkärankaa tehdä päätöksiä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi sekä Suomessa että ulkomailla”, Rohweder sanoo.

LUE MYÖS:

Professorin hämmentävä julistus: Ihmiskunta tuhoutuu alle 10 vuodessa

Maapallolla alkamassa massatuho – Tutkijat: 4 erikoispiirrettä

Uusi havainto ihmisestä – Tätä et haluaisi tietää

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hans Hulvanto

Ihmisiä on liikaa, mistä kaikki johtuu. Sitä ei saa sanoa, missä maissa leppastaan ylijäämäväkeä ihan Eurooppaan lähetettäväksi. Entinen poliisi sai sakot, kun ehdotti niiden miehille lisääntymisrajoitteita. Eläimet häviävät, kun eettisesti korkeamoraaliset määrittelevät, mitä ratkaisukeinoja saa ääneen esittää.

Mikko Toivonen

Epäilemättä tuossa yllä olevissa kommenteissda on ongelman ydin tiivistetty.
Jos kuitenkin lähdetään siitä, että emme ala nopeasti vähentämään ihmisiäniin silloin meidän nopein mahdollisuutemme pelastaa luontoa muillekin planeetan eläjille on keskittää ihmiset mahdollisimman suuriin ja korkeisiin kaupunkeihin ja täten tavallaan palauttaa maaseutu luonnonmukaisempaan tilaan ja käyttää siitä sitten ihmisen tarvitsemaan materiaalin osa tilasta hyvin tehokkaaseen tuotantoon..
Energia on pitkälti avainasemassa ja silloin sitä ei tuoteta lainkaan metsä tai biomassalla vaan siirrytään taaja,akelpoiseen ydinvoimaan ja jättestä tuotettavaan niokaasuun ja maakaasuun mitä yleensä saadaan luonto pahemmin vahingoittamatta.
Kaikki liikennetarvekin saadaan opåtimoitua suurissa yksiköissä. Myös lihansyönti eli nautakarja ja meijeritaloutta olisi radikaalisti vähennettävä ja korvattava paremmilla tuotteilla.

Ellemme toimi rationaalisti tuohon suuntaan niin meille ei silloin jää muuta vaihtoehtoa kuin antaa väestön radikaalisti pienentyä tavalla tai toisella.