Lauantai 25.5.2019

David Attenborough: “Sivilisaatiomme romahdus näkyy jo horisontissa”

Luotu: 
4.12.2018 10:18
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Sivilisaatioidemme romahdus näkyy jo horisontissa, varoitti luontodokumenttien virallisena äänenä tunnettu antropologi Sir David Attenborough maailman johtajia YK:n COP24-ilmastokokouksessa maanantaina.

Attenborough kutsui Puolassa järjestettävän kokouksen avajaispuheessaan ilmastonmuutosta ihmiskunnan suurimmaksi uhaksi tuhansiin vuosiin. Attenborough edusti kokouksessa yleisöä, kansaa. Hänen mielestään maailman ihmisten viesti on selvä: aika on loppumassa ja poliittisten päättäjien täytyy toimia nyt.

Ihmiskunnan ja ihmisyhteisöjen lisäksi ilmastonmuutos, joka lisää sään ääri-ilmiöitä, uhkaa maapallon luontoa.

“Mikään muu olento maailmassa ei ole vaikuttanut tähän planeettaan kuin ihminen. Meidän pitää tiedostaa mitä olemme tehneet ja tunnistaa vastuumme tilanteesta”, Attenborough sanoi CNN:lle kokouksen yhteydessä tehdyssä haastattelussa.

 

Hän kommentoi myös Donald Trumpin Yhdysvaltain päätöstä irtautua Pariisin sopimuksesta. Attenborough toivoo USA:n kaikesta huolimatta jatkavan ilmaston lämpenemisen vastaisia toimia.

”Liittykää muun mailman joukkoon”, hän vetoaa Yhdysvaltoihin.

Vuoden 2015 COP-kokous, COP21, johti Pariisin historiallisen ilmastosopimuksen syntymiseen. Siinä sitouduttiin pitämään lämpötilan nousu alle kahdessa celsiusasteessa. Nyt käytävässä COP24-kokouksessa viimeistellään Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoon liittyviä ohjeistuksia. Samaan aikaan muun muassa ilmastopaneeli IPCC:n tuore raportti on kiihdyttänyt vaatimuksia toimenpiteistä, joilla lämpenemistä tulisi ehkäistä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Attenborough kylläkin tuottaa erinomaisen hyviä luontodokumenttejä, mutta valitettavasti selkeästi on niiden joukossa, jotka haluavat kaataa koko ilmastonmuutoksen ihmisen syyksi. Kyllä ihmisen osuus selkeä ja merkittävä oin, mutta se on pystyttävä suhteellistamaan rehellisesti ymmärtämällä, että ihminen ei mitään voi monenlaisille energian vaikutussykleille. Joko auringon, maan sijainnin siihen tai maan sisäisen energian liikkumisesta johtuvia. Historiallisessa ilmastotiedossa on täysin kiistämättömiä esimerkkejä siitä, että yksi ainoa sopiva tulivuoren purkaus välittömästi ohittaa kaiken ihmisen vaikutuksen. Viimeisin hyvin vaikuttanut sellainen oli Krakataun purkaus Sunda salmessa,
Ihmisen aiheuttamiin vaikutuksiin pystymme halutessammi pragmaattisilla toimilla vaikuttamaan positiivisiin suuntiin.
Sellaisia ovat suuren vaikutuksen keinoina esimerkiksi mittavasti lisätty ydinvoima teollisissa maissa, maa-ja vesiliikenteen muuttaminen nestemäisistä fossiilisista metaaneille, biomassan energiakäytön lopettaminen. Tuulivoiman lopettaminen siksi että se vaatii stabiilin voiman rakentamista täydestä nimelliskapisiteetistaan mutta toimimaan etupäässä hiilellä ja biomassalla ja pahimmin saastuttavassa valmiuslämmössä tuulivoimaa verkkoon saataessa. Samon metsänhoidon ilmivirheiden korjaaminen esimerkiksi avohakkuut aluksi lakkauttamalla ja siten säästämään metsänphjaa mikä rikottuna on suuri hiilidioksidin päästäjä.
Kannattaa pitää mielessä professori Ollikaisen yleistys, että biomassan energia on noin neljä kertaa kivihiiltäkin kokonaissaastuttavaa

Erkki Malinen

Tässä eliitti pauhaa muka kansanäänellä, köyhänkin haluaa nostaa elintasoaan, se valitettavasti syö luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä. Näyttäis nämä Deivitit mallia muuttamalla johonkin kehitysmaahan paimentamaan lampaita, elämään egolokisesti. Nyt suhataan ympärimaalimaa neuvomassa miten toisten pitää elää. Maalimassa on rahaa millä vois näitä kehitysmaita jelppiä ,että niitten elintasonnoston ei tarttis mennä sitä saastuttavinta kautta. Näihin raharikkaisiin pitäis vaikuttaa vaikka pakolla, se tavantallaja haluaa vain elää paremmin.

Tapio Mäkeläinen

Olen taas Toivosen kanssa samaa mieltä. Miten kauan julkimot tällä kertaa mahtaa jauhaa Ykkösaihetta? Me-too taisi jo uuvahtaa.
Tuo krakatau on hyvä esimerkki. Olen siitä lukenut sen mitä netistä näkee. Samoin Pinatubo ja muistatteko Islannin tuhkapilvet. Ei, ei kaikki mene ihmisen piikkiin.
Suomen per nuppi päästöt on keskikastia. Tehdään se mitä EU sopii. Tämä ylisuoritushype mitä osa poliitikoista ja koripalloilijoista ajaa on versus promillen päästömme, täysin naurettavaa.

esko kotilainen

Gubbe,on oikeassa,katasrofi häämöttää,jos ei väestön kasvua aleta rajoittamaan,jopa väkivalloin.
Yleensä kyllä luonto hoitaa tämän ihan itse loppuvaiheessa.
Näin on aina käynyt.Ihmislaji ei ole sen kummempi kuin muutkaan luonto kappaleet.Lisääntyvät rajattomasti,kunnes sitten ykskaks häviävät.

Reijo Helli

Auttaisikohan asiaa yhtään se että lopetamme koko ajan kiihtyvän ja kaikenlaista saastuttamista lisäävän ns. kasvun tavoittelun.... siis on ihan hirveää jos kasvu esim. Suomessa jää alle 1%.tin.. tämän kasvun koko ajan tavoitteleminen on suurin syy tuohon ympäristömme ongelmiin ja on ihan turha yrittää puolustella millään verukkeella tätä tosi asiaa ja sitä etteikö ihminen ole se suurin syy tähän tulevaisuuden tuhoon, jos tätä ei ymmärretä eikä haluta luopua tuosta kaiken aikaa kasvavasta talouden trendistä... mistä tuo kasvu tulee !? Se tulee juuri kaikesta luonnonvarojen repimisestä kaikella mahdollisella tavalla mitä vain mikäkin Yritys, ihminen/Valtio keksii

Toivoa sopii että Ihminen kaikessa viisaudessaan löytää vielä keinot tuon asian ratkaisemiseksi ennenkuin on liian myöhäistä ja se aika alkaa olla hyvin lähellä.

Kun asiaa ajatellaan Globaalisti ja koko maailman laajuisesti niin tätä "Hyvinvointia" pitäisi ruveta jakamaan ja se on varmasti ainoa tie tulevaisuudessa jos aiomme täällä pallolla vielä tallustella.. en minä, mutta minun lapseni ja lapsen ja lapsen lapseni.
Esimerkiksi vielä tänä päivänäkin tuhannet lapset Afrikassa kuolevat (Nälkään ja sairauksiisn) näkevät nälkää ja kokevat kaikenlaisia sairauksia jotka hyvin pienin kustannuksin olisi torjuttavissa... tuon ilmastoa tuhoavan kasvun sijaan.

Tapani Pakarinen

Ilmastonmuutoksen syy on vain ja ainoastaan seurausta maapallon väestöräjähdyksestä ja sen myötä kasvaneesta uusiutumattomien luonnonvarojen kulutuksesta. Länsimaiden on suurimpana tuhoajana ja ilmastonmuutoksen aiheuttaja näytettävä suuntaa, että maapallon väestö saadaan kestävälle tasolle edes muutamalle seuraavalle sukupolvelle. Väestön on puolituttava maapallolla tämän vuosisadan aikana! Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtävät ja sovitut toimet eivät riitä pysäyttämään edes nykyisen väestönkasvun tuomaa muutosta. Puhdaan veden ja ruuan puute tulevat maaperän köyhtymisen ja kuivuuden ohella vastaan jo nyt tietyillä alueilla Afrikassa, Aasiassa ja Etelä Amerikassa. Nyt on aika poliitikkojen Suomessakin ottaa tämä asia esille.

Tuomas Sikander

Kannattaa muistaa että samat kotitiedemiehet ovat jo korvanneet maapallon kiertoakselin huojunnan auringon äkillisillä säteilyvaihteluilla.
On helppoa tuudittautua idiootin uneen ja kieltää totuus jos toinen jalka on jo siellä ja turvattua elämää 10-20v jäljellä.
._.

Mikko Toivonen

Täällä kommenteissa henkii melkoisen laaja ymmärrys siitä, että väestöräjähdys on perussyy ihmisen ilmasto-osuuteen.

Epäilemättä se on totta, mutta sekin totuus on älyllisessä keskustelussa suhteellistettava.
Ihan aluksi voi alkaa muistella esi teollista aikaa edeltäneen metsän kaskeamiskulttuurin missä kautta planeetan pöllytettiin senaikaisen suhteellisen pienen väestön viljelytarpeisiin aivan kohtuuttomasti hiiltä ja pienhiukkasia ilmaan.

Minä yksilönä olen ilmastotilaa ja planeetan kestävyyttä pohtiessani lähtenyt siitä, että emme tietoisesti kajoa nykyisen suuruiseen väestömäärään muuten kuin kontrolloimalla sen kasvua mikä onnistuu koulutetussa ja sekulaarissa maailmassa, mutta taas ei alkuunkaan Afrikassa tai erään ja omasta mielestään ainoan oikeassa olevan uskonnon useimmissa maissa,

Katson, että nykyisen väestön voimme sitä syyllistämättä halutessamme kestävästi huoltaa ja jopa mahdollistaa melkoisen osan viljely tai muussa kasvatuskäytössä olevan pellon palauttamista metsäksi

Keinot ainakin ovat olemassa, mutta halua ottaa toimivat keinot käyttöön ei vielä ole olemassa vaan toimivien sijaan yritetään esittää helppoja utopioita joiden pääjoukko on mummonmökin jätelaitokset, tuulivoima, aurinkovoima, sähköautot, yksilöiden roskien lajittelu jne.

Oikeat tehokkaat keinot taas ovat nykyiselle väestöpohjalle: Teollisuusmaiden lisätty ydinvoima, maa-ja meriliikenteen helppo muuntaminen maa-ja biokaasuille joita on yllin kyllin saatavissa ja suuret käyttämättömät varastot merien metaanihydraatteina eli metaanijäänä. Asutuskeskusten lämmön tuottaminen matalalämpöisillä taajamavarmoilla ydinreaktoreilla.
Metsän hoidon ja korjuutapojen muuttaminen selektiivisen korjuun suuntaan ja niin ettei suurta maapohjan rikkomisesta syntyvää hiilidioksidipäästöä aiheuteta. Myös metsän käyttöä voitaisiin vähentää energiakäytön osalta ja jopa vessapaperinkin osalta jos ihmiset oppisivat käyttämään alasuihkuja.
Maanvilejelystähän on tällekin väestölle enmmän kuin tarpeeksi. Se on suurin yksittäinen päästöjä aiheuttava elinkeino. Olisi sitäkin ohjattava pois nautatalouden suunnasta vähäpäästöisemmän eläinproteiinin suuntaan ja yksinkertaisesti vähentää meijeriteollisuutta ja opettaa ihmiset syömään terveellisemmin erilaisia kaloja, jyrsijöitä, lampaita, hevosia jne. Meillä esimerkiksi on aivan loistavaa järvikalaa vaikka kuinka paljon vaan eipä juurikaan käytetä ja jopa nimetään roskakalaksi

Sitten siihen osaan maailmaa missä syntyvyys ei ole hallinnassa on alettava suhtautua realistisesti niin että heidän on otettava vastuuta lisääntymisestään ja elämisestään ihan itse. Tarkoitan silloin sitä että ne maailman maat jotka esimerkiksi kuvaamiini toimiin ryhtyvät laittavat rajat kiinni järjestäytymättömälle ns. pakolaisuudelle ja ottavat sisään vain laillisesti etukäteen valmiiseen työpaikkaan tulijoille ja sekin vain määräaikaisviisumeilla

Katja Sallinen

Kiinassa ja Intiassa on väestöä yhteensä yli 2 miljardia , miksi meidän pitää näivettyä tai Afrikan? Helli sanoi hyvin että jatkuva kasvuun pyrkimykset johtavat maapallon saastumiseen. Rakentaminen ja maan muokkaus kuuluu näihin tekijöihin myös. Kun vuoden 2008 kriisi tuli, talous oli kaikkialla pysähtynyt. Näinä 10 vuoden aikana rakentaminen on kiihtynyt saadakseen talouden ylijäämä kiertämään. Miksi satsata saastuttamiseen? Ei sillä väliä, jos rikkaille jää käteen saastunut maapallo. Ehkä muuttavat joukolla Marssiin. Me muut olemme näivettyneet.

Välillä tuntuu, että ilmastomuutoksesta on kiva puhua, kunhan se ei kohdisteta kasvutekijöihin. Syylliset ovat ne köyhät tuolla jossain. Muutos on kuitenkin monipaikoin ihmisten tekemä. Voi ottaa maantiedon kirja hasardeista luettavaksi.

Raili Sergejeff

Onhan niitä rokotekielteisiä - ja sitten ilmastomuutoskielteisiä.

Nämä kieltäjät löytävät tiensä joka paikkaan, ja saavat joskus ihan normaalijärkisenkin uskomaan juttuihinsa.

Raha on valtaa, ja halutaan kasvua koko ajan, ihan sama, jos siinä samalla tuhotaan maa-ala myrkyillä ja kaadetaan laajat metsät avohakkuilla, lasketaan vesistöihin kaivosten ja tehtaiden myrkyllisiä vesiä jne.

Tavallinen ihminenkin osallistuu maapallomme tuhoamiseen, ei ainoastaan ne suuryritykset, jotka tekevät edellä mainittuja tuhoja.

Muovi heitetään luontoon tai mereen, eikä viitsitä kierrättää, tai laittaa vaikkapa poltettaviin jätteisiin.

Miljardeja tupakantumppeja heitetään maastoon ja jopa pantilliset oluttölkit jätetään sinne.

Jaksetaan kyllä kantaa täydet tölkit ja muoviset kauppakassit vaikkapa metsään retkeillessä, mutta jostakin syystä on aivan mahdotonta kantaa tyhjät, jopa pantilliset, tölkit takaisin kierrätykseen vaikkapa siinä kaupan muovikassissa. Kaikki jätetään surutta luonnon hoidettavaksi.

Kaarlo Erjala

Käyttäytymistottumuksiamme muuttamalla voimme tehdä paljon ilmaston parantamiseksi. En vaan ymmärrä, miksi avohakkuiden kieltämisen pitäisi kuulua maamme keinovalikoimaan. En nimittäin usko, että pelkästään suurten puiden poimimisella metsästä pystytään turvaamaan selluteollisuutemme raaka-aineen tarve.

Mikko Toivonen

Täytyy Kaarlo. pyrkiä lukemaan myös muiden kommentit suhteellisesti. Nopeassa kommentoinnissa on nimitttäin varsin työlästä sekäkirjoittajalle, että lukujalle tuoda kaikki perusteet ja suhteellisuus julki.
Kun esimerkiksi minä kirjoitan selektiivisestä metsänhakkuusta tukki iässä mikä voi olla mitä tahansa 80-200 vuoden välillä boreaalisen havupuun osalta siihen faktaan perustuen että aikuinen havupuu jatkaa vielä suhteellisen hyvää kasvua 80 vuoden jälkeenkin monta vuosikymmentä ja nostaa rungon ja hiilensidonnan määrää ja llatua. Mäntyhän elää vaikeuksitta 400 vuotiaaksi ja ei kuusikaan siitä paljon jälkeen jää..
Jotta päästäisiin tuohon laatupuun selektiivisen korjaamiseen joudutaan tekemään itsestään selvyytenä risujen siivous ja nuoren puun harvennus mikä sellaisenaan kelpaa sellupataan mutta ei rakennuspuuksi.
On kuitenkin täysin selvää, että avohakkuut ovat metsän ja metsäpohjan hiilensidonnalle murhaavia toimenpiteitä ja niistä on kertakaikkiaan päästävä eroon.
Jos olemme sullupuun määrästä huolissamme harvennus ja nopeakiertopuusta kuten koivusta huolimatta niin silloin meidän tulee tuoda raakapuuta nopeammin kasvavasta puumaailmasta tänne jalostettavaksi suurlaivauksina.

Avohakkuille ja metsänpohjan koneelliselle rikkomiselle ei rationaalilla ja kokonaisymmärrykseen pohjaavalla ilmaston ja metsäluonnon hoidolla koskaan voi löytyä ymmärrystä muilta kuin metsällä kylmästi rahastajilla. Eräänlaisilla metsä-trumpeilla.

Reko Kauranen

Maapallomme on kyllä katastrofin edessä mutta syynä on moraalin lasku, joka tietysti näkyy myös kulutuksessa. Länsimaat ovat hylänneet Jumalan ja hänen käskynsä ja sitä tuo luonnonkuvaaja on edistänyt edistämällä ohjelmissaan tuomalla esiin että evoluutioteoria on totta, vaikkei siitä ole mitään todisteita hänen filmeissään. Evoluutio on yksi vaikuttavimmista syistä ateismiin ja sitä kautta moraalin rappeutumiseen. Niinhän ne vihreät suunnittelevat että väestöä pitää vähentää, esim homoutta lisäämällä, eutanasiaa suosimalla, abortteja lisäämällä ja lopusta pitää globaali maailmanhallitus huolen tavalla tai toisella. Tuo diktatuurinen maailmanhallitus on ennustettu ilmestyskirjassa. Siihenhän kuuluu uskonto joka olisi yleismmaailmallinen uskonto ja muut uskonnot kielletään, varsinkin kristinusko. Kuten joku sanoi yksi tai kaksi tulivuorenpurkausta muuttaa koko maapallon ilmaston ja tulee kylmää kyytiä. Ihmiset eivät pysty säätämään säätä, on liian monta tekijää, joita ihminen ei hallitse. Mutta kun Jumala ja häneltä avun pyytöminen on hylätty, niin uskotellaan että me voidaan hoitaa asia. Ihminen tekee itsestään jumalan korvikkeen ja näin on tullut uusi uskonto ilmastouskovaisuus, josta fanaattisesti pidetään kiinni, kun ei muuta mihin tarttua. Muistan miten 60-luvulla Rooman klubi ennusti että väestöräjähdys tuhoaa pian maapallon ja että öljy loppu 1980-luvulla. Öljyä ym löytyy koko ajan lisää eikä ole näkyvissä sen loppumista. Ainoat ktastrofiennustukset jotka ovat luotettavia, löytyvät Raamatusta. Sieltä löytyy myös apu ihmisen vapautumiseen itsekkyydestä ja ikuinen elämä, niin ettei tarvitse pelätä asioita, joille ei voi mitään.