Lauantai 21.10.2017

Löytyykö Higgsin hiukkanen? – Tätä se tarkoittaisi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.7.2012 15:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Higgsin hiukkasta etsitään LHC-hiukkaskiihdyttimen avulla. Arkistokuva.
|

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN julkistaa huomenna uusimmat tuloksensa Higgsin hiukkasesta, Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Higgsin hiukkanen on alkeishiukkanen, jonka hiukkasfysiikan niin sanottu standardimalli ennustaa. Mallin viimeiseksi puuttuvaksi palaseksi luonnehdittua hiukkasta ei ole vielä varmuudella löydetty, mutta siihen viittaavia havaintoja on saatu aiemmissa tutkimuksissa.

-Kyllä Higgsin hiukkasen löytyminen olisi todella iso juttu, Helsingin yliopiston ja Fysiikan tutkimuslaitoksen professori Paula Eerola kertoi Uudelle Suomelle.

Eerolan mukaan etsittävä hiukkanen on samalla suurin kysymysmerkki ja keskeinen tekijä nykyisessä hiukkasfysiikan mallissa.

-Sen löytyminen varmistaisi ymmärryksemme alkeishiukkasista ja niiden toiminnasta.

Fyysikko Peter Higgsin mukaan nimettyä Higgsin hiukkasta etsitään maailman suurimman tutkimuslaitteen, Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsevan 27 kilometriä pitkän LHC-hiukkaskiihdyttimen avulla.

-Tiedemaailmassa odotetaan jännityksellä, vahvistavatko uudet havainnot viime vuoden mahdollisen vihjeen hiukkasen olemassaolosta, Helsingin yliopiston tiedotteessa sanotaan.

Kokeissa on mukana suomalaisia suomalaisia tutkimusryhmiä Helsingin yliopistosta, Fysiikan tutkimuslaitoksesta ja Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Paula Eerola muistuttaa kuitenkin, että mikäli huomisessa julkistuksessa kerrotaan jotain löydetyn, ei sitä voida vielä täysin kiistatta todistaa juuri Higgsin hiukkaseksi.

-Tietoa on tässä vaiheessa joka tapauksessa liian vähän, jotta voitaisiin sanoa kyseessä olevan varmasti juuri Higgsin hiukkasen, Eerola sanoi Uudelle Suomelle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit