Torstai 27.6.2019

Kiina saavutti Kuun ”pimeän puolen” – ”Seuraava ääniviesti Kuusta voi tulla mandariiniksi”

Luotu: 
3.1.2019 09:33
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Kiinan julkaisema havainnekuva Chang'e 4 -avaruusluotaimesta Kuun pinnalla.
|

Kiinan Chang'e 4 -avaruusluotain on laskeutunut onnistuneesti Kuun niin sanotulle pimeälle eli Maahan näkymättömälle puolelle, kertoo kansainvälinen media.

Kiinan valtiollinen media kertoi laskeutumisesta torstaina. Sitä pidetään merkittävänä saavutuksena Kiinalle, joka pyrkii mahtivallaksi myös avaruudessa. Chang'e 4 laskeutui Aitkenin altaaseen eli yhteen Kuun törmäyskraatereista ja lähetti saman tien takaisin historian ensimmäisen lähikuvan Kuun Maahan näkymättömästä puolesta, CNN kertoo.

”On hyvin todennäköistä, että Chang’en menestys – ja Kiinan miehitetyn Shenzhou-avaruusohjelman menestys – yhdistetään lopulta kiinalaiseksi, miehitetyksi Kuu-lennoksi. Kertoimet sille, että seuraava äänilähetys Kuusta tulee mandariinikiinaksi, ovat pienet”, kommentoi Kiinan avaruusohjelman tuntija, professori Joan Johnson-Freese CNN:lle.

Kuun kaukainen tai Maahan näkymätön puoli ei koskaan käänny maapalloa kohtia. Pimeä puoli se ei kansankielisestä nimestään huolimatta oikeasti ole.

Avaruusmatkailulle Kiinan luotain on saavutus siksi, että Kuun kaukainen puoli on radiotaajuuksien tavoittamattomissa. Luotaimen kommunikaation Maahan mahdollistaa erillinen Kuuta kiertävä satelliitti, jonka Kiina lähetti aiemmin. Luotain etsii Kuusta muun muassa vettä ja kasvien kasvumahdollisuuksia sekä tutkii auringonpurkauksia.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Koivisto

Pimeys on tulkintakysymys. Kuun kauempi puolikas on pintamateriaaliltaan jopa hieman kirkkaampi. Mutta kuun kauempi puolikas on puolet kuukaudesta hyvin pimeä paikka, siinä missä kuun lähemmällä puolikkaalla ei ole koskaan täysin pimeää koska sitä valaisee aina joko aurinko tai maa, joka on vieläpä valtavan paljon kirkkaampi kuin täysikuu. Pimeintä kuun lähemmällä puolikkaalla on kuunpimennyksen aikaan muutaman tunnin ajan (kuusta katsoen siis auringinpimennys) ja vielä silloinkin maan ilmakehästä taittuu kuuhun runsaasti pääasiassa punaista valoa. Kuun "pimeä puoli" ei siis ole täysin pimeä, mutta keskimäärin paljon pimeämpi. Sikäli ihan oikea nimi.

Toisaalta pimeällä puolella voisi vain viitata jo artikkelissakin mainittuun radiopimentoon.