Tiistai 24.10.2017

Korkeintaan sata vuotta aikaa – Nature: Ihminen uhkaa jo itseään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.6.2012 11:23
  • Kuva: NASA
    Kuva
    Arkistokuvassa maapallon pintaa avaruudesta. Ihmiskunta on aiheuttanut planetaarisen mittaluokan muutoksen maapallon elämään.
|

Ihmisestä on tullut planetaarisen mittakaavan vaikuttaja, jonka toiminta uhkaa maapallon kykyä elättää elämää. Planeettamme on kohtaamassa lähivuosina ihmisen aiheuttaman muutoksen, jonka mittakaava kasvaa samaan luokkaan kuin jääkauden päättyminen 10 000 vuotta sitten.

Tänään julkaistu Nature-lehden erikoisnumero paljastaa pysäyttäviä tutkimustuloksia ihmiskunnan jalanjäljestä. Ihminen käyttää jo nyt vähintään 20 prosenttia kaikesta maapallon perustuotannosta omiin tarpeisiinsa.

Maapallon maapinta-alasta noin 40 prosenttia on valjastettu ihmisen viljelykäyttöön. Tämä on tutkijoiden mukaan noin neljä viidennestä käytettävissä olevasta pinta-alasta.

Viljelyn ulkopuolelle jäävä maa-ala taas on asutuksen, maanteiden ja rakennusten peitossa tai niiden välittömässä läheisyydessä.

- Kun ottaa huomioon, että keskivertolajin osuus maapallon resursseista on miljoonasosan luokkaa tai vähemmän, on selvää, ettei ihmislajin kulutus voi olla vaikuttamatta voimakkaasti koko biosfääriin, sanoo evoluutiopaleontologia professori Mikael Fortelius.

Nature on käyttänyt numeroonsa laajan kirjon  kansainvälisten luonnontieteen huippujen tuoreinta tutkimustietoa. Mukana on myös suomalaisia tutkijoita, kuten Fortelius.

Tiedemiesten mukaan maapallon nykyinen ilmasto tulee häviämään 10-48 prosentilta koko pinta-alaa ja korvautumaan toisenlaisella ilmastolla. Tällä on suoria vaikutuksia ympäristöön, luontoon ja lajeihin.

Aikaa muutokseen on kymmeniä vuosia, korkeintaan sata.

Katsauksessa vaaditaan selkeitä toimia maapallon biosfäärin olotilan muutoksen hillitsemistä. Lisäksi ihmiskunnan tulisi jo aloittaa muutokseen varautuminen.

Voiko ihmiskunta suojella maapalloa itseltään?

1024 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lauros

Toistan vanhan kysymykseni: Pitikö luolamies aikoinaan liian suurta nuotiota kun jääkauden sulatti? Ihmisen toimet ilmastoon kun niitä vertaa jatkuviin tulivuorten purkauksiin, on samaa luokkaa kuin Venuksen tulo auringon eteen. Ei pahemmin viilentynyt telluksemme.
Vain itselleen on ihminen uhka. Liikaa lisääntyessään käy kuin sopuleille.

Janne Särkelä

Tulivuoret jäävät ihmiselle paljon. Ilmeisesti on vaikea käsittää kuinka suuri määrä ihmisiä on ja mikä määrä tuotamme mitäkin koko ajan.

Esimerkiksi ihmisen vuosittaiset CO2-päästöt ovat 130 kertaisia Maapallon kaikkien tulivuorten vuosittaisiin luonnollisiin CO2-päästöihin. Käytännössä ihmisen CO2-päästömäärä vastaa kerran 100 000:ssa vuodessa purkautuvan supertulivuoren kertapäästöä.

http://www.agu.org/pubs/pdf/2011EO240001.pdf
http://volcanoes.usgs.gov/hazards/gas/climate.php

Ihmisen aiheuttama muutos on ollut dramaattisen nopea ja epätasapainottava siinä missä luonnollinen vulkanismi on osa ilmastotasapainoa. Sama pätee lähes kaikkeen muuhunkin, mitä me ihmiset tuotamme ylimääräistä. Maapallon takaisinkytkentämekanismit ovat vaillinaiset ja uuden tasapainon löytäminen vie läpi suuren vaihtelevuuden.

Jarmo Lauros

Hyvä Särkelä. Sulattiko ihminen edellisen jääkauden? Pinta-alallisesti tänäänkin mahtuisimme kaikki ihmiset seisoskelemaan Uudenmaan alueelle.
Ei ihminen ole luonnonvoimia, kuten auringonkaan vaikutusta mahtavampi.

Sonico Elephas
Vastaus kommenttiin #5

Hyvä Lauros, ei kukaan ole väittänyt, etteikö ilmasto muuttuisi myös ilman ihmisen vaikutusta. Väität, että koska ihmisen toiminta ei päättänyt jääkautta, ihmisen toiminta ei ylipäänsä voi vaikuttaa ilmastoon. Logiikkasi heittää tässä häränpyllyä.

Vaikka ilmasto muuttuu ilman ihmisen toimintaa, ei siitä seuraa, etteikö ihmisen toiminta voisi aiheuttaa ilmaston muutosta. Voit toki väittää, ettei se voi, mutta koita pitää väitteissäsi jokin järjellinen logiikka.

Janne Särkelä
Vastaus kommenttiin #5

Olet loogiselta pohjalta väärässä väitteessäsi, jos tarkastellaan faktoja.

Toinen esimerkki: ihminen ylläpitää karjapopulaatiota tasolla, jolla se ei olisi ilman ihmistä (Karja on merkittävä metaanipäästöjen aiheuttaja ja oheisprosessit aiheuttavat muita päästöjä.). Ihminen on siis yksiselitteisesti luononnvoimia mahtavampi, koska luonnonvoimien vaikutuksesta eli luonnollisesti karjapopulaatio ei ikinä olisi näin suuri.

Kolmas esimerkki: olemme hakanneet puolet sademetsistä ja oletko koskaan miettinyt miksi Islannissa on niin vähän puita? Ihminen on hakannut niistä 95%. Käytännössä lähes kaikki viljelysmaat ja kaupungit ovat ennen olleet metsää.

Kaikki deforestaatio heikentää Maapallon kykyjä vastata esimerkiksi kasvaneeseen CO2-pitoisuuteen.

Lisäksi havaittu lämpötila-anomalia on irronnut korrelaatiosta Auringon kanssa. Vaikka Aurinko antaa perusvaikutuksen, niin olemme poikkeuttaneet sitä siis huomattavasti.

Matti Hytölä

Oho, no jo kerran näin on niin sitten hyväksyn sen että Suomestakin lentää 150 hengen delegaatio RIO+20 kokoukseen bilett... eikun pelastamaan maailmaa verorahoillani. Eiköhän kiristetä verot täällä Suomessa 100%iin ja siirretä loputkin tuotannosta Kiinaan niin voimme sitten jäädä hyvällä omalla tunnolla odottamaan tuota maailmanloppua. Samaan aikaa kun Al Gore ja muut tuomipäivän profeetat ostelevat uusia bisnesjettejä ja rantahuviloita...