Sunnuntai 22.10.2017

Kymmenien kilojen meteoriitti odottaa löytäjää: kolme osumaa Suomeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.7.2012 10:11
Päivitetty: 
18.7.2012 10:27
  • Kuva: Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne / Mikkelin Ursa
    Kuva
    Arkistokuvassa Mikkelissä alkuvuodesta havaittu tulipallo.
|

Eilen iltapäivällä Pohjanmaalla nähdyn kirkkaan meteoriitin putoamispaikka on selviämässä. Tällä hetkellä arvio putoamispaikasta on jossain Kalajoen alueella. 

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan meteoriittityöryhmän lentoratojen laskemiseen erikoistunut Esko Lyytinen kertoo Uudelle Suomelle, että meteoriitti putosi todennäköisesti maalle. Kappaleiden reitti kulki suoraan etelästä kohti Kalajokea.

- Pidän todennäköisenä, että se putosi ennen Kalajokea. Meteoriitti on lentänyt mahdollisesti kymmeniä kilometrejä pimeänä, eikä se tallentunut kameroille, Lyytinen sanoo.

Tarkka putoamispaikka ei siis silminnäkijähavaintojen perusteella ole vielä selvillä. Putoamispaikka voi kuitenkin olla myös Itämeressä.

- Siitä on aika kauan, kun Suomeen viimeksi putosi meteoriitti, Vaasan yhdistyksen Andromedan puheenjohtaja Kaj Höglund sanoo Uudelle Suomelle.

Eilinen meteoriitti havaittiin laajalti Pohjanmaan yllä. Eri havaintojen perusteella maahan arvioidaan pudonneen useiden kymmenien kilojen painoisen avaruuskappaleen. Meteoriitti jätti jälkeensä taivaalla mustan savuvanan ja hajosi lopulta arviolta kolmeksi kappaleeksi.

- Noin isot kappaleet voivat jättää jo ison saavin kokoisen kuopan maahan, Höglund arvioi.

Maastossa vastikään pudonnut meteoriitti erottuu selvästi muusta kiviaineksesta. Höglund sanoo, että kiinteille kappaleille on muodostunut ilmakehän kitkasta sulamiskuori.

Muita merkkejä putoamispaikasta voivat olla esimerkiksi metsätuhot. Kymmenkiloinenkin meteoriitti jättää jälkensä puihin ja maastoon.

Mitä kansalaisen tulee sitten tehdä, jos hän löytää maahan pudonneen meteoriitin?

- Suomeen pudonneet meteoriitit on toimitettu geologiseen museoon Helsinkiin, Höglund sanoo.

- Löytäjälle on luvassa todennäköisesti pieni palkkio ja siivu kappaleesta muistoksi.

Lue lisää meteoriitista Tähdet ja Avaruus -lehdestä.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Mikkonen

"- Löytäjälle on luvassa todennäköisesti pieni palkkio ja siivu kappaleesta muistoksi."

Mitä tämä oikein tarkoittaa, onko Suomessa muka velvollisuus luovuttaa löytämänsä meteoriitti museolle. Millä perusteella? Itse en ikinä luovuttaisi, paitsi tietysti käypää korvausta vastaan, sillä meteoriiteista maksetaan markkinoilla kova raha.