Lauantai 21.10.2017

Paljastui hedelmäkärpäsistä: Tämän takia naiset elävät pidempään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.8.2012 17:50
|

 

Tutkijat selvittivät hedelmäkärpästen avulla miksi naiset elävät miehiä pidempään.

Australialaisen Monash-yliopiston tutkijat ovat havainneet, että DNA-muutokset mitokondriossa vaikuttavat siihen, miten pitkään miehet elävät ja millä vauhdilla he ikääntyvät, kertoo BBC.

Mitokondrio, joka tapahtuu melkein kaikkien eläinten soluissa, muuttaa ruuan energiaksi.

Uros- ja naarashedelmäkärpästen välillä, joiden mitokondriot ovat erilaista syntyperää, löydettiin eroja pitkäikäisyydessä sekä biologisessa ikääntymisessä.

Näillä samoilla mutaatioilla, jotka vaikuttavat miesten elinikään, ei ole vaikutusta naaraiden ikääntymiseen.

–Tuhansien sukupolvien ajan on tullut sellaisia mutaatioita, jotka vahingoittavat vain miehiä ja naiset säästyvät, yksi tutkijoista, tohtori Damian Dowling kertoo BBC:lle.

Dowling kuitenkin toteaa, että elinikään vaikuttavat lisäksi myös muiden muassa elämäntyyli ja hormonit.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Oinonen

Kannattaisi näiden vieraskielisten artikkeleiden käännöksiin kiinnittää vähän enemmän tarkkaavaisuutta; tuo suomennoshan on täyttä hölynpölyä. Mitokondrio ei todellakaan ole mikään tapahtuma, kuten jutusta voisi päätellä, vaan soluelin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Mitokondrio), solujen voimala, jossa energiaa muodostetaan kemiallisesti, ja se varastoidaan korkeaenergiaisiin fosfaatteihin, yleensä ATP:hen eli adenosiinitrifosfaattiin.
Lisäksi ihmetyttää tuo käännös tai tulkinta "Uros- ja naarashedelmäkärpästen välillä, joiden mitokondriot ovat erilaista syntyperää, löydettiin eroja pitkäikäisyydessä ja biologisessa ikääntymisessä". Mitä kommentoija mahtaakaan tarkoittaa tuolla virkkeellä?
Ajatuksena tuossa tutkimusraportin virkkeessä on kaiketi jotain seuraavaa:
Mitokondriot periytyvät vain äideiltä, ei  koskaan isiltä, joten ei ole mitään keinoa karsia mutaatioita, jotka vahingoittavat urosten tulevaisuudennäkymiä.

Mitochondria are inherited only from mothers, never from fathers, so there is no way to weed out mutations that damage a male's prospects.

Sinänsä mielenkiintoinen artikkeli, jos vaivautuu kääntämään sen oikein!

Mervi Luhtanen

Komppaan ensimmäistä kirjoittajaa. Kaiken lisäksi sekä kasvi- että eläinsolujen osat ja toiminta opetetaan suomalaisissa yläkouluissa biologian tunneilla. Missä jutun tekijä olikaan opiskellut, koska ilmeisesti myös englanninkielen taito on jäänyt vähäiseksi.