Torstai 19.10.2017

Suomalainen keskellä Curiosity-hurmosta: ”Ihmiset vihelsivät”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.8.2012 09:30
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Riemu repesi Pasadenassa Nasan avaruustekniikkakeskuksessa. Taustalla yksi ensimmäisistä Mars-kuvista. Paikan päällä oli myös Ilmatieteen laitoksen Maria Genzer (ei kuvassa).
  • Kuva: Nasa / JPL-Caltech
    Kuva
    Curiosityn ensimmäinen kuva on 64 pikseliä leveä. Suurennos toimituksen tekemä.
|

Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Maria Genzer kertoo Uudelle Suomelle tunnelman revenneen täysin, kun tiedot Curiosityn laskeutumisesta Marsin pinnalle saavuttivat Maan.

Genzer seurasi Curiosityn laskeutumista paikan päällä Nasan avaruustekniikkakeskuksessa Kalifornian Pasadenssa.

- Täällä on todella iloinen tunnelma, suorastaan riehakas tunnelma. Aina, kun signaali yhden vaiheen onnistumisesta tuli, kaikki ihmiset taputtivat ja vihelsivät, Genzer kertoo Uudelle Suomelle.

Pasadenan tutkijat odottivat jännittyneinä, kunnes ensimmäiset kuvat Marsin pinnalta tulivat. Katso kuvat täältä.

Marsin pinnalla toimii pian myös suomalaisteknologiaa, kun Curiosity-mönkijän sääasema laitetaan päälle.

- Nyt se [mönkijä] testaa laitteitaan. Suunnitelma on, että sääasema laitetaan päälle vuorokauden kuluttua, Genzer kertoo.

Ilmatieteen laitoksen Mars-ryhmä on kehittänyt mönkijän sääasemaan kaasukehää mittaavia laitteita. Laitteista tarkemmin laitoksen verkkosivuilta.

Suomalaismittarit tarkkailevat Marsin kaasukehän ilmanpainetta ja kosteutta. Ensimmäiset todelliset mittaustulokset saadaan Maahan muutaman vuorokauden sisällä.

- Aluksi saamme tietoja siitä, että laitteet toimivat. Sen jälkeen ne [mittarit] lähettävät tietoja aina, kun välittäjäsatelliitti kulkee mönkijän ylitse, Genzer kertoo.

Kaikkiaan Curiosityn odotetaan toimivan noin yhden Marsin vuoden, eli 686 vuorokautta.

Uskotko, että Marsin pinnalla on joskus ollut elämää?

429 ääntä annettu
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mervi Luhtanen

Seurasin suoraa lähetystä Nasa-TV:stä ja tunnelma kyllä tarttui tänne tuhansien kilometrienkin päähän myös netin välityksellä. Mahtavaa.

Täytyy jälleen kerran ihailla ja kunnioittaa sitä kaikkea tietämystä, innostusta, intohimoa, mielikuvitusta ja kärsivällisyyttä, jota kaikki tähän - muistaakseni kahdeksan vuoden pituiseen - projektiin osallistuneet ovat osoittaneet. Onnistumista on syytäkin tuulettaa!

Ihminen saa aikaan mielikuvituksellisia asioita, kun tahtoa ja yhteenpelaamisen henkeä riittää.

Kunnioitukseni.