Maanantai 23.10.2017

Poikkeustila yhä Suomen järvissä: tulva uhkaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.8.2012 11:08
|

Järvivedet ovat edelleen ennätyksellisen korkealla Suomessa. Ympäristökeskus kertoo, että järvien vesimäärät sivuavat monin paikoin Järvi-Suomessa ja Oulujoen vesistöissä aiemmin mitattuja maksimeita.

Edes säänneltyjen vesistöjen lisäjuoksutukset eivät ole toistaiseksi korjanneet tilannetta. Tulvariski elää edelleen voimakkaana.

Saimaan pinta kohoaa edelleen yli puoli metriä korkeammalle kuin mitä kesän keskiarvo. Saimaata on juoksutettu poikkeuksellisen paljon heinäkuussa ja nyt juoksutusta lisätään edelleen.

Tilanteen poikkeuksellisuutta korostaa se, että viimeisen 30 vuoden aikana Saimaa on ollut näin korkealla vain kahdesti. Vesimäärä Suomen suurimmassa järvessä pysyy korkeana talveen saakka tai pidempään.

Viime viikolla ympäristökeskus arvioi, että sateinen elokuu voi tarkoittaa Saimaalla tulvavaaraa talvella ja keväällä.

- Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan nousevan elokuun aikana sateista riippuen 5-15 senttiä, vanhempi tutkija Ari Koistinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoi tänään.

Muissa säännöstelemättömissä vesistöissä tilanne helpottuu elokuun aikana, kun vedenpinta laskee noin 15 sentillä.

Kymijoella eletään tulvarajan tuntumassa, sillä Kalkkisten kanavan juoksutusta lisätään elokuun ajaksi.

Veden lämpötila oli tänä vuonna heinäkuun loppua lukuun ottamatta viileä. Viime viikon helle nosti vedenlämpöä, mutta jatkossa vedet vain viilenevät.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Rutanen

Kuka valvoo vesien juoksutusta ja säätelyrajojen noudattamista?Nyt tulee vaikutelma,että "energiavettä"säilytetään ihmisten pihoilla tarkoituksellisesti.Puheet jouluun asti kestävistä tulvista on selvästi kotoisin sylttytehtaalta.