Maanantai 20.11.2017

Mehiläisten joukkotuho: Syitä etsitään myös Suomessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.6.2012 13:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Mehiläisten työ on ihmisellekin elintärkeää, koska pölytys vaikuttaa satoon. – Jokaisessa pihassa pitäisi olla mehiläispesä pölyttämässä marjoja ja muita ruokakasveja, professori Sinikka Pelkonen sanoo Uudelle Suomelle.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on mukana Suomessa käynnistyvässä tutkimuksessa, jossa tutkitaan mehiläiskuolleisuuden esiintyvyyttä ja syitä.

Taustalla ovat maailmanlaajuisesti raportoidut mehiläiskuolemat. Vuonna 2010 uutisoitiin, että Yhdysvalloissa jopa kolmannes mehiläisyhdyskunnista on menehtynyt useina peräkkäisinä talvina.

– Syyt mehiläiskuolemiin ovat edelleen epäselviä. Julkisuudessa liikkuneet tiedot ovat niin epäluotettavia, että tätä pitää selvittää, Eviran tutkimusyksikön johtaja professori Sinikka Pelkonen kertoo Uudelle Suomelle.

Suomessa mehiläiskuolleisuus ei ole Pelkosen mukaan merkittävästi kasvanut, se on aina ollut korkea kovan talven takia. Mehiläiskuolleisuus on Pelkosen mukaan Suomessa noin 16-20 prosenttia tällä hetkellä.

Mehiläispopulaatioiden romahtamisen on arvioitu olevan katastrofi koko maailmalle, sillä se tuhoaisi viljasadot.

– Huoli on erittäin suuri, Pelkonen sanoo.

Suomessa aloitettava tutkimus on osa koko EU-alueella tehtävää mehiläiskuolemien syiden selvittämistä.

Mehiläishoidossa tuhoisin tauti Suomessa on varroapunkki ja siihen liittyvät virustaudit.

Hankkeessa selvitetään mehiläisten tärkeimpien tartuntatautien esiintymistä EU-alueella.

Tutkimukseen osallistuu yhteensä 17 EU:n jäsenmaata. Suomessa tutkimus kohdistuu viiteen toisistaan poikkeavaan mehiläishoitoalueeseen, jotka sijainniltaan ja ilmastovyöhykkeiltään edustavat EU:n äärilaitoja: Ahvenanmaa, Kajaani, Kitee, Seinäjoki, Jokioinen. Hanke toteutetaan yhteistyössä mehiläishoidon muiden toimijoiden kanssa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Heininen

Mehiläisten joukkotuhoon suurin syyllinen on hyönteismyrkkyjen käyttö. Tämä on aivan selvä asia. Sitä ei vaan haluta myöntää. Kukkivat rypsipellot on selvin esimerkki. Kukinta-aikana ei saisi käyttää, mutta kieltoa ei valvo kukaan. Samoin on tilanne marja- ja omenatarhoissa. Maailman elintarvike huollon takia ei voi kuulemma kieltää näiden käyttöä. Loppu lähenee. Ensin loppuvat mehiläiset, sitten linnut ja sitten....

Jorma Sonninen

"Mehiläisten joukkotuhoon suurin syyllinen on hyönteismyrkkyjen käyttö."

Paljon mahdollista, mutta itse pitäisin suurimpana syyllisenä sekä teknomaataloutta kokonaisuudessaan että globalisoitumimista. Kun kaikkea kiikutetaan kaikkialle, myös taudit ja loiset jne. liikkuvat tehokkaasti. Samalla ne voivat muuttua tappavimmiksi: edellinen uhrin kuolessa seuraava on sopivasti hollilla. Näin tuhoaalto etenee.

Eläinten joukkotuhoista on kokemusta Suomessakin: rapurutto (sienitauti) levisi Suomeen 1800-luvun lopulla tuhoten silloisen jokirapukannan murto-osaan.