Maanantai 25.9.2017

Suomen taivaalta löytyi todiste tarunomaisille äänille – ”Synty täysi arvoitus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.7.2012 13:44
Päivitetty: 
9.7.2012 14:11
  • Kuva: Aalto-yliopisto
    Kuva
    Tutkijoiden nauhoittamat äänet sai aikaan vihreä revontuli, kertoo professori Unto K. Laine.
|

Aalto-yliopiston tutkijat uskovat onnistuneensa todistamaan revontulien ja niihin liittyvien, arvoituksellisten äänien yhteyden ja paikallistamaan, missä äänet syntyvät. Äänistä on kerrottu jo kansantaruissa, mutta tutkijat ovat tähän asti arvelleet, ettei ihminen voi kuulla kaukana taivaalla syntyviä ääniä.

–On ollut kinaa siitä, että ääni ei kantautuisi ihmiselle kilometrien korkeudesta, missä valonlähteet ovat. Mutta ääni ei tulekaan sieltä, kertoo professori Unto K. Laine Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta Uudelle Suomelle.

Aalto-yliopiston tutkijat uskovat muun muassa Pohjois-Karjalan Kolilla tallennettujen ääninauhojen todistavan, että revontulien äänet syntyvätkin lähellä maanpintaa, vain noin 70 metrin korkeudessa. Tutkijat paikallistivat äänilähteet asentamalla kolme toisistaan erilleen sijoitettua mikrofonia havaintopaikalle, jossa revontulien ääniä nauhoitettiin.

–Tutkimus todistaa, että ihmiset voivat kuulla revontulien aikana niihin liittyviä ääniä, Laine sanoo.

Tutkijoiden teorian mukaan äänien takana ovat siis samat auringon hiukkaspurkaukset, jotka synnyttävät revontulia. Äänien syntymekanismi sen sijaan on tuntematon. Ääniä ei esiinny säännöllisesti revontulien aikana.

”Meillä on ääninäytteitä tavaton määrä. Nyt tiedetään, mitä etsiä niiltä”

–Tässä tapauksessa äänilähde on taivaalla, mutta täysi arvoitus on, mikä sen aiheuttaa, sanoo Laine.

Tutkijat vertailivat mikrofonien tallentamia ääniä ja niiden ilmassa kulkeutumisesta johtuvia viiveitä, minkä ansiosta he saivat selville äänien syntypaikan. Havaintopaikalla nähtiin revontulia ja samaan aikaan myös ilmatieteen laitos mittasi seudulta geomagneettisia häiriöitä, jotka vastasivat tyypillisiä revontulitilanteita. Nämä todistavat äänten ja revontulien korrelaation, tutkijat uskovat.

Nauhoitetut äänet ovat vaimeita, lyhytkestoisia paukahduksia. Ne ovat niin hiljaisia, että vain vaivoin erottuvat ympäristön kohinasta. Revontuliin liittyviä ääniä kuulleet ovat kuitenkin usein kuvailleet ääniä myös etäisenä kohinana ja rätinänä. Tutkijat pitävät tämän takia mahdollisena, että äänten syntymekanismeja on useita ja että äänilähteiden etäisyydet maanpinnalta voivat vaihdella.

–On epäilty muun muassa, että ääni syntyisi puissa, mutta tässä tapauksessa puita ei ollut lähellä, Laine kertoo.

Tutkimuksen tulos on alustava. Laineen tutkimusryhmä jatkaa tutkimuksia.

–Meillä on ääninäytteitä tavaton määrä. Nyt tiedetään, mitä etsiä niiltä.

Aihetta käsittelevä tutkimus julkaistaan The Proceedings of the 19th International Congress on Sound and Vibration -kongressijulkaisussa. Revontulien paukkuvaa ääntä voi kuunnella Aalto-yliopiston videolta.

Jaa artikkeli:

Kommentit